Tu també pots ajudar els malalts d'Alzheimer i els seus familiars: no l'oblides

Tu també pots ajudar els malalts d'Alzheimer i els seus familiars: no l'oblides

El 21 de setembre se celebra el Dia Mundial de l'Alzheimer. Més enllà d'este record puntual, l'Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer del Camp de Morvedre i Puçol (AFACAM) aposta cada any per organitzar una setmana completa d'activitats que servisquen per a sensibilitzar sobre un problema de què només som conscients quan un familiar malalt.

Recordes? No es coneixen les causes, no hi ha cura i suposa un tremend impacte per a la família, especialment els cuidadors. Amb una targeta de presentació d'estes característiques, l'Alzheimer és una malaltia que cal tractar amb paciència i amb un sol objectiu a la vista: ralentitzar el deteriorament cognitiu que produïx en la persona, perquè de moment és impossible detindre'l.

Per a ajudar a aquells que tenen familiars malalts va nàixer AFACAM, que oferix un ampli palmito d'ajudes tant als malalts com als seus cuidadors: servici d'estimulació i respir familiar, assessoria psicològica, grups d'autosuport, campanyes de divulgació i sensibilització, tallers de formació específica per a familiars i cuidadors, servici d'orientació i inclús un transport adaptat per a malalts.

Hui en dia tenim 420 socis, entre familiars de malalts i altres persones que ens ajuden solidàriament”, explica Mª Vicenta García, la presidenta d'AFACAM. “Els nostres servicis van encaminats tant al malalt com al cuidador; tindre algú amb Alzheimer prop implica estar 24 hores al dia de guàrdia, no els pots deixar sol en cap moment perquè poden lesionar-se… i això és una cosa que un no ho aprén fins que no es troba amb un malalt en casa i no sap on acudir”.

I és que elements quotidians, com el foc, el gas, l'aigua, els productes de neteja o unes simples tisores es convertixen en un perill en potència quan un malalt d'Alzheimer està en casa: mai pot quedar-se sol i açò és esgotador per als familiars que han de fer-se càrrec del seu cuidat.

Per a parlar de tot això, oferir solucions i buscar suports, dilluns passat 19 va començar la Setmana de l'Alzheimer, amb una xarrada en l'Espai Social La Barraca de Puçol, on, a més de la presidenta, va intervindre la psicòloga Carmen Pitarch per a aprofundir en els aspectes psicològics de la malaltia.

Fins al 7 d'octubre les activitats es prolongaran amb una conferència sobre la llei de dependència (20 de setembre), una sessió de musicoteràpia i activitats lúdiques (21 setembre), una exposició del taller d'arteterapia (22 de setembre) i, ja a l'octubre, la projecció del documental sobre Pascual Maragall, titulat Bicicleta, cullera, poma.

En la inauguració de la setmana va estar present l'alcaldessa Merche Sanchis, sòcia d'AFACAM des de fa anys: “crec que és una excel·lent labor la que estan fent, tant en l'assessorament al cuidador com l'ajuda que li estan prestant al pacient i això és algo que ho sé perquè l'he viscut de primera mà. És molt important que el familiar tinga unes hores de descans, no podem carregar amb tot, perquè acabarem fracassant”.

Suport psicològic, jurídic, tot tipus d'atencions i, sobretot, una unitat d'estimulació i respir que hi ha revelat com un servici fonamental: la possibilitat que la malaltia es ralentitze gràcies a les activitats d'estimulació a què són sotmesos durant vint hores a la setmana en les instal·lacions del Port de Sagunt, mentres els familiars poden dedicar eixe preciós temps a la seua pròpia vida, alguna cosa fonamental per a no acabar exhaustos.

Un servici fonamental, però únic, del que molts haurien de prendre exemple.

La nostra associació cobrix aquells buits a què no arriben les administracions públiques, que haurien d'ocupar-se íntegrament de tots els problemes derivats d'esta malaltia”, assenyala Sonia Sanchis, vicepresidenta d'AFACAM. “D'alguna manera vam nàixer per a cobrir una necessitat real que tenen els malalts i els seus familiars, però sempre necessitem més suport, perquè vivim de les subvencions i donacions, encara que enguany també hem organitzat un esdeveniment especial, un sopar benèfic”.

No l'oblides: un sopar que es realitzarà al novembre en el saló Mar Blau de Canet, a la qual pot assistir qualsevol veí que desitge aportar 35 euros al funcionament d'AFACAM. Els interessats ja poden reservar plaça en el 962 650 427 o en el mail Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. .

Des que van començar a funcionar, ells ho tenen clar: si tens un familiar amb Alzheimer, podem ajudar-te.

I tu, pots ajudar-los?

Informa: Sabín

logo_pdf Programació completa de la Setmana de l'Alzheimer

621-charla_afacam-4

fotos_noticia

 

21 Setembre 2011
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres