Ronaldo i Jorge es porten el xec, però el guanyador és Puçol: ja té museu a l'aire lliure

Ronaldo i Jorge es porten el xec, però el guanyador és Puçol: ja té museu a l'aire lliure

Jorge Egea i Ronaldo Herranz van guanyar el premi en metàl·lic, però el gran vencedor del primer concurs de grafit Murs per a… va ser Puçol, que ja té el seu Museu a l'aire lliure en marxa. A més, va haver-hi sorpresa en l'entrega de premis i en compte de sis, prompte seran huit les obres exposades… o potser més, moltes més.

Durant la primera quinzena de maig, sis artistes van donar regna solta a la seua imaginació i a l'esprai. Amb els 240 euros en material que els havia proporcionat a cada un l'Ajuntament de Puçol i els sis transformadors de llum que havia posat a la seua disposició Iberdrola, havien de fer realitat el seu somni: dissenyar les primeres obres del Museu a l'aire lliure de Puçol.

Sortejant el mal temps (la pluja destrossa qualsevol pintura recent), els compromisos previs, les irregularitats de cada paret, les portes i respiradors dels transformadors, la necessitat ajustar els dissenys previs a la realitat de l'escenari… en fi, actuant com el que són, grafiters acostumats a improvisar i adaptar-se, els sis finalistes van tindre la seua obra a punt el divendres 13 de maig a les 7 de la vesprada, moment en què el jurat va passar a revisar-les per a decidir els premis.

L'alcalde José Vicente Martí, el regidor de joventut Juan Manuel Busto, el tècnic d'Iberdrola Javier Gómez, el tècnic de joventut José Luis Gómez i Sabín, del Departament de Comunicació municipal, van ser els encarregats de revisar les peces una a una, xarrant amb els autors, comentant detalls, preguntant amb curiositat… i aprenent d'ells.

No va ser un treball dur, sinó un autèntic passeig. I va tindre el seu premi addicional.

Vist el gran nivell dels sis grafiti i tenint en compte que en el polígon de La Murta queden dos transformadors de llum d'Iberdrola lliures, es va optar per donar dos accèssit, en material per a pintar, i es va oferir als dos primers classificats l'oportunitat de dissenyar de cara a l'estiu noves obres: quatre parets, pots d'esprai i permisos de la policia per a pintar sense problemes… el paradís del grafiter.

No cal dir que la resposta va ser afirmativa i per a Sant Joan el Museu a l'aire lliure ja tindrà huit obres originals, úniques, per a disfrutar mentres els veïns passegen per la nova zona verda del nucli urbà de Puçol.

L'entrega de premis va ser en la Prefectura de Policia Local… hem dit ja que algun grafiter havia de pessigar-se per a creure-ho? Ells, que estan acostumats a eixir per cames quan veuen els cotxes patrulla. Però el divendres 13 era una altra pel·lícula: ells eren els artistes, els invitats d'honor, els que havien aconseguit posar en marxa el seu propi museu… els autèntics protagonistes.

Allí, entre somriures, aplaudiments, bon rotllo de col·legues i un piscolabis entre amics, Jorge Egea i Ronaldo Herranz van arreplegar el primer premi i el xec addicional de 300 euros. Luis Ignacio Martínez va ser el segon i també pintarà un nou grafit. Álvaro Hernández i Pichi van ser els tercers, encara que van haver d'eixir xiulant perquè l'endemà inauguraven exposició en el MUVIM amb el seu nom artístic: Pichi'N'Avo. I després d'ells, Vicente Sánchez, Manuel Gómez i José Garcelán.

Tots feliços per haver pogut disfrutar de l'experiència, però va ser l'alcalde José Vicente Martí, en l'entrega de premis, qui va definir qui era l'autèntic guanyador: “Tots heu disfrutat i ací està la vostra obra per a demostrar-ho. Però el gran guanyador d'este concurs ha sigut Puçol, perquè ja té el seu propi museu del grafit, a l'aire lliure, perquè el disfrutem tots els veïns. I estes obres són només el començament. Hi haurà més projectes en el futur”.

I no seran idèntics, perquè el bon rotllo regnant va fer apostar per altres idees: no cal concurs, amb els materials és suficient; no cal competir, potser millor compartir; què tal delimitar una zona i treballar tots junts en una obra de creació conjunta?; i per què no apostar per una exhibició en festes?...

La maquinària ja està en marxa, els grafiters són amb com a xiquets, amb imaginació desbordant, si a més els dónes esprai gratis i una paret per a omplir-la… són les persones més felices del món.

Murs per a… un virus juvenil amb denominació d'origen que amenaça de propagar-se per totes les zones el nucli urbà, prompte, molt prompte.

335-museo_aire_libre-3

 fotos_noticia

 

26 Maig 2011
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres