Sis segles d'experiència, cinc anys pintant, una sola exposició i ja comencen a crear escola

Sis segles d'experiència, cinc anys pintant, una sola exposició i ja comencen a crear escola

Fa cinc anys, Herminia va començar a pintar amb una amiga. Pocs mesos després naixia el taller de pintura en la residència de la tercera edat. L'arribada d'Eva com a monitora ho ha convertit en un taller setmanal. Ara, al maig, huit iaios exposen per primera vegada les seues pintures per a tot el poble de Puçol.

Durant la primera setmana de maig, l'Espai Social La Barraca ha acollit una col·lecció de quaranta quadros corresponents a huit autors tot just cinc anys d'experiència en el món dels olis i els llenços, encara que junts la seua edat arriba els sis-cents anys.

Són jóvens pintors que viuen en la Residència de la tercera edat i que, gràcies a un taller setmanal coordinat per Eva López, no sols poden presumir d'una àmplia col·lecció d'obres, sinó també d'una notable evolució tècnica que és un fidel reflex del seu continu aprenentatge.

Encara que la tècnica ací no és l'important”, assenyala Lourdes Escribano, tècnic d'animació de la residència. “La clau és la motivació i els efectes terapèutics que el taller té en estos huit residents, sobretot a nivell de satisfacció i autoestima”.

Hui són huit els que exposen, gràcies a la col·laboració de la residència, que aporta els materials quotidians, i de l'ajuntament, que cedix el local per a la seua primera exposició fora del seu centre. Però en 2006, quan Herminia i Elena van agafar per primera vegada els colors (llavors no hi havia pinzells ni llenços) la idea no era més que disfrutar un estona pintant.

Vaig començar en 2006 amb Elena, com una simple distracció”, recorda Herminia Gamón. “Però com els altres ens animaven a continuar pintant, vam demanar a Ramón que la residència ens ajudara amb un poc de material. I a poc a poc hem anat creixent en nombre de participants i en qualitat dels quadros, perquè gràcies a Eva cada vegada ho fem millor”.

Eva és Eva López, la monitora. I eixe Ramón, que es cognomena Fort i és a més el director de la residència, destaca el gran canvi que esta exposició suposa: “fins ara teníem poc públic perquè tot s'exhibia només en el nostre centre. L'esforç d'Herminia, Mercedes, Josefa, Isabel, Lola, María, Enrique, Conchín i Carmen permetrà que tots els veïns puguen veure el nostre treball quotidià, el que suposa un gran pas per a integrar la residència en la vida quotidiana de Puçol”.

Per a recolzar este gran pas, en la inauguració de l'exposició va haver-hi una nombrosa representació municipal, junt amb Estrella Carcasona, la regidora de la tercera edat, qui va agrair “l'esforç d'estos artistes” i va recordar que “mai és tard per a aprendre”.

Una idea de què també va prendre bona nota l'alcalde José Vicente Martí, professor de l'institut que va confessar sense rubor haver suspés dibuix en segon de batxillerat,  pel que després d'assegurar als presents que “a la vostra edat seguiu donant-nos lliçons”, va aprofitar la seua condició d'alcalde i es va deixar una porta oberta per al futur: “tenint en compte la meua edat i les meues notes en dibuix, prompte tindràs un alumne més, Eva”.

I és que amb només cinc anys de treball, els jóvens pintors de la residència comencen a crear escola.

306-pinturas_residencia-6

fotos_noticia

 

09 Maig 2011
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres