Farmàcia de guardia

Dijous 13
E. Aznar - J. A. Boso

El temps a Puçol

centro salud2 val


quepaso portada 1 val def

Crònica de tres voluntàries a Guatemala (1): arribada al cor del món Maia

Crònica de tres voluntàries a Guatemala (1): arribada al cor del món Maia

Coincidint amb l'Exp0'7 del 2011, les voluntàries de Puçol que van viatjar este estiu amb els missioners combonians volen contar la seua experiència com a cooperants a la resta de la població. A través de xarrades tractaran de transmetre l'essència del voluntariat. Com ja vam fer amb Uganda, publiquem ara el diari de viatge de Guatemala.

Les voluntàries de Puçol Raquel Sanz, Betlem Moreno i Raquel Durbá van emprendre un viatge solidari a Guatemala el passat mes de juliol. La seua funció era acompanyar els missioners combonians en un projecte de cooperació amb les comunitats indígenes en el nord del país. Un somni que es feia possible gràcies a la col·laboració de l'Ajuntament de Puçol, que va premiar estes tres jóvens —junt amb dos més que van estar a Uganda— amb el pagament del viatge, per la seua labor prèvia de voluntariat en el municipi.

Durant un mes van poder ajudar xiquets, jóvens i famílies indígenes en la seua formació i millora de les seues condicions de vida. Una experiència que els ha marcat per sempre i que no oblidaran mai.

Per a transmetre tot el que allí van viure, i com també van fer les cooperants d'Uganda, les tres voluntàries van anar transcrivint durant el viatge la seua experiència en forma de cada dia cronològic. Una vivència que volen explicar millor amb xarrades en els col·legis i instituts de Puçol.

Coincidint amb l'exposició de cooperació internacional que cada any mostra l'aportació econòmica de Puçol en projectes solidaris, i que es va inaugurar el passat 22 de novembre en La Barraca, passem a mostrar un resum del seu treball dia a dia, labor que elles ampliaran personalment als alumnes dels distints centres educatius a què acudiran amb l'exposició per a animar als jóvens a continuar col·laborant.

A causa de la seua llarga extensió este diari a Guatemala l'hem dividit en tres parts, esta és la primera.

 730-voluntarias_guatemala-4

Arribada al cor del món Maia

29 de juny: Arribada a Guatemala

Després de 12 hores d'avió i, una passada fugaç per Miami on vam fer escala, arribem a Guatemala. Els combonians ens van arreplegar de l'aeroport i ens van portar a l'alberg L'Encinar. Vam sopar amb els combonians que allí viuen i ens en vam anar cada u a la seua habitació a dormir ja que estàvem cansats de tantes hores de viatge. 

30 de Juny: Visita a Antigua i Guatemala

El segon dia de viatge, el pare Rafa ens va ensenyar, en Mixco (ciutat que està pegada a la capital Guatemala), la Casa Comboni. Després vam anar a visitar la ciutat d'Antigua, ubicada a 45 quilòmetres. És la tercera capital establida pels espanyols després de la terrible inundació del Vall d'Almolonga, l'11 de setembre de 1541. Després de pestes, terratrémols i inundacions, el moviment tel·lúric de 1773 va acabar per destruir-la definitivament.

A pesar d'haver sigut una ciutat proscrita i abandonada per a crear una nova capital, gradualment els seus pobladors van tornar a donar-li vida a la ciutat que hui és un dels majors atractius turístics de Guatemala, a causa de la seua arquitectura clarament colonial. Joia de l'urbanisme i l'arquitectura colonial, que conserva les seues característiques, com si en elles el temps s'haguera detingut. Pel seu immens valor històric i cultural, va ser declarada per la UNESCO Patrimoni de la Humanitat en 1979.

Allí vam visitar la Catedral Sant Josep, l'Església i el Convent de la Mercé. També l'Arc de l'Antic Convent. A més vam visitar un mercat d'artesania i vam estar tota el matí passejant pels carrers d'esta bonica ciutat.

Les dos Guatemala

A la vesprada, vam estar en la capital, Guatemala, que porta el mateix nom del país.

Guatemala és un país situat a Amèrica Central, en el seu extrem noroccidental, amb una àmplia cultura autòctona producte de l'herència maia i la influència espanyola durant l'època colonial. Hui en dia a Guatemala se li coneix com el cor del Món Maia, on més de quatre milions de descendents maies continuen parlant idiomes que descendixen del tronc maia i amb els seus costums en les seues terres originàries, els que no els van robar les seues terres durant el conflicte armat.

Viuen lliurement (encara que els seus idiomes continuen sent minorizados per l'espanyol), practicant l'agricultura, la ramaderia i la pesca, d'ells aproximadament 2 milions viuen a Guatemala. I amb 25 grups sociolingüístics, la biodiversitat de Guatemala va més enllà de la flora i fauna; els seus paisatges i les seues arrels culturals i tradicions són un gran atractiu per al turisme.

En el segle XXI Guatemala ha sigut governada per governs democràtics ininterromputs des dels seus inicis, s'ha mantingut la pau i les condicions econòmiques han millorat substancialment, encara que els maies i les altres ètnies originàries de la regió continuen sent discriminades econòmica i culturalment, seguixen sense tindre una educació pròpia (només tenen dret a rebre una assignatura en els seus propis idiomes, cosa que no sempre es complix perquè l'estat no posa els mitjans suficients, i la resta han de deprendre-ho en espanyol) si bé alguns elements s'han inclòs en el programa educatiu vigent.

Guatemala és un país en vies de desenrotllament. La seua economia és la novena a nivell llatinoamericà. L'economia guatemalenca està plena de contrastos ja que posseïx sectors on l'IDH és molt semblant al de països europeus, principalment en la gran àrea metropolitana de Guatemala; així mateix posseïx altres indicadors fora de la mitjana llatinoamericana i equivalents als de països africans, principalment en l'interior del país.

No obstant, en termes generals, Guatemala és el país amb l'índex de qualitat de vida més davall d'Amèrica Llatina, només per dalt d'Haití, la qual cosa el col·loca en el lloc número 117 dins dels 169 països dins de l'índex de qualitat de vida realitzat per l'ONU.

El sector més gran en l'economia guatemalenca és l'agricultura, sent Guatemala el major exportador de cardamomo a nivell mundial, el quint exportador de sucre i el sèptim productor de café. El sector del turisme és el segon generador de divises per al país, la indústria és una important branca de l'economia guatemalenca i el sector de servicis que any rere any cobra major importància.

Allí vam estar en un mercat d'artesania comprant regals i records a més de visitar la plaça major on es troba la catedral de la ciutat i el Palau Nacional de Cultura. A la nit, sopem a casa de Jesús i Flor que era una parella molt coneguda pels combonianos i pel pare Jesús, el comboniano que ens va acompanyar durant tot el nostre viatge.

Escriuen Raquel Sanz, Betlem Moreno i Raquel Durbá 


 

Més informació:  

 fotos_noticia


730-voluntarias_guatemala-1

29 Novembre 2011
FaceBook  Twitter  

Altres