Els alumnes avaluen l'Aula Natura La Costera: aprendre mai va ser tan divertit, naturalment

Els alumnes avaluen l'Aula Natura La Costera: aprendre mai va ser tan divertit, naturalment

Encara que la inauguració oficial va ser al maig, la verdadera prova de foc de l'Aula Natura La Costera va ser el dimarts 26 d'octubre, quan 50 alumnes de primària del col·legi públic Lluís Vives van experimentar a fons totes les seues possibilitats. El resultat? Aprendre mai havia sigut tan divertit i tan saludable.

L'aula natura va començar a gestar-se en 2008. Llavors només era una idea per a ensenyar als veïns de Puçol a conéixer i cuidar el seu entorn d'una forma lúdica, aprofitant que La Costera va ser declarada oficialment Paratge Natural Municipal al setembre del 2005.

Per a convertir en realitat el que només era una gran nau buida va caldre elegir un públic objectiu i preparar els continguts pensant en ells: serien els alumnes de l'últim cicle de primària els principals destinataris, i els jocs més variats (puzles, trivial, olors, vídeos, jocs interactius) el vehicle per a fer-los arribar els continguts d'una forma lúdica. Això sí, qualsevol altre veí, de qualsevol edat, pot disfrutar igualment de la visita a l'aula.

Després de gravar en vídeo i fotografiar la flora, la fauna i el paisatge en les quatre estacions de l'any (des de tardor de 2008 fins a estiu de 2009), es va treballar en el disseny de les activitats i en el condicionament de l'antiga nau durant sis mesos. Per fi, a finals de maig del 2010 es presentava en societat l'Aula Natura La Costera: professors i directors dels col·legis, junt amb polítics, premsa i alguns pares van ser els destinataris d'aquella inauguració oficial.

Quedava per al nou curs la seua verdadera raó de ser, els alumnes de Puçol, i estos van començar les visites el dimarts 26 d'octubre a les 9'30 hores, quan dos aules de 5t de primària del col·legi Lluís Vives van pujar a peu fins al paratge natural, acompanyats de diversos professors i una patrulla de la Policia Local. Una vegada allí, dos monitors especialitzats i el regidor de medi ambient van ser els encarregats d'impartir les classes, després de la recepció oficial que va oferir l'alcalde a tots els participants.

Hem dividit als alumnes en dos grups: el de l'exterior recorre el paisatge buscant fulles i tipus d'arbres per a realitzar una classificació, a més d'identificar elements que contaminen l'entorn natural”, assenyala José Antonio Villena, tècnic de Geonatur, l'empresa que s'ocupa de gestionar estes visites. “El segon grup treballa dins de l'aula natura, primer amb un vídeo d'introducció, i després amb panells informatius i multitud de jocs interactius”.

Si descobrir puntes de cigarret, llandes o botelles de vidre abandones en l'entorn exterior va ser una aventura per als xavals, comprovar en l'interior que eixa botella de vidre tarda quatre mil anys a degradar-se és una fórmula perfecta per a ajudar-los a comprendre que tots hem de cuidar el nostre entorn.

Si a més l'aprenentatge és per mitjà de jocs específicament dissenyats per a l'aula natura, la classe es convertix en una autèntica festa: un sambori amb imatges de La Costera, un puzle amb cubs gegants i fotos del paisatge, un microscopi per a reconéixer materials de la zona, una maqueta amb tota la muntanya a escala, un joc per a associar amb l'ordinador les potes, becs i sons d'aus, reconéixer una sèrie d'animals a sondes (tranquils, eren simulacions, encara que hi havia cert temor a ficar la mà per eixe forat fosc), un trivial amb preguntes sobretot allò que s'ha exposat en els panells informatius i… en fi, que l'aula dóna per a passar tot el matí en una classe d'allò més natural.

Han sigut moltes hores de treball i per fi els alumnes de Puçol ja poden disfrutar d'este espai per a la diversió i l'educació”, assegura l'alcalde José Vicente Martí. “Cal agrair el treball dels tècnics que han fet possible l'aula natura, però també el d'estos professors que han acollit amb alegria la proposta i ací estan, aprofitant este nou recurs municipal per a ensenyar als seus alumnes com és La Costera, perquè si la coneixen a fons segur que la cuidaran molt millor”.

Perquè la festa fora completa, a més de la visita exterior i interior, els alumnes van tornar al col·le amb una bossa plena de detalls vinculats a la protecció del medi ambient: des d'una vidriola per a piles usades, fins a un manual amb termes mediambientals en valencià o fullets informatius sobre les cures de l'entorn i el reciclatge domèstic.

Si els xiquets tornaven encantats al col·le (a peu, clar), cada un amb la seua bossa de regals i el seu bagatge de sensibilització mediambiental a costes, no menys encantat tornava el regidor de medi ambient (amb cotxe, això sí) després de l'èxit d'esta primera visita, que va tindre la seua continuïtat el dijous 28, amb una altra acollida entusiasta per part dels alumnes primària i de Pepa Gallego, la directora del col·legi públic Lluís Vives.

S'ho han passat genial”, exclama el regidor Enrique Donate. “Tots els alumnes han passat per tots els panells informatius i han disfrutat de tots els jocs. També la xicoteta excursió per la muntanya ha sigut per a ells una gran aventura. I els resultats del trivial final demostren que havien prestat atenció, perquè se sabien les respostes”.

La Costera ja és la forma més natural d'aprendre a conéixer i cuidar el nostre entorn natural. I açò és només el principi: a la primavera, amb el bon temps i les noves instal·lacions subvencionades amb el Plan ES, aprendre serà un joc de xiquets. Naturalment.

Les classes començen en el cine de l'Aula Natura

Més fotos de la notícia

29 Octubre 2010
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres