Puçol, entre mar i muntanya

Puçol, entre mar i muntanya

Puçol, entre mar i muntanya
Esta secció està orientada als que volen conéixer la nostra població d'una ullada.
Un passeig per la història, les infraestructures, els servicis i l'oferta que realitza Puçol al visitant ocasional i, com no, al veí.
El text va ser publicat a l'estiu de 2007 en un fullet publicitari, titulat precisament Puçol, entre mar i muntanya. Si vols llegir el text en la web, continua llegint, però si preferixes descarregar-te el fullet íntegre, punxa en el logo de PDF que apareix a continuació.

Puçol, entre mar i muntanya

 

SUMARI: Motius per a conéixer-nos
Presentació
Història
Platja
Bandera Qualitur
La Costera
Rutes
Museu etnogràfic
Cultura
Festes
Bous
Allotjaments
Gastronomia
Molt prop
Llocs d'interés


 

PRESENTACIÓ: Entre mar i muntanya
El terme municipal s'obri amb una zona muntanyosa en l'oest: el Paratge Natural La Costera, una zona forestal de gran bellesa, representativa de l'ecologia mediterrània.
En el centre, sobre el pla, rodejat de tarongers, el nucli urbà: places, parcs, jardins i veïns que donen la benvinguda al viatger ocasional i al que decidix quedar-se.
A l'est, dos zones diferenciades: l'Estany, eixida al mar de la Marjal dels Moros, un aiguamoll protegit que és zona de nidificació d'aus; i la nova platja, de blanca arena, protegida per espigons i recorreguda per un modern passeig marítim.
A 20 quilòmetres de València, Puçol crida l'atenció del visitant per l'harmonia dels seus carrers, i per l'equilibri entre el colorit mediterrani de la seua platja, l'hospitalitat de la gent de l'horta i la tranquil·litat de la muntanya.


 

HISTÒRIA: Les empremtes del passat
Ja en època romana es coneixia Puçol, llavors anomenada puteus (pou), per ser un terme ple d'aigua.
En època musulmana va ser una alqueria del Puig. Dos monuments es poden visitar d'este període: el Molí de Vent i la Torre Talaia (Torreta).
Reconquistada per Jaume I, va ser donada a Assalid de Gudal. Destaca la transcendència en l'edat mitjana dels messons, uns hostals situats junt amb l'antiga Via Augusta romana que van allotjar a Jaume II, Felip II o Prosper Merimée, a qui van inspirar per a la seua obra Carmen.
De la història cristiana les empremtes més destacades són la muralla del jardí, on el botànic Cavanilles va introduir el cacauet a Europa, i l'església dels Sants Joans (1607), edifici barroc amb pintures, retaules de Manuel Vergara i la imatge de la patrona, la Mare de Déu al Peu de la Creu.


 

PLATJA: Les càlides aigües del Mediterrani
Oberta al Mediterrani i acariciada per la brisa de Llevant, la platja de Puçol oferix al visitant més de dos quilòmetres de fina arena protegida amb espigons i recorreguda de nord a sud per un passeig marítim exclusivament de vianants, tot el conjunt de nova construcció i inaugurat l'any 2005.
Amb totes les comoditats i serveis integrats, però sense edificis alts que facen ombra a la seua bellesa, la platja gaudix d'una densitat mitjana-baixa de banyistes, cosa que permet disfrutar amb total tranquil·litat del sol, el bany o, senzillament, el descans.
Mar endins, a penes a un centenar de metres, també poden trobar-se fons marins rocosos, per a delit dels aficionats al submarinisme.


 

BANDERA QUALITUR: Una platja amb certificat de qualitat
En 2006 i 2007 la platja de Puçol ha obtingut la bandera Qualitur, tota una garantia de la qualitat dels serveis i de la gestió mediambiental de les instal·lacions, d'acord amb la norma internacional ISO-14001.
Durant tot l'any, l'usuari disposa de dutxes i llavapeus, papereres, xarxes de volei-platja, accessibilitat per a minusvàlids, anàlisi periòdica de la qualitat de l'aigua i un passeig per a vianants.
A més, en la temporada estiuenca s'afigen passarel·les sobre l'arena, ombrel·les públiques i gratuïtes, punt d'informació turística, equip de salvament i socorrisme, posta sanitària, banderes de senyalització de l'estat del mar, serveis i una àmplia programació d'activitats esportives i d'oci, com cursos d'aeròbic, la festa del 23 de juny i la del 14 d'agost.


 

LA COSTERA: Un paratge natural enfront del mar
La Costera és una extensió de 49 hectàrees situada a només quatre quilòmetres de la platja de Puçol i formada pels últims contraforts de la Serra Calderona. Des de setembre de 2005, per acord de la Generalitat Valenciana, és un Paratge Natural protegit.
Este pulmó verd de la població permet disfrutar del paisatge mediterrani en el seu estat natural, ja que alberga una àmplia mostra de matoll i arbustos (la típica garriga mediterrània), combinada amb pins, carrasques, garroferes i oliveres.
També és una zona d'interés educatiu gràcies al projecte d'Aula Natura (que inclou  una sala d'interpretació mediambiental per a conéixer la flora i la fauna), i a les diverses sendes senyalitzades que permeten recórrer a peu este paratge natural pròxim al mar.


 

RUTES: Recórrer la història pas a pas
El Mediterrani i l'Atlàntic estan units a través d'un Senda de Gran Recorregut, el GR-10, que unix Puçol amb Lisboa. S'inicia en el Paratge Natural La Costera i és el més llarg de la península, amb 1.600 quilòmetres de longitud.
Una miqueta més curta, 1.500 quilòmetres, és l'extensió de la Via Augusta, la calçada romana que unia els Pirineus amb Cadis, perfectament senyalitzada al seu pas per Puçol.
La Via Verda (coneguda també com a Via Xurra) aprofita el traçat de l'antic tren miner entre València i Calataiud per a oferir un senda de 15 quilòmetres, ideal per a realitzar a peu o amb bici.
Finalment, la Ruta del Cid, que enllaça Burgos i València, passant per Guadalajara i Terol, també travessa el terme municipal.
En definitiva, Puçol és un encreuament d'aventures per al viatger disposat a recordar la història pas a pas.


 

MUSEU ETNOGRÀFIC: Un espai per a la nostra història
Puçol és un poble orgullós de la seua història i la seua cultura, disposat a compartir-les amb els visitants i amb les noves generacions, que desconeixen com era la vida agrícola en els pobles de l'horta en segles passats.
El Museu Etnogràfic és una vivenda d'arquitectura tradicional rehabilitada per al seu ús públic. En les seues dos plantes es combinen sales d'exposicions amb espais destinats al visionat de vídeos i consulta d'arxius.
Este espai per a albergar la nostra història, que s'està construint durant els anys 2007 i 2008, està situat en el cor del nucli antic i el seu objectiu és preservar el patrimoni històric de la població: ferramentes, vestimenta, costums, tradicions...


 

ART I CULTURA: La veu i l'ànima d'un poble
A més de l'interés de l'edifici barroc, l'església dels Sants Joans alberga una interessant col·lecció de taules, pintures i talles dels segles XVI i XVII.
La Casa de Cultura, que és la seu permanent de les escoles municipals, oferix de forma continuada al públic exposicions de pintura, escultura i fotografia, a més de concerts, teatre i cine.
Els aficionats a la música no han de perdre's els concerts de Santa Cecília, les actuacions de tabal i dolçaina o les nits d'albaes (cant d'estil tradicional):
Disseminats pel nucli antic hi ha multitud de retaules ceràmics de gran interés. A més, el passejant pot contemplar monuments i estàtues de recent creació, com la del bou del 7 de setembre (plaça 25 d'abril), el futbolista José Claramunt (camp de futbol) o l'homenatge al llaurador (passeig de la Constitució).


 

FESTES: Festes per a tots, durant tot l'any
L'últim diumenge d'agost es realitza la romeria al Cabeçol, on un miler de veïns recorre a peu els tres quilòmetres que porten a la muntanya on es va trobar la imatge de la patrona.
És l'antesala de les festes populars i patronals, que se celebren de l'1 al 9 de setembre. Combinen actuacions musicals, jocs infantils, celebracions religioses, esports i activitats per a tot tipus de públics, organitzades per l'ajuntament amb els festers i les distintes associacions de la població.
També destaquen les quatre falles que s'exhibixen al març en la població.
En general, Puçol és un poble que respon a l'esperit mediterrani i hi ha festes tots els mesos de l'any: cavalcada de reis, Sant Antoni, carnestoltes, Dia de La Costera, Sant Joan, Santa Marta, 9 octubre, Santa Cecília...


 

BOUS: Bous al carrer, una festa en cada carrer
Els bous al carrer (solta de bous pels carrers) són una manifestació amb gran arrelament a Puçol.
El dia gran és el 7 de setembre, que inclou encierro matinal, baixada de caixons i desfilada de penyes a la vesprada, seguides de les desencaixonades i, ja a la nit, bou embolat. Hui, el 7 de setembre compta amb una fundació que treballa perquè siga declarat Festa d'Interés Turístic Nacional.
Un programa semblant es repetix en tots els barris que celebren bous al carrer: des de Sant Joan (23 de juny) i la setmana taurina, passant per Ildefonso Ferro, Hostalets i el Barri, fins a finalitzar en l'Avinguda (octubre).
Amb l'etiqueta Puçol, cultura de bou s'agrupen tots els festejos taurins de l'any: cinc mesos amb bous en els carrers i set amb xarrades, exposicions, tertúlies, cine, concursos...


 

ALLOTJAMENTS: Viure, dormir, tal vegada somiar
En ple centre del nucli urbà, en l'avinguda Hostalets, es troben els dos hotels Alba, amb dos i tres estreles, respectivament. Oferixen uns serveis estandarditzats a preus raonables, amb aire condicionat, calefacció, telèfon, televisió, aparcaments... i l'hospitalitat pròpia de la població.
En la platja, a penes a 150 metres del mar, s'ubiquen els càmpings Puçol i València: ambdós combinen la possibilitat d'instal·lar tendes o caravanes amb el lloguer de cabanyes prefabricades, sumant dos mil places per al turisme estiuenc.
Les instal·lacions compten amb piscines, tobogan aquàtic, frontons, petanca, basquetbol, supermercat, cafeteria, parc infantil i espectacles festius per a disfrutar d'un estiu de somni.


 

GASTRONOMIA: El sabor de l'horta
La combinació del mar, l'horta i la muntanya també es deixa notar en els plats típics de la població.
A més del plat valencià per excel·lència, la paella, el visitant ha de degustar el conill amb tomaca (conill amb tomaca), all i pebre (saborós plat a base d'anguiles trossejades i cuinades en una cassola de fang), el putxero de Nadal (olla amb carn de gallina, porc, botifarra, verdures, cigrons, safrà de brea i pilotes de carn) i la sopa bruta (que aprofita el caldo de l'olla anterior per a afegir-li pa, ou dur, morelles i fetge).
Entre les postres, el més conegut és una variant del braç de gitano anomenada pastís blanc, compost per capes de bescuit i ametles adornades amb merenga.
Tant en la platja com en el poble hi ha una àmplia gamma de restaurants on es  poden degustar tots ells.


 

MOLT PROP : Del teatre romà a la Ciutat de les Arts i les Ciències
Situada a penes a 5 quilòmetres de Sagunt, pel nord, i a 20 de València, pel sud, amb accés directe a través de l'autopista A-7, la carretera N-340 i els trens de rodalia de Renfe, la ubicació geogràfica de Puçol el convertix en un trampolí ideal per a disfrutar del passat, el present i el futur de la Comunitat Valenciana.
Des del castell romà de Sagunt o el Centre d'Educació Mediambiental (situat en la Marjal dels Moros), passant pel Monestir del Puig de Santa Maria o el port esportiu de La Pobla de Farnals, fins a arribar a la Ciutat de les Arts i les Ciències o el nou port de València, àmpliament renovat amb motiu de la Copa Amèrica, tot es troba a penes a uns minuts del visitant que busca a Puçol el relax, però que també vol disfrutar del turisme cultural.


 

GUIA BREU: Un poble de tots
-Ajuntament
-Centre de salut
-Policia local
-Guàrdia Civil
-Punt d'informació turística
-Poliesportiu municipal
-Piscina municipal
-Casa de Cultura
-Emissora Municipal de Televisió
-Església dels Sants Joans
-Església de Santa Marta
-Casino Monte Picajo
-Paratge Natural La Costera
-Caxton College
-Mercats en nucli urbà
-Mercat ambulant en la platja
-Muralla del jardí botànic
-Vaig moldre de Vent
-Torre Talaia (la Torreta)
-Hotels Alba
-Càmping València
-Càmping Puçol
-Autobús urbà

Altres