Les voluntàries del programa de cooperació internacional tornen amb les maletes carregades d'experiències

Les voluntàries del programa de cooperació internacional tornen amb les maletes carregades d'experiències

Les jóvens de Puçol que han estat a Uganda i Guatemala, dins del programa de cooperació internacional que organitza l'Ajuntament de Puçol, han tornat amb les maletes carregades d'experiències i amb moltes ganes de contar-nos com hi ha sigut el seu viatge.

Encara amb el cansament acumulat pel llarg viatge i pels intensos dies viscuts, les voluntàries de Puçol que han estat durant el mes de juliol col·laborant en projectes de cooperació internacional a Uganda i Guatemala es van reunir amb Rosa Portalés, regidora de joventut, i amb l'alcaldessa, Merche Sanchis, per a fer balanç de l'experiència.

Precisament la paraula experiència és la que més repetixen estes jóvens quan relaten el seu viatge solidari. Perquè cada dia, cada moment, cada imatge, han quedat ja gravats en la memòria de totes elles. I perquè, com comentava Mireia Fernández, voluntària a Uganda, “hem conegut des de dins la seua cultura i la seua forma de vida, hem viscut com viuen ells”. Per a Mireia, les diferències amb el món el que vivim són abismals: “crida l'atenció que, no tenint de res, te l'oferixen tot, de fet volien regalar-nos una cabra i vam haver d'explicar-los que estàvem molt agraïts però que no podíem acceptar l'obsequi“. La seua labor s'ha centrat a realitzar dinàmiques amb els xiquets, visitar centres hospitalaris, participar en debats sobre diferents temes i, en general, prestar ajuda a la comunitat en què han estat vivint, o millor dit, convivint.

També han tornat satisfetes Belén Moreno i Raquel Durbá, que han realitzat la seua labor a Guatemala. Per a elles el viatge ha tingut dos cares totalment diferents. En la primera aldea en què es van instal·lar parlaven castellà i els van acollir amb tota la calor. “A pesar d'estar realitzant un treball, vam arribar a pensar que estàvem de vacacions, perquè en cada moment estaven pendents de nosaltres per a veure què necessitàvem i ens proporcionaven menjar en abundància”, assenyalava Raquel. En la segona aldea va ser molt més difícil la comunicació, com relatava Belén, perquè els seus habitants “parlen el quekchí, un idioma diferent del el nostre i que va dificultar la nostra labor, a més mostraven una certa actitud de recel, com si no volgueren que els contaminàrem la seua preada cultura i forma de vida”.

Encara que han estat en llocs tan distants com Àfrica i Amèrica Central, totes coincidixen en  un cert sentiment de nostàlgia per la gent tan especial que han deixat allí i en la impotència per haver presenciat i viscut les tremendes desigualtats que hi ha el primer i el tercer món.

Com els comentava Rosa Portalés, regidora de joventut, serà “amb el pas dels dies quan començaran a reposar i repassar totes les seues vivències i llavors valoraran tota l'experiència en el seu conjunt”.

I com es tracta de reviure moments, l'alcaldessa Merche Sanchis els va animar “a ensenyar les fotos que heu realitzat i contar el vostre viatge de manera detallada a través de la pàgina web municipal, en l'Institut de Secundària per mitjà de xarrades amb els alumnes i a finals d'any dins de l'exposició dels projectes de cooperació internacional en què col·labora l'ajuntament”.

Per tant ja saben, pròximament se n'aniran publicant en la pàgina web municipal els relats de primera mà d'estes jóvens que han realitzat un viatge més enllà del geogràfic, un viatge cap a la solidaritat entesa en el seu sentit més profund.

532-voluntarias_cooperacion-6

 

08 Agost 2011
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres