Acció Ecologista Agró continua eliminant les paleres de La Costera de Puçol

Acció Ecologista Agró continua eliminant les paleres de La Costera de Puçol

En menys de huit mesos, els voluntaris d'AE-Agró han eradicat més de 250 figueres de pala (Opuntia ficusindica) del Paratge Natural Municipal de La Costera de Puçol, un espai forestal que està baix la custòdia del territori dels ecologistes des d'enguany.

A més a més, AE-Agró va a encetar esta tardor dos projectes de conservació de fauna, un centrat en els amfibis i altre en els ocells insectívors, per a potenciar així la biodiversitat de La Costera. A estos projectes de conservació de fauna i flora, cal sumar la petició de major vigilància policial al Paratge Natural Municipal, que AE-Agró ha fet a l'Ajuntament de Puçol amb motiu de l'augment de la presència policial en les urbanitzacions d'Alfinach i Los Monasterios.

Durant este estiu els voluntaris d'Acció Ecologista-Agró Horta Nord han iniciat la segona fase del seu projecte d'eliminació i control de figueres de pala (Opuntia ficusindica) al Paratge Natural Municipal de La Costera de Puçol. Esta fase del projecte ha consistit a revisar els 27 punts de la muntanya on els ecologistes van actuar des de gener a maig per a eradicar les paleres, una espècie exòtica invasora que amenaça greument la biodiversitat dels nostres boscos (només a la Serra Calderona, segons dades de la Conselleria de Medi Ambient, hi ha quasi 8 milions d'exemplars d'esta espècie originària d'Amèrica).

Dels 27 punts revisats, on els voluntaris van eliminar 222 plantes de tots els tamanys, AE-Agró ha identificat nous rebrots de figueres de pala en 6. En total, s'han localitzat 17 plantes, una xifra esperada pels ecologistes, ja que esta espècie és molt difícil de combatre, especialment perquè a més a més de tallar la planta cal arrancar les seues arrels i açò no sempre és possible. En algunes ocasions les arrels de les paleres són inaccessibles, ja que naixen davall de roques de rodeno, i en altres val la pena no arrancar-les, ja que algunes figueres de pala es troben rodejades completament per plantes autòctones i una actuació massa agressiva posaria en perill els exemplars de la nostra flora.

Per a tractar d'acabar amb estes paleres que no poden ser arrancades d'arrel, AE-Agró ha començat este estiu a combinar distintes tècniques, com aplicar una dosi controlada d'aigua amb sal directament en les soques d'estes paleres o cobrir-les completament amb plàstics negres per a evitar que puguen fer la fotosíntesis. Els resultats d'esta actuació no els podrem conéixer fins a finals de 2011, quan es faça el següent control de figueres de pala. Actualment, a les 222 paleres eliminades des de gener a maig pels voluntaris d'AE-Agró, cal sumar 37 més en agost, entre elles els 17 rebrots. En total 1.350 kilograms de figueres de pala menys en el Paratge Natural Municipal de La Costera, on caldrà continuar combatent esta espècie exòtica invasora, pam a pam, fins a poder dir que esta plaga està controlada.

Esta tardor, a més a més de continuar eliminant figueres de pala, AE-Agró va a iniciar dos projectes de conservació de fauna, un dedicat als amfibis i altre als ocells insectívors. Els ecologistes esperen finalitzar els treballs d'impermeabilització de la bassa de La Costera per a convertir-la en un punt permanent d'aigua per a granotes i gripaus. Malauradament, la supervivència dels amfibis cada dia es complica més per la desaparició dels seus hàbitats i amb esta actuació AE-Agró vol aportar el seu granet d'arena per a la conservació d'estos animals.

El segon projecte centrat en la fauna que iniciarà AE-Agró esta tardor a La Costera és la col·locació de caixes-niu per a ocells insectívors. Esta iniciativa és pretén ampliar el pròxim any amb el seguiment i l'anellament de l'avifauna del Paratge Natural Municipal, per a conéixer a fons els ocells que viuen a La Costera i l'estat de conservació de les seues poblacions.

Petició de més vigilància policial

A més a més d'estos projectes, AE-Agró ha demanat este estiu per escrit a l'Ajuntament de Puçol, amb el qual va signar enguany un conveni de custòdia del territori del Paratge Natural Municipal de La Costera, que augmente la vigilància policial a la muntanya. Des de l'organització ecologista s'ha plantejat esta petició al consistori després de conéixer l'increment de la vigilància policial en les urbanitzacions Alfinach i Los Monasterios, ubicades just al costat de La Costera.

L'objectiu d'esta sol·licitud és evitar, per exemple, que durant els dies d'alerta 3 per risc d'incendis forestals es puga fer foc a la zona d'esplai de La Costera, ja que, tal i com ha pogut comprovar AE-Agró, durant este estiu no s'han clausurat els paellers, incomplint-se així una mesura bàsica de la política de prevenció d'incendis forestals. Per a facilitar el compliment d'esta normativa i evitar molèsties als veïns de Puçol, AE-Agró també ha demanat a l'Ajuntament que es puga consultar a la pàgina web municipal les possibles alertes i la possibilitat o no de fer foc als punts habilitats de La Costera.

Informa: Miguel Crespo
Acció Ecologista Agró

622-agro_con_chumberas-2


24 Setembre 2011
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres