Eleccions municipals a Puçol (3): dividix i venceràs, la vella màxima sempre es complix

Eleccions municipals a Puçol (3): dividix i venceràs, la vella màxima sempre es complix

 

Va véncer el Partit Popular, encara que no ha aconseguit la majoria absoluta. El PSOE manté el seu nombre de regidors, encara que pactar amb tres partits és complicat i si no l'aconseguix no mantindrà l'alcaldia. Es van acabar les dades, és hora de negociar i tant uns com altres saben que han de pactar si volen convertir la moció de censura en una cosa del passat.

Domingo nit: dades, dades i més dades.

Dilluns matí: és l'hora de la reflexió.

Les dades són clares encara que, com sempre, interpretables.

Dels 10.140 vots emesos a Puçol (el que suposa més del 70%, un alt nivell de participació, sens dubte), el Partit Popular ha obtingut 4.086, o el que és el mateix, el 41%. És el millor resultat de la seua història i li permet obtindre huit regidors. A Puçol la majoria l'atorga el nou, així que per a aconseguir estabilitat els quatre anys ha d'aconseguir només el suport d'un dels tres partits que han aconseguit un regidor: el Bloc, Iniciativa per Puçol o la coalició formada per Pavalur i Ciutadans de Centre Democràtic.

Per la seua banda, el PSOE ha obtingut 2.939, quasi un 30% dels vots. Amb ells manté els sis regidors que tenia en l'actualitat, un rècord vist el panorama nacional. Però el panorama polític local ha canviat: abans li bastava pactar amb un sol partit (el desaparegut Acord d'esquerres) per a obtindre els tres regidors que li donaven la majoria absoluta; ara ha de convéncer als tres partits ja citats, cada un amb un regidor, per a intentar conservar l'alcaldia.

El gran damnificat de la nit electoral va ser Esquerra Unida, que va tindre un regidor fins a l'últim moment: faltava el recompte d'una mesa que va tardar més a arribar; durant tota la nit EU tenia un regidor assegurat, però l'última mesa pertanyia a les urbanitzacions i allí Pavalur-CCD va aconseguir 170 vots que li van permetre traspassar la barrera psicològica dels 500 i obtindre eixe regidor, a costa d'Esquerra Unida, que es va quedar amb 490 i va perdre el seu.

D'altra banda, UPiD (Unió, Progrés i Democràcia) entra en l'escena local amb 246 vots, pràcticament la mitat del que necessitava per a aconseguir el seu primer regidor. I la presència d'Units per València i Coalició Valenciana ha sigut merament testimonial, perquè cap ha aconseguit el centenar de vots.

355-jose_vicente_marti

Quin panorama pot deparar este resultat?

En principi pareix lògic que governe el Partit Popular, encara que ja sabem que la lògica no existix en política (basta recordar per a això que un partit va tindre l'alcaldia amb un sol regidor i el seu soci era el PP amb sis regidors).

Cap l'opció de governar sense pacte, però el govern amb minoria ja l'han provat PP i PSOE… i va acabar costant-los la moció de censura que va acabar amb ells en l'oposició.

Merche Sanchis, candidata popular, pot convertir-se en la primera alcaldessa de Puçol, però seguix tan prudent com durant tota la campanya electoral: “hui dilluns, el dia després, ens anem a reunir per a analitzar els resultats, encara que és evident que són molt positius. Puçol vol un canvi i el va a tindre. Governarem”. Una afirmació rotunda, encara que amb matisos, perquè cal triar si governar sols amb minoria o pactar: “Pacte de govern? Sabem el que és governar amb minoria i no ens agrada, millor buscar l'estabilitat. Estem oberts a estudiar-lo, però encara és prompte per a prendre una decisió”.

Un encreuament en què també es troba l'actual alcalde, el socialista José Vicente Martí, per a qui pactar és l'única alternativa si vol mantindre's en l'equip de govern: “Els resultats diuen que som la segona opció, però cap partit ha aconseguit majoria absoluta. Per responsabilitat política el PSOE ha d'intentar governar. Estudiarem les opcions d'un pacte, perquè a hores d'ara hi ha possibilitats de formar un equip de govern progressista”.

Potser un primera anàlisi dels resultats el que sí que demostra és que una de les claus ha estat en la divisió de l'esquerra local: acceptant que Pavalur-CCD i UPiD siguen partits més o menys de centre, si sumem els vots dels partits que s'autoproclamen d'esquerres (Bloc, Iniciativa i Esquerra Unida) obtenim més de 1.700 vots que, units als quasi 3.000 del PSOE, deixarien els vots d'esquerra per damunt de 4.700. Més dels obtinguts pel Partit Popular.

Però no és el mateix sumar tots els vots en un sol partit que fer-ho per separat. I eixa divisió interna de l'esquerra ha provocat que el partit majoritari siga el popular.

Potser no haja sigut una estratègia elaborada des del PP, però la màxima torna a complir-se: dividix i venceràs. Mai falla.

355-merche_sanchis-1

Un nou, busquem un nou 

En política, com en el futbol, la clau és un nou, eixe crack capaç de marcar la diferència. En un equip tots sumen, però el nou és fonamental.

I a Puçol succeïx el mateix: falta el nou que done l'estabilitat a l'equip de govern.

PP i PSOE tenen només tres setmanes per a veure si aconseguixen els fitxatges desitjats i formen la plantilla que garantisca el futur. Un futur que a Puçol s'anomena quatre anys de govern sense moció de censura.

L'11 de juny eixirem de dubtes. Eixe dissabte al matí se celebra el ple per a constituir la nova corporació local.

Fins llavors, el mercat de fitxatges està obert.

 355-jose_vicente_y_esposa

logo_pdf Resultats de les eleccions municipals 2011 a Puçol

 

23 Maig 2011
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres