Curs de llengua de signes o com aprendre a comunicar-se sense paraules

Curs de llengua de signes o com aprendre a comunicar-se sense paraules

El curs de llengua de signes va clausurar la seua última edició el passat 26 de juliol. La duració va ser de 30 hores i va comptar amb l'assistència d'unes 14 persones. Els alumnes, que buscaven millorar la seua comunicació amb este col·lectiu, han aprés les nocions més bàsiques sobre el seu llenguatge i la importància de la gestualitat en la comunicació sense necessitat utilitzar les paraules.

El dimarts 26 de juliol es va posar fi a la quarta edició del taller d'iniciació al llenguatge de signes, que va començar el passat 4 de juliol. Este curs s'inserix dins del programa de tallers d'estiu promogut per la regidoria de joventut. Amb una duració total de 30 hores, es va realitzar durant les vesprades en l'Espai Social La Barraca, per a facilitar una major assistència de la gent que treballa i també dels estudiants que gaudixen de més temps lliure a l'estiu.

El curs, amb l'acreditació de la Fesord (Federació de Sordmuts de la Comunitat Valenciana), va comptar amb l'assistència d'al voltant de 14 alumnes. Els inscrits pertanyien a àmbits molt distints, ja que hi havia estudiants de filologia, psicologia, magisteri, informàtica… però també treballadors i desocupats.

Nuria Durbá, una de les participants en el taller, estudia psicologia i també és monitora de temps lliure. Per a ella “està bé tindre coneixements bàsics de llenguatge de signes per a poder comunicar-se amb el col·lectiu de sordmuts, sobretot si el teu treball és de cara al públic. És el mateix que si has de tractar amb un xiquet alemany i no saps alemany, la comunicació és imprescindible i el llenguatge de signes és un idioma més”.

D'altra banda, Carmen Roca, alumna del curs que treballa com auxiliar de clínica amb discapacitats, conta que “em vaig apuntar perquè treballe en la branca sanitària i m'interessava saber comunicar-me amb gent d'este col·lectiu quan se'm presentara la situació”.

Totes les classes van ser impartides en llenguatge de signes i a més, es va animar als alumnes a practicar des del principi, ja que no disposaven de material, només una fotocòpia de l'alfabet dactilogràfic, l'utilitzat en esta llengua. “El professor ens llegia els llavis, encara que a vegades era complicat i no ens enteníem, sempre ens quedava la via fàcil, escriure-ho en un paper”, diu Nuria.

No obstant, a pesar de les dificultats al començament per a entaular comunicació, els participants en el taller van aprendre les nocions més bàsiques de l'idioma per a moure's. Ara ja saben com és l'alfabet en llenguatge de signes, els números i també presentar-se al col·lectiu dient el seu nom, edat, procedència o professió.

No obstant, un altre dels punts forts i que més van valorar els alumnes és que no sols van aprendre signes específics, sinó que també “vam aprendre la importància de la mímica i la gestualitat, de la creativitat i que els signes regixen la nostra vida diària i a través d'ells, sense necessitat la paraula, és possible comunicar-se”, tal com explica Nuria.

Carmen creu que “haurien de promocionar-se més este tipus de tallers i fer-los arribar a la resta de la població, ja que, encara que es tracte d'un col·lectiu minoritari, també són persones i tenen la necessitat comunicar-se amb la resta”.

Rosa Portalés, regidora de joventut, afirma que “hem quedat molt satisfets amb el taller per la part que respecta a la gent jove. Ens alegra que la gent jove siga solidària i tinga la inquietud d'acostar-se a conéixer de prop a este col·lectiu i poder comunicar-se amb ells”.

Informa: Lucía García

521-clausura_curso_lengua_signos-2

 

01 Agost 2011
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres