L'últim dia de festes l'orquestra La Red no va omplir la plaça, però s'omplirà en 2012

L'últim dia de festes l'orquestra La Red no va omplir la plaça, però s'omplirà en 2012

L'últim dia de les festes, la plaça del País Valencià presentava l'assistència de públic més fluixa de la quinzena i no és la primera vegada que succeïx: els successius retalls en el pressupost s'acaben notant d'alguna forma. A pesar de tot, els festers de 2012 i el regidor ja treballen junts per a aconseguir que l'any pròxim les festes tinguen el final que es mereixen.

Ja el passat any va estar a punt d'eliminar-se l'acte nocturn del 9 de setembre, últim dia de festes. Arrere queden els temps en què un gran castell de focs artificials tancava els actes després d'una actuació musical d'alt nivell i elevat cost econòmic, actuació dirigida sobretot al públic adult.

En 2010 la solució va arribar a través de l'associació extremenya l'Horta Nord, que va gestionar un espectacle de màgia subvencionat per la Junta d'Extremadura. Encara que l'espectacle era pràcticament gratuït, sempre cal comptar amb els costos fixos: lloguer de cadires, muntatge i desmuntatge de la plaça, equips de llums i so, policia local, brigada d'obres i servicis…

I a més l'espectacle no va funcionar com s'esperava.

Enguany es va optar per l'orquestra La Red, una inversió xicoteta en l'espectacle a canvi d'estalviar en lloguer de cadires i muntatge de la plaça. Al cap i a la fi era divendres nit i s'esperava que la gent jove s'animara a eixir una última sessió de marxa.

Però tampoc va funcionar.

Hi havia gent en la plaça. La majoria gent jove. Però quasi tots estaven assentats en els bancs de pedra que la rodegen. En el centre, la zona de ball només comptava amb una trentena de parelles i uns quants xiquets jugant al seu aire.

Vam pensar que podria funcionar una orquestra, com en la nit de paelles, però els jóvens ja estaven cansats després de dos setmanes d'actes i no es van animar a ballar”, reconeix Salvador Àvila, regidor de festes. “Potser haurem de tornar a la fórmula d'un espectacle per a disfrutar assentats i dirigit a un públic de més edat”.

Això de la divisió de públics per edats és una cosa cada vegada més arrelada en les festes: hi ha nits en què participen totes les edats (els playbacks, les paelles, la presentació dels festers), altres nits són per als més jóvens (la discomòbil, l'actuació del dia 8, en este cas Despistaos) i hi ha nits que funcionen per als que ja no són tan jóvens… i l'actuació del 9 de setembre respon a eixe perfil.

Caldrà buscar alternatives, encara que, això sí, respectant els retalls pressupostaris: és evident que l'actuació forta dirigida als jóvens és la que organitzen els festers al seu dia gran, el dia de la patrona, el 8 de setembre. I eixa actuació sempre ompli la plaça.

Quines opcions queden per al dia 9?

Les reunions entre els festers de l'any que ve i el regidor ja han començat, amb un objectiu clar: les festes populars i patronals han de tindre un final d'acord amb l'alta participació que enguany s'ha registrat en tots els actes. Amb els religiosos no hi ha problemes, la processó del dia 9 continua sent tot un èxit de participació…

Però hem de trobar un brillant tancament als actes populars i més l'any que ve, que el dia 9 cau en diumenge”, finalitza el regidor. “Una possible solució és realitzar un espectacle de varietats, una cosa que sempre ha funcionat bé a Puçol, encara que per a això potser haurem d'estalviar un poc en l'actuació del dia 8, la més cara de les festes, una cosa que podrem aconseguir si entrem dins del circuit de ‘pop-rock' de la Diputació de València”.

En definitiva, només han acabat les festes de 2011, que han sigut tot un èxit de participació, i festers i regidor ja treballen en les de l'any que ve per a omplir la plaça del primer a l'últim dia.

Informa: Sabín

607-orquesta_la_red-1

fotos_noticia

 

11 Setembre 2011
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres