És possible abaixar els impostos municipals, mantenint els serveis i el gasto social

És possible abaixar els impostos municipals, mantenint els serveis i el gasto social

El ple municipal del dilluns 25 d'octubre va tindre com a punt més destacat l'aprovació de les ordenances fiscals per a l'any 2011. Seguint la línia iniciada en 2010, abaixarà l'IBI, s'aplicaran descomptes a les domiciliacions bancàries i, a pesar de tot, els serveis que presta l'Ajuntament de Puçol no patiran retalls.

Buscar solucions lògiques, que afecten el menys possible a la butxaca de cada ciutadà i que, en la mesura que siga possible, cada un tinga diverses alternatives a l'hora de decidir com complir amb les obligacions que tots els veïns tenim respecte als impostos i taxes municipals, eixos són els objectius que s'ha marcat l'ajuntament per a l'any que ve.

En primer lloc, cal destacar que l'IBI Urbana, el que tots coneixem com la contribució, baixarà per segon any consecutiu”, assenyala la regidora d'hisenda, Lola Sánchez. “A més, no sols mantenim el descompte per als que domicilien els seus pagaments pel banc abans del 31 de març del 2011, sinó que eixe descompte augmentarà l'any que ve fins al 5%, per als que decidisquen domiciliar, mentres que es mantindrà el pagament fraccionat per als que preferisquen acollir-se a este altre avantatge”.valor real de les

L'IBI Urbana baixa el tipus de gravamen, és a dir, el percentatge sobre el qual s'aplica el pagament, que ja en 2010 es va reduir al 0'56% i que per al 2011 es reduirà al 0'55%. Esta baixada que aplica l'ajuntament servix en part per a compensar la pujada que s'està aplicant cada any a causa de la revisió cadastral que es va realitzar l'any 2008, per a actualitzar el valor real de les vivendes de la població. Actualització que, com es recordarà, es realitza pràcticament en tot l'estat espanyol.

L'altre avantatge que oferix Puçol és la manera de pagar i hi ha dos formes de beneficiar-se: domiciliant els pagaments o sol·licitant el pagament fragmentat.

Si un veí preferix domiciliar els impostos municipals, perquè li cobren directament en el seu compte bancari, i esta domiciliació la realitza abans de finals de març del 2011, obtindrà una bonificació del 5%, que és el màxim que permet la llei: “ja en 2010, amb l'entrada del nou equip de govern municipal, vam aconseguir que es posara en marxa este descompte, llavors era un 3%, però farem un esforç i per a l'any pròxim serà del màxim legal, més no podem fer”.

Un avantatge que afavorix als que no tenen problemes de liquiditat i poden domiciliar els seus pagaments. Però també hi ha avantatges per a aquells a què la crisi prem més i la contribució pot ser un problema: si un veí no pot pagar de colp el rebut, pot sol·licitar el pagament en tres terminis, sense que per això li cobren cap tipus d'interés.

La contrapartida lògica és que l'Ajuntament de Puçol ingressarà menys diners, tant per la rebaixa de l'IBI per a tots els veïns com per les bonificacions als que domicilien els pagaments. Una reducció que ha calgut estudiar a fons per a evitar un desfasament entre els impostos que s'ingressen i els serveis que es presten des de l'ajuntament.

L'equip de govern no pot buidar les arques municipals i deixar de prestar serveis que reclamen els ciutadans”, conclou la regidora d'hisenda. “Per això hem buscat l'equilibri entre els ingressos i els gastos que cal escometre per a prestar els serveis que reclamen els nostres veïns, encara que estos serveis a vegades no siguen competència nostra, sinó d'altres administracions, com succeïx amb les beques per a llibres de text i material escolar que havia de pagar la Generalitat Valenciana i al final les paguem des de l'ajuntament”.

Un últim punt aprovat en el ple, que també va orientat a facilitar els pagaments dels veïns de Puçol, es referix a la modificació de diverses ordenances municipals (tinença d'animals, arreplega de residus sòlids, aprofitament de la platja, ús de locals d'assajos de música o venda ambulant). En tots estos casos, l'Ajuntament de Puçol posa en marxa una nova possibilitat: els veïns que siguen sancionats, en compte de pagar en metàl·lic podran optar per realitzar serveis a la comunitat per a compensar el seu deute.

Una bona fórmula, en els temps de crisi, de no castigar la butxaca dels veïns, però contribuir entre tots a mantindre els servicis municipals a ple rendiment.

Ple municipal 

12 Novembre 2010
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres