Palazón, el millor toreig de les Fogueres

Palazón, el millor toreig de les Fogueres

La Fira de Fogueres de 2011 ja és història. Ni el foc de la Nit de Sant Joan va purificar una setmana d'excessos i escarni al bou per part dels taurins que tant defenen la Festa només de boca. Primera fira de Serolo a Alacant. Balanç acceptable però ni fred ni calor, excepte els matins en corrals, que sí que han sigut calents.

Fins que no hi haja una fira important en què l'autoritat no consenta els atropells dels taurins i se suspenga una correguda de bous per falta de matèria primera, la Festa sempre estarà a mercé dels traficants i els seus palmeros, còmplices de la burla al respectable, a què no respecten. La culpa no la tenen les empreses; són els toreros i els seus apoderats.

Sis portes grans: El Cordobés, Fandi, Cid, Palazón, Perera i Castella conformen, dels de peu, el podi. Alejandro Esplá va tallar una orella que sap a res i Cèsar Jiménez va tornar a demostrar que és recuperable. El Manzanares que toreja a cavall va eixir a coll en el debut en la seua terra. Hermoso, el seu mestre, va assentar càtedra; enèsima lliçó davant d'un lot de Bohórquez, ramader i teloner.

El dimarts va començar el cor de la fira amb el cartell més desitjat. Ple. Ponce va tindre un lot impossible o més possible era abans, segons es mire. Fandi va complir la seua missió i va passejar tres orelles.

Manzanares, base de la fira, a punt va estar d'anar-se'n en blanc. Serà que li pesa a casa però el cas és que en la seua terra ha sigut una ombra en el seu any d'apogeu, de tremp irresistible. Morante deixa dubtes i Cayetano va a menys, que ja és a dir. Injust és que hi haja bons toreros xuplant banqueta i els Rivera, Aparicio... de firers. Alguns apoderats estan encabotats en la croada de no deixar que els seus toreros se les vegen amb el bou digne. Una vergonya.

A Palazón li va tocar en sort un juampedro amb molta classe i als presents la sort i el goig de veure el seu exquisit concepte. Què bell el seu torejar, al natural especialment. Lentitud, la fluïdesa dormida, les monyiques greixades en la seua primera vesprada de l'any... Garcigrande i Juan Pedro van tornar pels seus furs; carn d'escorxador. Perera va posar serietat en la seua vesprada, molt de veritat l'extremeny. Com Castella, molt responsable amb un bou encastat. El bou de la fira es li va anar sencer a Rivera, el major. Triomfador s'anomenava. Menor El Cid, molt lleuger quasi tot. I ara Palazón què?

Cal defendre el públic com el que és, el respectable”, ha dit el president de l'Associació de la Premsa, Fernando González Urbaneja. Però qui no denuncia el frau és còmplice del sistema. Dic jo.

Escriu: Salvador Ferrer Bayarri
www.elmundodelastorerias.com

453-Palazon_Alicante-2
02 Juliol 2011
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres