Acció Ecologista-Agró ja custòdia el Paratge Natural Municipal La Costera

Acció Ecologista-Agró ja custòdia el Paratge Natural Municipal La Costera

Durant el darrer mes els companys d'Acció Ecologista-Agró Horta Nord començaren oficialment la custòdia de territori del Paratge Natural Municipal de La Costera. Este projecte, que compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Puçol, té com a objectius la conservació i la recuperació de la flora i fauna autòctona d'este turó de la Serra Calderona i la potenciació de l'ús públic d'este emblemàtic espai forestal de Puçol.

Acció Ecologista-Agró Horta Nord ja treballa pam a pam al Paratge Natural Municipal de La Costera de Puçol després de signar el seu conveni de custòdia de territori amb el consistori puçolenc. Durant el darrer mes de maig AE-Agró no sols ha presentat el seu Pla d'Actuació per a la Conservació, Gestió i Ús Públic del paratge, sinó que a més a més l'ha posat en marxa oficialment amb la col·laboració del propi ajuntament i altres entitats del municipi, com el Pla de Qualificació Professional Inicial (PQPI) de Jardineria i els senderistes del Club d'Atletisme de Puçol.

El projecte de custòdia de territori de La Costera consta de tres programes: un de conservació i recuperació de la flora autòctona, altre de conservació i recuperació de la fauna autòctona i un tercer dirigit a potenciar l'ús públic del paratge. Pel que respecta al primer programa, des de gener, inclús abans de signar el conveni de custòdia, els voluntaris d'AE-Agró treballen de valent per a eliminar i controlar la presència de figues de pala (Opuntia ficusindica) a La Costera. En menys de sis mesos, els ecologistes han retirat més de 1.200 quilograms d'esta espècies exòtica invasora. Però encara queda molt de treball per a eradicar esta amenaça contra la biodiversitat del paratge.

A més a més, durant l'hivern i la primavera els ecologistes, amb la col·laboració del PQPI de Jardineria, han plantat a les pinedes de La Costera carrasques per a tractar de consolidar un bosc mixt típicament mediterrani. Esta entesa entre AE-Agró i els jóvens jardiners s'ha traduït en un altre projecte força interessant: la substitució d'espècies exòtiques invasores, com per exemples els àloes, per altres autòctones, com el romer, la farigola o l'espígol, al jardí de La Costera. Els xavals del PQPI van iniciar esta actuació el passat dijous 26 de maig.

Pel que respecta a la conservació i restauració de fauna autòctona, actualment els voluntaris d'AE-Agró estan centrats en la impermeabilització de la bassa de la Casa dels Directius de La Costera. L'objectiu d'estos treballs és crear un punt permanent d'aigua del qual es beneficiaran tots els animals del paratge, però especialment els amfibis. Malauradament, tant les granotes com els gripaus cada vegada disposen de menys hàbitats on poder viure i inclús des de la Unió Europea i la Conselleria de Medi Ambient es potencia la seua conservació amb projectes LIFE. Precisament, AE-Agró està portant endavant la rehabilitació d'esta bassa seguint les directrius dels programes de conservació d'amfibis tant  europeus com valencians.

A més a més dels treballs per a conservar i augmentar la biodiversitat d'este paratge natural municipal, l'únic que hi ha a Puçol, AE-Agró també treballa per a fomentar el seu ús públic sostenible i respectuós amb la natura. En abril, més de 400 alumnes dels col·legis i de l'institut de Puçol, així com dels PQPI's de jardineria i d'informàtica, descobriren La Costera amb AE-Agró, gràcies a unes visites educatives organitzades conjuntament amb l'ajuntament i els alumnes del Curs de Monitor de Temps Lliure de la regidoria de joventut de Puçol. El dimarts 24 de maig, els alumnes de l'institut van repetir la seua aventura per La Costera i van gaudir de nou del paratge natural del seu poble.

També cal destacar que des de principis d'any AE-Agró, amb la col·laboració dels senderistes del Club d'Atletisme de Puçol, porten endavant un important projecte per a recuperar els senders de La Costera. El disseny del nou itinerari que recorrerà el paratge ja està fet i inclús enregistrat per part de l'ajuntament. Ara el que cal és oficialitzar el sender i senyalitzar-lo i que tots els veïns de Puçol i els visitants que s'apropen a La Costera puguen gaudir d'un passeig ordenat i ben indicat pel paratge.

Durant l'estiu AE-Agró continuarà amb tots estos projectes i a partir de setembre iniciarà una sèrie de voluntariats, com per exemple la col·locació de caixes niu per a ocells insectívors, dirigits a tots els ciutadans de Puçol. L'objectiu és que tots els veïns del poble puguen aportar el seu granet d'arena per a conservar i restaurar la seua muntanya.

Si vols aportar el teu granet d'arena i no saps com, telefona al 691 077 424 o al 679 908 238. Ajuda'ns a recuperar pam a pam i dia a dia La Costera!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ.

Informa: Miguel Crespo
Acció Ecologista Agró

 

400-agro_custodia_costera-1


19 Juliol 2011
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres