Setmana taurina (6): i la fartá va arribar la nit del patró, amb dèsset bous, dèsset

Setmana taurina (6): i la fartá va arribar la nit del patró, amb dèsset bous, dèsset

El nostre habitual cronista taurí continua el seu minuciós repàs a la Setmana Taurina, amb cròniques de cada una de les sessions vespertines i nocturnes. Després del bou de Sant Joan, el penúltim dia de la setmana va arribar el no va més: fins a dèsset animals, entre bous i vaques. Òbviament, va haver de tot.

S'esperava amb interés l'actuació del bestiar del ramader de Puçol, Jaume Bosch El Saliner, després de la bona impressió que van causar les seues caps la vesprada del bou de Sant Joan el dia 23 de juny. Bona la idea de l'actual junta directiva de la IX Setmana Taurina, a l'anunciar al ramader local Jaume Bosch El Saliner per a participar en el concurs de ramaderies la vesprada del dia 24, dia del patró de Puçol, Sant Joan.

La majoria d'aficionats esperàvem i sobretot desitjàvem el triomf del nostre paisà, pel que lamentem que este no es produïra en el grau que tots haguérem volgut, perquè caps que altres vegades van respondre —com ara les vaques: Saguntina, Destrozadora i Sonia, a més del jònec Golondrino i el bou Presumido— esta vegada van decebre als que havíem depositat la confiança en elles.

Tant de bo hagueren aconseguit el nivell de la resta del bestiar exhibit, encara que la bona actuació de Mariposa, Pantera i Fleki, no van aconseguir la suficient puntuació per a ocupar els primers llocs de la classificació. En el concurs de movedores van participar, Rober de Puçol i Vitel de Vall d'Uixó.

Algunes dècades arrere, durant la fira de juliol de València s'anunciava una correguda de bous, de huit concretament i de quatre toreros, que es denominava la fartá, obvia dir el perquè. Esta mateixa denominació és perfectament vàlida per al que succeïx la nit del dijous 24 de juny, però multiplicat per dos, perquè si no vaig perdre el compte, van ser un total de 17 animals els que es van soltar la nit del sant patró.

La desfilada quilomètrica de caps va començar amb l'embolada del bou Capuchino d'El Saliner, patrocinat per la penya Foc al poble i embolat per la quadrilla de José Comes. Després van ser els bous capons i no capons, fins a un total de dotze en puntes, més un embolat del ramader navarrés Merino Gil, la penya El pitjor de cada casa, va anar a càrrec del patrocini del bou embolat i la quadrilla, Emboladores l'Horta Nord d'Alboraya, els que van efectuar el dit menester.

Per a finalitzar, tres vaques i un bou embolat de Vicente Peris. Finalment i a causa de l'horari només es van soltar dos vaques i l'embolada del bou del ramader del Puig, que també estava patrocinat per la penya El pitjor de cada casa, sent embolat per la quadrilla de José Comes.

Alguna vegada havíem de tirar mà del refranyer popular, on entre altres hi ha un que diu: “el bo si breu dos vegades bo”.

Informa: Salvador Almenara Marsaga

437-Saliner-24-2


08 Juliol 2011
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres