Un cel colorista per a la nit gran de les festes de la Mare de Déu

Un cel colorista per a la nit gran de les festes de la Mare de Déu

Les festes en honor a la Verge al Peu de la Cruz van acompanyades des del seu principi fins a la seua consumació d'espectacles pirotècnics, castells de focs artificials, traques, bengales, coets... però sens dubte el dia 8 es convertix en una ofrena de foc a la patrona de la localitat.

Vicente Alcàsser, veí de Puçol, és el responsable oficial des de fa més de set anys de la pirotècnia utilitzada en les festes patronals i populars. Tot un professional de la pirotècnia que a més hi ha encarregat dels espectacles pirotècnics de les Falles d'enguany.

Quasi tots els actes vénen acompanyats de material explosiu per a donar més moviment i color a la festa i d'altra banda recordar el començament de cada u dels actes, però el gran dia del foc és sens dubte el dia 8 en la qual pràcticament tots els seus actes vénen acompanyats de material explosiu.

El dia comença amb el tir de tronadores seguida d'una despertá a càrrec dels festers jóvens de Puçol. A les 12:00 hores es realitza la solemne missa concelebrada que finalitza amb el tir d'una traca pel carrer de Sant Joan. “Una traca que es disparava antigament i que finalitzava amb una mascletá en la plaça de l'església” comenta Vicente Alcàsser, el pirotècnic, més conegut per tots com Yoe.

En la processó es va efectuar el tir de diversos castells de caixa xinesa professional anunciant l'eixida de la Mare de Déu i l'entrada de tota la comitiva, que recorre el nucli antic de Puçol al costat de la seua patrona, en l'església Santos Juanes. Uns castells en què es produïxen uns 1.500 tirs en menys de dos minuts. “A pesar que són de menys calibre, són impressionants i dignes de vore, la pena cal és un castell al qual la gent no acudix, només ho veuen els que assistixen a la processó”, afirma Vicente.

Al finalitzar la processó es va realitzar un castell damunt del campanar i en el qual Yoe va utilitzar dolls de titani amb bengales roges i una caixa xinesa que va deixar aclaparats a tots els que es trobaven presents. “Un castell molt cridaner a pesar de les poques possibilitats que tenia per la limitació de l'espai del campanar”.

La nit del dia gran, el dia en honor a la patrona finalitza amb el tir d'un castell de focs artificials que contenia 40 kg de pólvora i amb un colp final de 80 carcasses. “Enguany el castell va ser diferent, ja que els festers volien un castell ràpid, per al meu gust més ràpid del que tocava, però sens dubte sensacional” va concloure Vicente. 

Un castell que va parir el cel de Puçol amb milers de colors, un cel colorista i al mateix temps grandiós d'una localitat que estos dies està unida, una localitat que any rere any li rendix homenatge a la seua patrona.

Informa: Lorena Reolid

605-castillo-fuegos-3

fotos_noticia


15 Setembre 2011
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres