Acció Ecologista-Agró viatja als orígens de l'Albufera

Acció Ecologista-Agró viatja als orígens de l'Albufera

Acció Ecologista Agre Horta Nord visita el Tancat de la Pipa, una àrea de reserva natural on s'ha recuperat l'ecosistema de marjal pròpia de l'Albufera. Este innovador projecte demostra que encara estem a temps de rehabilitar hàbitats que pareixien condemnats a desaparéixer. El que fa falta és voluntat per a recuperar-los.

El dissabte 30 d'octubre una vintena de socis i simpatitzants d'Acció Ecologista-Agró Horta Nord van visitar el Tancat de la Pipa del Parc Natural de l'Albufera de València. Els ecologistes de Puçol, El Puig, Meliana, Alboraia, València i inclús de Xilxes es van desplaçar amb barca des del port de Catarroja fins esta zona de reserva natural, ubicada al costat de la desembocadura en l'Albufera del barranc del Poyo.

Quan van arribar al Tancat de la Pipa els va rebre Lourdes, una dels biòlegs que treballen en este projecte pilot de recuperació d'hàbitats naturals, promogut per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i que compta amb la col·laboració de la Conselleria de Medi Ambient. La gestió de l'ús públic del projecte correspon precisament a Acció Ecologista-Agró.

Una vegada en la Pipa, Lourdes va explicar als visitants que "un tancat és un dels camps d'arròs tradicionals de l'Albufera, que es troben tancats i aïllats del llac, per això reben este nom. No obstant el de la Pipa ja no es dedica al cultiu de l'arròs, sinó a la recuperació d'hàbitats naturals. Este és l'únic espai de tota l'Albufera on podem trobar una zona de verdadera marjal".

Els ecologistes rebien estes explicacions durant la seua visita al remodelat Motor de la Pipa, que actualment funciona com a centre d'interpretació del tancat. El motor, a més de disposar d'informació dels projectes que es duen a terme, també compta amb dos aquaris. Un mostra espècies aquàtiques autòctones de l'Albufera com el samaruc, el fartet o la raboseta. I en l'altra peixera podem contemplar les espècies invasores que actualment viuen en el llac: la carpa, la gambúsia, el carranc americà...

Després d'abandonar el Motor de la Pipa, l'excursió dels ecologistes va continuar per les llacunes del tancat. Com indica Lourdes, "disposem de dos llacunes, una que es pot visitar i una altra que només és accessible a científics que desenvolupen estudis sobre fauna i flora en ella. En ambdues llacunes tenim una gran varietat d'aus: fotges comuns i cornudes, agrons blaus, cormorans, garsetes... Estes espècies varien en funció de l'època de l'any".

A més de disfrutar amb la presència i el vol d'estes aus aquàtiques, els ecologistes també es van sorprendre amb l'enginyós sistema natural per a depurar l'aigua de l'Albufera que s'empra en el Tancat de la Pipa.

L'aigua que prové dels canals i de les séquies té una elevada concentració de nitrats, fruit dels adobs i fertilitzants empleats en el cultiu de l'arròs. Així que quan entra en el Tancat de la Pipa passa per tres zones de filtrat natural abans d'arribar a les llacunes. Per al filtrat i depuració de l'aigua s'empra una planta autòctona coneguda com enea, que absorbix els nitrats. Quan està correctament filtrada, fet que es verifica per mitjà d'uns sensors digitals, l'aigua entra en les llacunes de la Pipa i posteriorment en les de l'Albufera. L'objectiu a llarg termini d'este projecte és perimetrar l'Albufera amb tancats que funcionen com el de la Pipa per a depurar naturalment les aigües que arriben a la llacuna.

Finalitzat el passeig pel Tancat de la Pipa, els ecologistes van embarcar de nou. Però abans de tornar al port de Catarroja van gaudir d'una espectacular travessia pel cor de l'Albufera, que encara els va deparar alguna sorpresa més, com l'albirament d'un preciós blauet en un senillar.

Lucas Marín, portaveu del col·lectiu comarcal d'Acció Ecologista-Agró Horta Nord comenta que "hem disfrutat d'una meravellosa jornada de natura en l'Albufera i a més hem pogut comprovar que encara es poden recuperar hàbitats naturals que pareixien perduts, com és el cas de la tan degradada i contaminada Albufera. L'única cosa que fa falta per a això és voluntat i mitjans, com ho demostra este viatge als orígens de l'Albufera".

Informa: Miguel Crespo

Finalitzat el passeig pel Tancat de la Pipa, els ecologistes van embarcar de nou

04 Novembre 2010
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres