Eleccions municipals a Puçol (1): puntualitat, bon temps i només un incident policial

Eleccions municipals a Puçol (1): puntualitat, bon temps i només un incident policial

Des de la brigada d'obres i serveis, que porta dos dies preparant materials, fins una xiqueta que va votar en compte de son pare, el matí electoral discorre a Puçol amb normalitat, alta participació, un estricte calendari perquè els nou candidats isquen en la tele i un xicotet incident que la policia local ha resolt en a penes uns minuts.

La jornada electoral va començar amb normalitat en els set col·legis que hi ha a Puçol: Bisbe Hervás, Falla Palau, Santa Marta, La Barraca, Martínez coll, La Milotxa i Alfinach. Les paperetes a punt, les urnes preparades i tots els implicats en la mesa en el seu lloc molt abans de les huit, rebent les últimes instruccions dels tècnics de l'administració local que s'encarregaven de supervisar la posada al punt, i també dels representants dels partits polítics, molts d'ells ja veterans en estos combats.

Entre els candidats a l'alcaldia, que enguany són nou per primera vegada en la història, va caldre realitzar un horari, per a facilitar que l'Emissora Municipal de Televisió poguera gravar-los a tots a temps, ja que una de les novetats d'estes eleccions és que l'EMTV emetrà el final de la jornada i els resultats en directe a través de la seua pàgina web (www.tvpuçol.es)... i no és qüestió deixar-se cap candidat fora dels reportatges matinals.

Així les coses, el més matiner va ser l'actual alcalde, José Vicente Martí, candidat de nou pel PSOE, que va introduir els seus vots a les 10 del matí en el col·legi Bisbe Hervás, on s'haja situada la mesa dels que residixen en la platja. Després d'ell, amb quinze minuts de diferència, van votar en el mateix col·legi els candidats de Coalició Valenciana, Unió, Progrés i Democràcia i el Bloc. A les 11 va arribar el torn a què votaven en l'Espai Social Martínez coll, primer la d'Iniciativa i a continuació el d'Esquerra Unida. El líder de Ciutadans de Centre Democràtic va complir amb la seua obligació en Santa Marta, a les 11:30 hores. I en la urbanització Alfinach, al tall del migdia, van emetre el seu vot la candidata d'Units per València i la del Partit Popular, Merche Sanchis.

José Vicente Martí va destacar la bona organització, “ja que totes les taules han obert en l'hora establida i no ha faltat cap component”. Després de destacar que el més important és que cada un exercite el seu dret al vot i confirmar que “les expectatives socialistes són màximes, perquè hem notat el suport dels veïns durant la campanya”, va tindre temps per a reflexionar sobre els moviments que s'estan produint en tota Espanya davall les sigles del 15-M, als que considera “una manifestació que té perfecta cabuda en la democràcia. Entenc la seua disconformitat i els polítics hem de prendre nota d'ella. És positiu que els ciutadans expressen el seu malestar quan este existisca”.

Per la seua banda, la candidata popular Merche Sanchis, que va acudir a votar en companyia de la diputada Susana Camarero, confia a repetir els resultats de les últimes municipals “en les que vam ser el partit més votat”. A més, està satisfeta de la intensa campanya electoral, en la que ha tingut “l'oportunitat de compartir les nostres propostes amb els veïns, que s'han mostrat més pròxims i més actius que en comicis anteriors”. Després de donar un passeig, va votar en companyia del seu marit i, aprofitant el bon temps, va realitzar un recorregut per la resta de meses del nucli urbà.

339-emtv_en_directo-1

Tot en orde amb la brigada i la policia

Com sol succeir, els que més hores han dedicat a treballar perquè tot estiga a punt són els que difícilment apareixen en la foto quan la festa comença a rodar. La brigada municipal d'obres i serveis va començar el seu dispositiu especial el dissabte, amb catorze persones muntant les taules, cadires, senyalització, llistes, tanques i, en definitiva, tot ho precise perquè els set col·legis estigueren a punt.

I hui diumenge hem començat a treballar a les cinc de la matinada, amb un equip de quatre persones”, explica José Manuel Reyes, l'encarregat de la brigada. “La nostra missió era repartir les paperetes a cada col·legi perquè tot estiguera a punt a les huit del matí i, a més, retirar la propaganda electoral que haguera en la fatxada o proximitats dels col·legis electorals, una cosa que hui està prohibida”.

Passat el frenesí matinal, la brigada roman de guàrdia tota la jornada, per si sorgix alguna urgència. Afortunadament, durant el matí no hi ha hagut res que ressenyar, encara que el descans no és ni de bon tros la nota dominant en el treball dels hòmens de Reyes: si tot va normal, demà dilluns a les sis de la matinada tornaran a recórrer tots els col·legis, arreplegant el mobiliari urbà, netejant les sales, guardant les paperetes sobrants i, en definitiva, fent desaparéixer qualsevol rastre de la jornada electoral, perquè la normalitat torne a les nou del matí… no en va alguns dels llocs de votació són col·legis i a eixa hora comencen les classes.

Qui sí que ha tingut treball matinal hi ha sigut la policia local. A la mateixa hora que s'obrien els col·legis electorals, va haver-hi un avís sobre un grup de jóvens que estaven trencant els espills d'alguns cotxes prop de l'Espai Social La Barraca. El propi intendent cap va ser l'encarregat de localitzar-los.

Es tracta de quatre xics i dos xiques menors d'edat, que sobre les huit del matí tornaven d'una festa d'aniversari”, explica Vicente Giménez, l'intendent. “Els hem identificat perquè al ser menors i tractar-se d'una falta, i no d'un delicte, en principi és la mesura que cal prendre. També hem avisat als propietaris dels vehicles per si decidixen denunciar. Però d'altra banda hem estat tranquils”.

Tranquils encara que en el carrer. Perquè hui diumenge hi ha sis policies locals patrullant al matí i altres cinc a la vesprada. S'havia parlat de problemes per a treballar en la jornada electoral, però l'explicació de l'intendent cap és distinta: “fins ara ens repartíem l'estar en la porta dels col·legis nosaltres i la guàrdia civil. Enguany s'ha dit des de la Delegació del Govern que el cobrament d'eixes hores es realitzarà d'acord amb la que marca l'Estat, d'ací que ens hàgem dividit la faena: nosaltres ens ocupem del carrer i la guàrdia civil dels col·legis electorals. Però treballar estem treballant tots”.

339-presi_mesa_mas_joven

Jóvens, encara que àmpliament preparats

I parlant de treballar, a algun la jornada els ha agarrat de novells, però han assumit la responsabilitat amb naturalitat i l'aprenentatge el tenen garantit.

El millor exemple d'això és Manuel Soriano, de 21 anys, que acudix a les votacions per primera vegada i ho fa com a president de mesa en La Barraca. És el president més jove de Puçol, encara que ha promés prendre bona nota, no en va és estudiant de gestió comercial i màrqueting… i nebot de l'anterior alcalde, Mariano Sanchis, el qual en algun moment de la jornada s'ha acostat a assessorar-li sobre el funcionament de la maquinària electoral.

Un bon exemple que l'edat no importa per a complir amb les obligacions. Encara que en este cas qui més clar ho té és Javier Ortiz, un veí de les urbanitzacions que va acudir a la mesa d'Alfinach acompanyat de la seua filla menor d'edat: va ser ella qui es va encarregar de ficar les paperetes en les urnes… això sí, acompanyada de son pare i amb el DNI corresponent en la mà.

La seua aportació va ser testimonial… encara que, això sí, ha aconseguit una curiosa foto per a la posteritat.

Com també queda per a la posteritat la foto dels xics que hui prenen la primera comunió: Santa Marta complia hui una doble funció, i mentres els tendres infants, acompanyats de la seua família acudien a l'església a rebre per primera vegada el sagrament de la comunió, només a uns metres, també en el mateix edifici de Santa Marta, centenars de veïns passaven per les meses per a depositar el seu vot.

Poques vegades una església ha estat tan sol·licitada i per motius tan variats.

339-javier_ortiz_e_hija

fotos_noticia elecciones

 

22 Maig 2011
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres