9 d'octubre: “M'aclame a tu, un poble emprenedor, entusiasta, que lluita per la prosperitat”

9 d'octubre: “M'aclame a tu, un poble emprenedor, entusiasta, que lluita per la prosperitat”

El 9 d'octubre, l'Ajuntament de Puçol celebra el dia de tots els valencians amb multitud d'actes per a tots els públics. Però, any rere any, hi ha un acte que tanca la programació matinal: el discurs institucional de l'alcalde de la població. Este és el text íntegre llegit per José Vicente Martí en la porta del consistori, com a colofó a la programació cultural del 9 d'octubre.

Un any més, els valencians celebrem una festa emblemàtica, una festa que ens retrotrau al passat, al mateix temps que ens impulsa cap al futur.

Aquest dia és una perfecta ocasió per a sentir la unitat d’un poble que gaudeix d’uns trets d’identitat únics, d’uns valors que ens permeten enfrontar objectius i reptes amb la convicció de l’èxit. Perquè som un poble emprenedor, un poble entusiasta, un poble que lluita per la prosperitat.

L’orgull de ser valencians resideix en la terra, en la història, en la llengua, en les  tradicions, en les manifestacions artístiques i culturals, així com també en les gents que habiten els nostres pobles, gent anònima que enriqueix dia a dia aquest món canviant, gent que manté la cultura dels avantpassats amb la responsabilitat de transmetre-la als seus descendents.

Hui hem eixit al carrer per a commemorar la gesta d’en Jaume I, un home que va iniciar el camí per a convertir al nostre Poble en una Comunitat de primer nivell. Quan en 1261 va promulgar el Llibre dels Furs, estava assentant les bases de la nostra autonomia actual. L’Estatut, que constitueix la manifestació de la voluntat d’ autogovern dels valencians, es configura precisament sota el fonament de la personalitat pròpia i diferenciada que el rei en Jaume I va atorgar al Regne de València.

Des d’aleshores i poc a poc hem lluitat per tal d’obtindre noves cotes d’autonomia. El desenvolupament polític, econòmic, cultural i social de la Comunitat Valenciana ha generat un innegable avanç i aquest és el punt de partida de la celebració del 9 d’Octubre: la identificació del poble valencià com nacionalitat amb uns trets històrics, idiomàtics i culturals propis.

El legat que ens va deixar es converteix, per tant, en un compromís amb la societat, un compromís amb el progrés. Si bé el passat ens dóna la riquesa de la qual gaudim al present, no seria just per als nostres descendents estancar-se en la autocomplacència; la nostra responsabilitat és avançar junts amb l’objectiu d’aconseguir noves cimes de prestigi, d’evolució, a través de la millora continua de cada una de les parcel·les que configuren la nostra vida.

Hui, tots els valencians ens sentim units per una mateixa tradició, però també per un mateix desig: aconseguir, des de la solidaritat i el treball comú, les cotes de benestar i prosperitat que mereixem, salvaguardant les nostres trets d’identitat i aportant les iniciatives necessàries per a construir una societat moderna, jove i vigorosa capaç d’enfrontar amb entusiasme els reptes de renovació que ens proporcione el futur.

Coincidint esta festa amb el record del poble de Puçol cap a la figura de l’insigne poeta Vicent Andrés Estellés, vos convide a gaudir dels sentiments que ens va deixar com a herència a traves dels seus poemes. Especialment significatiu és el que invoca a la mare terra amb la esperança d’un bell futur; especialment significatiu en un dia com el de hui, en que tots ens sentim units pel fet de ser valencians.

M’aclame a tu

M'aclame a tu, mare de terra sola.
Arrape els teus genolls amb ungles brutes.
Invoque un nom o secreta consigna,
mare de pols, segrestada esperança.

Mentre el gran foc o la ferocitat
segueix camins, segueix foscos camins,
m'agafe a tu, os que més estimava
i cante el jorn del matí il·limitat.

El clar camí, el pregon idioma
un alfabet fosforescent de pedres,
un alfabet sempre amb la clau al pany,
el net destí, la sendera de llum,
sempre, a la nit, il·luminant, enterc,
un bell futur, una augusta contrada!

Seràs el rent que fa pujar el pa,
seràs el solc i seràs la collita,
seràs la fe i la medalla oculta,
seràs l'amor i la ferocitat.

Seràs la clau que obre tots els panys,
seràs la llum, la llum il·limitada,
seràs confí on l'aurora comença,
seràs forment, escala il·luminada!

Seràs l'ocell i seràs la bandera,
l'himne fecund del retorn de la pàtria,
tros esquinçat de l'emblema que puja.

Jo pujaré piament els graons
i en arribar al terme entonaré
el prec dels béns que em retornaves sempre.

         (Vicent Andrés Estellés, Llibre de Xàtiva)

I per a finalitzar, units pels sentiments d’amor per la nostra terra, pel nostre poble, vos desitge un feliç 9 d’ octubre.

Gràcies per la vostra assistència i la vostra participació.

José Vicente,
vuestro alcalde

Gran part de la corporació municipal va assistir al discurs del 9 d'octubre

12 Octubre 2010
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres