El dragatge de la séquia Ullals garantix una Ruta de l'aigua més segura

El dragatge de la séquia Ullals garantix una Ruta de l'aigua més segura

La neteja de la séquia Ullals, eliminant la profusa vegetació que impedia la circulació natural de l'aigua, permetrà en el futur que en èpoques de pluja la séquia no es desborde i inunde els camins i camps pròxims, una cosa necessaria perquè la zona es troba cada vegada més transitada per veïns que volen recórrer l'acabada d'inaugurar Ruta de l'aigua.

Si un seguix la senyalització de la Ruta de l'aigua espera veure precisament això, aigua. Però si un presa el Camí Ullals probablement espera caminar per una zona que no estiga inundada. Fins al dijous 19 de maig esta afirmació lògica no sempre es complia, sobretot en èpoques de fortes pluges.

La zona coneguda com Els fontetes de Roca està plena d'ullals, és a dir, forats pels quals brolla l'aigua de forma continuada”, explica Pepa Conesa, regidora d'agricultura. “L'aigua arriba a la séquia del Camí dels Ullals i inicia un cicle que la porta fins a la zona pròxima a la platja, este cicle és el que origina la Ruta de l'aigua. Però quan l'aigua que brolla de forma natural se sumava al de la pluja abundant, la séquia no donava l'abast perquè estava plena de mala herba,  pel que s'inundaven els camps limítrofs”.

I heus ací on entra en joc el sentit comú: per a evitar que es taponen els ponts i que la vegetació impedisca el pas de l'aigua, ha calgut dragar la séquia, una cosa relativament fàcil quan es contracta la maquinària adequada, per un preu relativament mòdic: 2.300 euros per dos jornades de treball, incloent el camió per a traslladar els residus i els operaris.

Dragar la séquia, pareix lògic, però les inversions en agricultura no sempre són fàcils d'aconseguir; de fet, la regidora no recorda que en els últims set o huit anys s'haja realitzat mai una neteja a fons d'esta zona que des del mes d'abril s'ha convertit en un atractiu turístic per als amants de la naturalesa.

Ara que la ruta està degudament senyalitzada, que ecologistes i veïns passegen per ella amb bicicleta o a peu, que els ullals són un incentiu turístic, ara, evitar les inundacions és fonamental perquè tots puguem disfrutar de forma segura de la Ruta de l'aigua.

348-pepa_conesa

 

27 Maig 2011
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres