Trotafons organitza una immersió en les Columbrets per a buscar meduses i cetacis

Trotafons organitza una immersió en les Columbrets per a buscar meduses i cetacis

El Club de Busseig Trotafons de Puçol viatjarà el diumenge 26 de juny a les Illes Columbrets, un dels racons més bells i de major valor natural de la Comunitat Valenciana. El seu objectiu és disfrutar d'una espectacular immersió, però també recopilar dades per als projectes de conservació del medi marí en què participen.

Des de finals de 2010, el Club de Busseig Trotafons de Puçol col·labora en dos projectes d'estudi i protecció del medi marí, un centrat en la detecció de meduses i un altre en la de cetacis. Concretament els bussos de Trotafons participen en la xàrcia d'albiraments d'organismes gelatinosos  del projecte europeu LIFE Cubomed i en la xàrcia d'encallaments de la  Comunitat Valenciana.

El LIFE Cubomed és un projecte de conservació de la natura, emmarcat dins del programa europeu LIFE+, que aborda la problemàtica de la proliferació massiva de la cubomedusa Carybdea marsupialis. Esta iniciativa forma part de la campanya del Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí que té com a objectiu principal l'estudi i la detecció de les agregacions de meduses en les costes espanyoles, per a avançar així en el coneixement de les seues poblacions i en el motiu de les seues proliferació.

Ximo Huerta, president de Trotafons, explica que “per a portar endavant este projecte s'establix una xàrcia d'observadors voluntaris, entre els que es troba el Club Trotafons,  que informen dels seus albiraments per a recopilar les dades necessàries per a la investigació de la distribució i l'ecologia d'estos invertebrats. La nostra comesa és la de comunicar els albiraments, així com en arreplegar algunes mostres de la Carybdea marsupials. Si veiem una medusa, la fotografiem, la tipifiquem i informem de la quantitat. A més donem part de la temperatura de l'aigua i a la profunditat que la localitzem. En l'última immersió, per exemple, vam vore una a 19ºC i 21 metres de profunditat”.

A més del LIFE Cubomed, amb el que es pretén reduir les poblacions locals de meduses, el Club de Busseig Trotafons, seguint amb el seu esperit de col·laboració en la defensa i protecció del medi marí subaquàtic, participa també en la xàrcia d'encallaments de la Comunitat Valenciana. Els voluntaris d'este projecte, distribuïts per tot el litoral valencià, ajuden en el cas que es produïsquen encallaments de cetacis en les nostres costes: assistixen a l'animal en el menor temps possible i controlen la situació fins a l'arribada dels responsables de l'Oceanogràfic.

Ximo indica que “el 14 de novembre del 2010, durant una immersió, vam divisar dos dofins amb la seua cria i ens vam posar en contacte amb els responsables del projecte, que ens van convidar a col·laborar. Des de llavors ens encarreguem del seguiment de cetacis en la costa del nostre municipi, igual que fem amb el LIFE Cubomed. Si algú veu un cetaci encallat, ja siga una balena o un dofí, el que ha de fer és telefonar al 112 per a activar  el protocol d'actuació”.

El Club de Busseig Trotafons du a terme el seguiment de les meduses i dels cetacis durant les immersions que regularment realitza tant en la costa de Puçol com en altres punts del litoral valencià. El pròxim 26 de juny el seu destí sera les Illes Columbrets, un dels racons més bells i de major valor natural de la Comunitat Valenciana. El seu objectiu és disfrutar d'una espectacular immersió, però també, en cas de localitzar meduses o divisar algun cetaci, recopilar dades per als dos projectes de conservació del medi marí en què participen. Sort i bona immersió!

Informa: Miguel Crespo

373-trotafons-2

03 Juny 2011
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres