Deu anys després: 650 bolilleres i un sol espectador

Deu anys després: 650 bolilleres i un sol espectador

Per una vegada, el 27 de març el Palau d'esports va canviar el seu aspecte habitual quan hi ha un esdeveniment: les grades estaven buides, fins a tal punt que només un distret espectador dibuixava a les assistents; mentrestant, baix, en la pista, 650 bolilleres s'exhibien, desfilaven, compraven, canviaven i, ocasionalment, feien randes de boixets.

El Col·lectiu de Dones ha batut tots els rècords de participació i en el 10é aniversari de la Trobada de Bolilleres de Puçol ha aconseguit ficar 650 persones en la pista central del Palau d'esports. Un nombre que duplica àmpliament les participants del passat any i que confirma l'auge d'esta modalitat que considerarem esportiva (per allò de celebrar-se en el pavelló cobert), encara que segons pareix no alça passions entre el públic, només entre les participants.

I és que no ha de ser molt divertit assentar-se a observar com 650 dones (sí, és cert, hi havia algun home i diverses xiquetes, però la generalització existix per a tots els casos), insistim, 650 dones es movien d'ací cap enllà, només assentades a l'hora del repartiment d'entrepà (si no estàs en el teu lloc no menges), comprant en les parades muntades en la contornada de la pista, intercanviant idees, a vegades sense el permís de ningú (d'ací que més d'una caminara fent fotos d'ací cap enllà amb la càmera apuntant als dissenys més atractius), saludant velles amigues i disfrutant d'una atractiva exposició (que sí, també va convocar les amigues de les càmeres de fotos: llàstima que el flaix delatara quins eren els dissenys més cridaners, en este cas un trage de comunió que era un autèntic… randa de boixets).

En fi, una festa. Perquè d'això es tracta, de disfrutar.

I per a acompanyar-les en la seua diversió, una àmplia representació de la corporació municipal es va fer una volta pel pavelló a les 11 del matí: per a donar-los la benvinguda, desitjar-los un matí aprofitat al màxim i lamentar que enguany, a causa de la crisi, s'haja suspés la tradicional paella conjunta al migdia. Estrella Carcasona (regidora de la dona) i Lola Sánchez (regidora de cultura) encapçalaven esta presència municipal, que va comptar també amb diversos regidors de l'equip de govern i de l'oposició. Tots junts van recórrer el pavelló amb la coordinadora de la trobada, Amparo Marco, i la presidenta del Col·lectiu de Dones, Rosa Fernández.

Va ser una visita cordial, però ràpida. A les 12 hores hi havia un concert de la tercera edat en la Casa de Cultura. I els regidors també havien d'acudir. S'acosten eleccions i no cal descuidar a cap col·lectiu.

I parlant de col·lectius, més d'un s'havia alçat a les 4 o les 5 de la matinada per a passar-se diverses hores amb autobús i arribar a temps a les 10 del matí del diumenge 27 de març al Palau d'esports de Puçol. Així s'entén que aprofitaren el temps al màxim… i deixaren els boixets per a estones d'oci més tranquils a casa o en la seua associació, perquè ací totes les assistents pertanyen a algun col·lectiu en el seu poble d'origen, siga este valencià, català, murcià o manxec.

I també s'entén que els seus acompanyants (marits en la majoria dels casos), preferiren deixar les seues dones en animada tertúlia matinal i es feren una volta pel poliesportiu municipal, a disfrutar del sol (amb un poc d'aire, això sí), de la partida de galotxa que s'estava celebrant al mateix temps en el carrer artificial de pilota, o dels partits de tenis, sobretot femenins, que amb l'aire matinal són sempre molt més agraïts. Encara que la veritat és que era més fàcil trobar els acompanyants masculins assentats en el bar, enfront de la televisió, disfrutant de la primera prova del Mundial de Fórmula 1.

Sens dubte, tant les bolilleres com els seus acompanyants es mantenen fidels als tòpics sobre els gustos d'hòmens i dones: les seues labors i l'esport en televisió. Què li anem a fer.

Només una excepció: un individu tranquil, relaxat, disfrutava de totes les cadires de la grada del Palau d'esports per a ell a soles. I també de les 650 bolilleres allà baix. Encara que disfrutar potser no siga la paraula més adequada: no és la randa de boixets un esport de ràpids moviments de mà, hàbils desmarcatges del boixet o vistosos llançaments de fil, d'ací que, passats els primers minuts, l'anònim espectador va optar per dibuixar una a una les cares de les assistents.

No ens consta si les va dibuixar a totes… tampoc si estos dissenys eixiran pròximament al mercat perquè les bolilleres tinguen un nou patró de disseny. Això sí, cap flaix es va acostar a afusellar el seu acurat treball.

228-visita_autoridades

fotos_noticia 

 

28 Març 2011
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres