El Tribunal de la Mar dicta sentència contra les platjes de Puçol, El Puig, La Pobla, Alboraia…

El Tribunal de la Mar dicta sentència contra les platjes de Puçol, El Puig, La Pobla, Alboraia…

Acció Ecologista-Agró Horta Nord ens envia la següent "crònica de tribunals" del temporal del dia 12 d'octubre que va causar múltiples desperfectes en la platja. Segons els ecologistas d’Agró, "esta és la condemna del Jutge Mediterrani contra Puçol i els altres pobles de L'Horta pels seus delictes de degradació, erosió i nefasta ordenació del litoral".

La setmana passada Puçol i la resta de pobles costers de la comarca de L'Horta Nord es van asseure a la banqueta dels acusats del Tribunal Internacional de la Mar per a ser jutjats pels seus delictes contra el domini marítim-terrestre de la costa. Estos municipis estaven implicats en un presumpte delicte de degradació, erosió i nefasta ordenació del territori coster per la urbanització massiva de les platges i la destrucció de marjals, saladars, cordons dunars... A més, totes estes infraccions comptaven amb un agreujant: l'interés econòmic i egoista dels fets denunciats.

El procés es va iniciar amb la intervenció del Fiscal del Domini Marítim-Terrestre de la Costa, que després d'una breu presentació dels fets, va cridar a l'estrada al seu primer testimoni: l'antiga marjal de Puçol, hui pràcticament extingida davall dels tarongers, els cultius de l'horta i les urbanitzacions costeres. Esta marjal va explicar que "durant les últimes dècades, primer em van eixugar per a cultivar damunt meu i després em van convertir en objecte de desig dels especuladors del rajola". Segons este testimoni, "la costa de Puçol ha retrocedit desenes de metres durant l'últim segle, les seues dunes han desaparegut i les pedres del port de Sagunt van substituir a la seua fina arena natural. Des de fa uns quants anys la nova platja té uns espigons, que diuen que la protegixen, i arena de nou, però ja no és la mateixa platja amb la qual vaig créixer".

Després de la marjal del Puçol, el Jutge Mediterrani, encarregat del procés marítim-terrestre contra els pobles de L'Horta Nord, va escoltar el testimoni de les marjals del Puig, Rafalell i Vistabella, del barranc del Carraixet... Tots ells van corroborar les paraules de la marjal de Puçol. "Ens han transformat per pur interés egoista i econòmic sense pensar en els canvis que estes modificacions en la costa podien implicar per a les platges", lamentava Rafalell i Vistabella.

Finalitzat el torn dels testimonis, els advocats defensors de Puçol i de la resta de municipis litorals d'Horta Nord van presentar les seues al·legacions. Els arguments de la defensa estaven basats en que "totes estes transformacions de la costa es van realitzar pel bé comú, el desenvolupament i el progrés de la nostra societat". A més, els advocats van afirmar que "en tot cas, desconeixíem les possibles conseqüències negatives per a la costa que podien tindre la urbanització massiva del litoral i la seua contínua transformació".

Però, el Jutge Mediterrani no es va creure els arguments de la defensa i va desestimar les seues al·legacions. En aplicació de La Llei de la Mar, el Jutge Mediterrani va decidir dictar sentència i declarar culpables a Puçol i els pobles veïns dels delictes de degradació, erosió i nefasta ordenació del territori del domini marítim-terrestre de la costa. Per estos delictes, es condemna a tots estos municipis, entre ells Puçol, a sofrir la pena de vore com les seues platges són devorades per la mar amb cada temporal o tempestat.

La sentència es va aplicar ràpidament, ocasionant múltiples desperfectes a les platges de Puçol, El Puig, Alboraya... A més, el Jutge Mediterrani va advertir que "l'ocupació i la degradació de la costa també es dóna als barrancs i als corredors naturals de l'aigua. Així que probablement amb les pluges torrencials de la tardor, també conegudes com a gota freda, els greus desperfectes podrien repetir-se".

El Jutge Mediterrani va confirmar que no cap possibilitat de recurs contra la sentència i a més senta jurisprudència en tota la Comunitat Valenciana. Així que cap de les platges valencianes, desgraciadament tan erosionades i degradades per la mà de l'home, està fora de perill i poden patir en qualsevol moment els efectes devastadors d'un nou temporal marítim o una tempestat.

Finalment, el Jutge Mediterrani va recomanar tant a Puçol com a la resta de pobles costers valencians, tots ells sota la seua jurisprudència, que "si no volen convertir-se novament en víctimes de la Llei de la Mar i pitjor encara del canvi climàtic, que augura una pujada d'un metre en el nivell de la mar, hauran d'acatar la Llei de Costes i revertir en tot el que puguen les greus transformacions i modificacions que ha sofrit el litoral, i que l'han erosionat i degradat fins al punt de modificar el seu ritme natural".

Des del Tribunal de Justícia del Mar, informa:
Miguel Crespo, Acció Ecologista-Agró Horta Nord

Aspecte de la platja de Puçol després del temporal 

23 Octubre 2010
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres