Més de 50.000 petards i 5.000 metres de traca ensordixen Puçol durant les falles

Més de 50.000 petards i 5.000 metres de traca ensordixen Puçol durant les falles

Les sis comissions falleres de Puçol van tirar més de 50.000 petards i 5.000 metres de traca durant la setmana fallera 2011. Entre totes les comissions, Hostalets va ser la més sorollosa amb la seua mascletà de Sant Josep, la seua mascletaeta del dia 18, les seues despertaes i el seu castell xinés de la Nit de la Cremà.

La pirotècnia Antonio Zarzoso d'Altura, responsable de la pólvora fallera de Puçol, va disparar enguany les mascletades d'Hostalets, Molí de Vent i Palau-La Torre, a més dels castells de focs artificials. El pirotècnic i faller de la comissió d'Hostalets Antonio Zarzoso, a qui tots anomenen Yoe, afirma que “entre les sis falles de Puçol es van repartir enguany 25.000 masclets del número 3  per als fallers grans i 30.000 petards xinesos per als infantils. A més, en les despertades, les mascletades i les cremaes les comissions han tirat més de 5.000 metres de traca”.

De totes les falles de Puçol, la que va cremar més pólvora i va fer més soroll va ser Hostalets. Com explica el pirotècnic, “esta falla és la que invertix més pressupost i per tant els seus espectacles pirotècnics són més potents. La seua mascletà del dia de Sant Josep va comptar amb tecnologia digital i un terratrémol terrestre de 22 ramals, molt semblant al qual es llança a València capital, encara que el foc aeri va ser menor. A més, es va disparar també una mascletaeta infantil el dia 18, en la que es van tirar 5.000 xinesos en 15 segons. Tot un espectacle per a la vista i sobretot les oïdes. I la Nit de la Cremà es va llançar un castell xinés, amb 28 caixes xineses, una d'elles de 300 tirs, per a acomiadar-se de les falles 2011”.

Antonio Zarzoso explica que tota mascletà o espectacle pirotècnic requerix unes mesures de seguretat per a evitar accidents. A més dels límits establits sobre els quilograms de pólvora que es poden disparar, també es té molt en compte la distància de seguretat. El pirotècnic comenta que “qualsevol espectacle en què es dispare foc aeri requerix com a mínim 30 metres de distància de seguretat, per això, per exemple, es talla inclús la carretera Barcelona durant la mascletades que es disparen en el barranc. Encara així sempre cal vigilar que la gent respecta estes mesures de seguretat. Enguany, durant la mascletà de la falla Hostalets va haver-hi dos persones que estaven massa prop i no es volien moure. Però al final es van col·locar a la distància reglamentària i es va poder disparar la mascletà”.

Manuel Martínez Piñol, regidor de festes de l'Ajuntament de Puçol, destaca que “enguany ha sigut el que més gent ha anat a vore i sentir les mascletades  de les tres falles de Puçol que les han disparat: Hostalets, Molí de Vent i Palau-La Torre. L'únic incident del qual tenim constància va ser un incendi en un balcó que dóna al barranc, però ràpidament la policia local va intervindre per a apagar-lo i a més no va tindre res a vore amb la mascletà, sinó que es va iniciar per un petard que es va llançar mitja hora abans. De cara a l'any que ve tots hem de fer un esforç, pel bé de la festa i del món faller, i solucionar els problemes que han sorgit en esta edició. Segur que la unitat i la germandat entre totes les comissions és una cosa que beneficiaria a tots, les falles, la festa i el poble”.

Informa: Miguel Crespo

196-mascleta_hostalets-4

fotos_noticia

 

24 Març 2011
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres