Diversia, la fira on veïns i immigrants compartixen vivències

Diversia, la fira on veïns i immigrants compartixen vivències

Del 17 al 28 de febrer, el Centre d'Acollida d'Immigrants, l'Oficina Amics i la Regidoria de Joventut unixen les seues forces per a organitzar una àmplia programació destinada a potenciar la convivència i l'intercanvi entre centres educatius, i clubs i associacions de la població amb el col•lectiu d'immigrants.

Diversia va començar el seu camí fa quatre anys com una aposta per la diversitat. En un cap de setmana s'oferien tallers i distintes activitats destinades a sensibilitzar la població sobre la realitat multicultural en què vivim.

Enguany, la fira ha crescut i les activitats es prolonguen al llarg de dotze dies, tant en l'Espai Social La Barraca com en els col·legis públics i concertats, a més del Poliesportiu, que serà la seu de la traca final, el primer "mundialito" de futbol sala, que durant el matí del diumenge 28 reunirà a equips formats per l'Associació La Mesquita (col·lectiu magribí), un equip de romanesos, l'equip d'associacions de jóvens de Puçol i un altre encara per confirmar, encara que s'està treballant perquè estiga format per immigrants sud-americans.

Si l'esport és el final, la cultura ocupa el primer escaló de la programació, perquè els actes començaran molt abans, el dimecres 17, amb una conferència a càrrec de dos representants de Psicòlegs sense fronteres, en la que abordaran els problemes propis del reagrupament. La xarrada continuarà amb una degustació de te i una exposició sobre els drets humans en els camps de refugiats.

Com a experiència pilot, el dijous 18, el Club Escacs Puçol se suma a la programació amb un campionat que enfrontarà a alguns dels seus jugadors amb residents del Centre d'Acollida d'Immigrants.

Però l'acte que comptarà amb major participació directa serà, com cada any, l'intercanvi gastronòmic en La Barraca, en el que distintes associacions de la població preparen plats típics de la nostra cuina i els compartixen amb els residents del Centre d'Acollida, els que també aportaran mostres significatives de la seua gastronomia típica.

"Enguany, a més de l'intercanvi gastronòmic, que serà el divendres 19 a les 9 de la nit, hem volgut sumar a la festa la música pròpia del nostre folklore, d'ací que hàgem invitat als grups de rock de l'Ampli i a l'Escola municipal de tabal i dolçaina, perquè realitzen una doble actuació", explica Vicent Forques, director del Centre d'Acollida i un dels coordinadors de la programació.

Diversia, a més, sembrarà la seua llavor entre els més menuts, ja que del 23 al 26 de febrer es realitzaran tallers de música i cultura africanes, junt amb jocs i balls del món. Cada dia en un centre distint, però sempre en horari escolar, per l'experiència passaran alumnes d'Infantil (col·legi La Milotxa), de Primària (col·legis Jaume I, Lluís Vives, Bisbe Hervás i Virgen al Pie de la Cruz) i de 1r d'ESO (Institut d'Educació Secundària).

En definitiva, una aposta conjunta des de distints els sectors de la població que ve a confirmar que la integració dels immigrants en el dia a dia de Puçol és una tasca de tots.

Programació completa de Diversia 2010:

Dimecres, 17 febrer, Espai Social La Barraca:

18'30 hores: Quan el reagrupament és un problema. Xarrada a càrrec de Toribi i Avelyne Paras, de Psicòlegs sense fronteres.

20'00 hores: Inauguració dels drets humans en els camps de refugiats. Exposició organitzada per l'Associació per a la Solidaritat amb el món (ASOM) que romandrà oberta fins al 25 de febrer.

20'15 hores: Degustació de te.

Dijous, 18 febrer, Espai Social La Barraca:

19'00 hores: Torneig d'escacs entre alumnes el Club Escacs Puçol i residents del Centre d'Acollida d'Immigrants.

Divendres, 19 febrer, Espai Social La Barraca:

21'00 hores: Intercanvi gastronòmic entre associacions de la població i residents del Centre d'Acollida d'Immigrants.

22'30 hores: Després del sopar, dos actuacions musicals a càrrec de l'Associació de músics de rock l'Ampli i l'Escola municipal de tabal i dolçaina.

Dimarts, 23 febrer, col·legi públic Jaume I:

10'00 hores: Taller de música i cultura africanes, per a alumnes de 3r de Primària.

Dimecres, 24 febrer, col·legi públic Lluís Vives:

10'00 hores: Taller de música i cultura africanes, per a alumnes de 3r de Primària.

Dijous, 25 febrer, col·legi públic Bisbe Hervàs:

10'00 hores: Taller de música i cultura africanes, per a alumnes de 3r de Primària.

Divendres, 26 febrer, col·legi concertat Virgen al Pie de la Cruz:

09'00 hores: Taller de música i cultura africanes, per a alumnes de 3r de Primària.

Divendres, 26 febrer, Institut d'Educació Secundària:

11'30 hores: Taller de música i cultura africanes, per a alumnes de 1r d'ESO.

Divendres, 26 febrer, col·legi La Milotxa:

15'00 hores: Taller de jocs i balls del món, per a tots els alumnes d'Educació Infantil.

Diumenge, 28 febrer, Poliesportiu Municipal:

10'00 hores: Mundialito de futbol sala, amb equips representants del Marroc, Romania, Sud-amèrica i Puçol.

11 Febrer 2010
FaceBook  Twitter  

Altres