Les bicicletes són per al... hivern

Les bicicletes són per al... hivern

El Centre d'Acollida d'Immigrants de Puçol continua apostant per experiències noves que ajuden a la integració dels immigrants temporers de la taronja. Després d'impartir cursos de castellà, tallers d'iniciació a Internet, xarrades sobre la SIDA o el tradicional intercanvi gastronòmic entre associacions de veïns i residents en el centre, al gener han posat en marxa una proposta inèdita: arreplegar bicicletes usades, reparar-les i cedir-les als immigrants perquè puguen anar a treballar als camps.

El Centre d'Acollida presta dos tipus de servicis als immigrants que acudixen a Puçol entre novembre i febrer, per a l'arreplega de la taronja. D'una banda, tots poden utilitzar l'àrea d'informació i assessorament en temes d'estrangeria, consigna, lavabos i dutxes. D'un altre, hi ha trenta-huit llits disponibles per a aquells que, tenint una situació regularitzada, desitgen estar allotjats en el centre mentres treballen en les poblacions de la zona: per tres euros al dia obtenen llit, sopar i desdejuni, a més dels servicis esmentats anteriorment.

Però més enllà d'una labor merament de servici, esta experiència única a la Comunitat Valenciana és una aposta per la integració entre immigrants i veïns de la població, d'ací que cada any es treballe a fons una sèrie d'activitats socioculturals destinades tant als treballadors temporers de la taronja com als ciutadans de Puçol.

Enguany, diversos residents del centre estan inscrits en l'AU (Escola d'Adults), dins de l'assignatura Castellà per a estrangers, a més, en l'Espai Social Martínez Coll han assistit a classes d'iniciació a Internet, amb especial dedicació al Messenger, programa que els permet contactar amb les seues famílies, sobretot nord-africanes.

''Tenim tres voluntàries que han impartit uns cursets bàsics de castellà'', explica Quino Ferrer, educador del centre i encarregat de coordinar les distintes activitats d'integració sociocultural. ''Però és difícil treballar amb gent que està de pas, pel que hem preferit integrar-los en activitats ja en marxa, com l'AU, els cursos d'Internet, les xarrades sobre la SIDA o el visionat i col·loqui de pel·lícules espanyoles''.

Una labor àrdua si es té en compte que la majoria de la vintena de residents que actualment s'allotgen en el centre ixen a treballar en el camp a primera hora del matí i tornen sobre les set de la vesprada, cansats i amb poques ganes de realitzar activitats culturals.

Precisament per a ajudar en el seu quefer diari, Quino ha posat en marxa una iniciativa centrada a arreplegar bicicletes usades entre els veïns de la població. L'objectiu és crear un estoc en el propi centre, i que els residents que van passant pel mateix puguen utilitzar-les per a accedir al seu treball, normalment en empreses o camps de cítrics allunyats del nucli urbà.

''Sabem que moltes estaran en mal estat'' -continua l'educador-. ''Però és una cosa que no ens preocupa. Realitzarem un taller de reparació de bicicletes i després les anirem cedint als residents que les sol·liciten, així el procés d'aprenentatge serà complet''.

Esta labor de l'educador, en la que la imaginació i la bona voluntat són elements imprescindibles, es combina amb tasques de mediador, ja que en gran manera el seu treball també se centra a evitar qualsevol tipus de conflicte, tant entre els residents com entre estos i els veïns, pel que són contínues les reunions i les tertúlies en què el castellà és l'idioma obligat, a pesar que la majoria de residents són marroquins, pel que també funcionen com a sessions de pràctica de l'idioma.

''No obstant això, en el dia a dia a penes hi ha conflicos, ja que les normes del centre són molt estrictes i la directora, Leo Guzmán, té clar q

16 Gener 2007
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres