El Centre d'Acollida tanca les seues portes amb la mirada posada en el futur

El Centre d'Acollida tanca les seues portes amb la mirada posada en el futur

El Centre d'Acollida d'Immigrants es despedix dels seus residents fins a la pròxima temporada de la taronja. Durant quatre mesos ha sigut la llar de 131 treballadors estrangers. Ara, toca pensar en la nova temporada i reflexionar sobre el futur del centre, perquè continue sent una referència d'integració i solidaritat.

Després de quatre mesos d'intensa activitat, el Centre d'Acollida d'Immigrants de Puçol va tancar les seues portes el 4 de març. Esta temporada, el centre va donar recer a 131 residents de 16 països d'Àfrica i Europa de l'Est. La majoria d'ells, un 41%, van ser marroquins. També destaca l'increment de ciutadans romanesos, que van representar el 25% dels residents totals del centre. En anys anteriors este col·lectiu no suposava ni el 15% d'immigrants del centre. També cal destacar que 45 dels residents, el 37% dels seus usuaris, van arribar al centre derivats des del centre d'acollida de l'Ajuntament de València.   

Vicent Horcas, director del Centre d’Acollida, afirma que “el balanç d'enguany és positiu. 131 immigrants han fet ús del centre i han passat com a mínim una nit en ell. Açò suposa que hem tingut una ocupació del 95%, que inclús ha arribat al 100% en certs moments de la temporada de la taronja. No obstant, la crisi s'ha deixat notar i ha sigut difícil trobar treball per a tots els immigrants en la taronja”.

Per la seua banda, Estrella Carcasona, regidora de benestar social, explica que “des de l'Ajuntament de Puçol donem tot el suport que podem al centre, més encara en una època de crisi com la que estem vivint. És una llàstima que encara hi haja gent que s'haja d'anar del seu país per a poder treballar. Per això, és molt important la labor del centre i especialment la dels seus tècnics que es bolquen perquè els residents troben una ocupació”.

A més d'oferir un sostre i un llit als immigrants que acudixen cada any al nostre municipi per a treballar en la taronja, el centre també va desenvolupar una sèrie d'activitats per a fomentar la seua integració: classes de castellà i alfabetització informàtica, excursions pels paratges naturals del poble, un trofeu de futbol sala, un curs de mediació escolar i intercultural, la participació en la inauguració de l'Espai Jove i col·laboracions en la Setmana de la Dona, el Dia de la Pau, l'Escola de Nadal i l'oficina AMICS.

Vicent comenta que “l'objectiu de totes estes iniciatives no sols és la integració dels immigrants, sinó la de tots els veïns de Puçol. El que es busca és el coneixement i l'enteniment mutu entre tots. Un dels millors exemples d'este enteniment és Diversia, la fira de les cultures i la solidaritat, on enguany hem realitzat a més del tradicional intercanvi gastronòmic altres activitats com tallers i una exposició fotogràfica”.

Precisament en Diversia es va presentar el llibre Caminant junts, que arreplega els 18 anys de solidaritat i interculturalitat del Centre d’Acollida de Puçol. El seu director indica que “enguany, gràcies a la col·laboració del departament de comunicació municipal, l'activitat de difusió ha sigut molt gran. No sols pel llibre, sinó també per la presència en la web local i per l'aposta per les xàrcies socials”.

No obstant, Vicent Horcas també precisa que “després de 18 anys des de la seua posada en marxa, el centre d'acollida necessita repensar entre tots els seus objectius. La situació actual no és la mateixa que la d'abans. Cada vegada vénen menys temporers i és més difícil trobar treball en la taronja. El perfil de resident i la situació socioeconòmica han canviat. I a pesar que el centre s'ha adaptat als canvis, és necessari reflexionar sobre el seu futur en un sentit global, sense oblidar els seus objectius: acollir i integrar els immigrants”.

En este sentit, Estrella destaca que “tenim en compte que el perfil d'usuaris del centre ha canviat des dels seus inicis. Per a començar, enguany l'Ajuntament ha dut a terme una sèrie d'actuacions necessàries per a modernitzar les seues instal·lacions i que el centre continue sent una referència a la Comunitat Valenciana”.

Informa: Miguel Crespo

148-vicent_horcas-1

 

11 Març 2011
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres