Centre d'acollida de Puçol: treball global per a l'immigrant

Centre d'acollida de Puçol: treball global per a l'immigrant

La crisi, amb la conseqüent desocupació que comporta, arrossega als més desfavorits, alguns d'ells immigrants que arriben a la recerca d'un treball i una mínima qualitat de vida. Per a ells, el Centre d'acollida treballa de mode global, oferint-los a més d'un sostre, activitats de formació i orientació laboral.

 

El Centre d'acollida d'immigrants, situat en el Camí de la Mar, obri les seues portes al novembre per a acollir a aquells que arriben al municipi demandant un sostre i treball. En el mateix recinte, es troba l'oficina Amics i la seu de Cáritas, i junts gestionen tots els recursos que necessiten.

Vicent Forques, el director del Centre d'acollida, assegura que "els residents arriben en principi per a romandre quinze dies; no obstant, si veiem que busquen treball, que paguen la seua quota... poden quedar-se fins al mes de tancament, que sol ser a finals de març, coincidint amb l'etapa de la recol·lecció de la taronja".

"Li'ls oferix allotjament i manutenció a un preu simbòlic de tres euros", però per a això han de complir una sèrie de normes com "la participació en tasques de neteja del centre o en activitats socioeducatives i el respecte al Reglament de règim interior".

En la present temporada (2008-2009) es dóna un fet significatiu i és que el perfil dels residents ha canviat. "Si abans solíem acollir temporers que venien a treballar en la recol·lecció de la taronja", explica Vicent, "hui en dia tenim gent que hi ha estat treballant durant molts anys en l'àmbit de la construcció o en l'hostaleria, i a causa de la crisi en estos sectors, busquen treball on els isca".

A causa de la poca qualificació professional d'estos col·lectius, són els primers a sofrir les conseqüències de la crisi, i per este motiu, el Centre d'acollida en l'actualitat té una ocupació de més del noranta per cent, la qual cosa suposa una cobertura de 36 places respecte a les 38 amb el que compta.

En el mes de gener, assenyala Vicent, estan treballant en la primera fase enfocada a l'orientació laboral: "es tracta de fer d'intermediaris amb diferents empreses per a trobar-los una ocupació, però no de mode aïllat sinó en xàrcia, ja que estem en contacte amb el Centre d'Atenció a l'Immigrant (VAIG CAURE) de la ciutat de València", tot això a fi d'oferir-los el millor servici.

La labor del centre és eficaç perquè recentment han contactat amb Interim, una empresa del sector agrari, gràcies a la qual han format un grup de 15 persones que"tots els matins s'alcen per a anar a recol·lectar taronja en la comarca de L'Horta Sud, el que és molt gratificant". A més estem intentant muntar un altre grup que aglutina altres quinze persones per a treballar també en el sector agrari.

Activitats en marxa i projectes de futur

A banda de l'orientació laboral, el Centre d'acollida posa a l'abast de totes les persones que el visiten una sèrie d'activitats, tals com classes de castellà o tallers d'alfabetització informàtica.

Les xarrades organitzades en els últims mesos por la Mancomunidad de L'Horta Nord són un altre bon exemple per a posar-los a l'abast la millor orientació sobre aquells temes que els preocupen. L'última que es va organitzar va estar destinada a informar entorn de la situació legal dels immigrants a Espanya.

El centre és actiu i treballa de mode global, fora i dins dels seus murs. D'una banda, ja han iniciat els contactes per a actuar amb campanyes de sensibilització en els distints centres educatius del municipi. Per una altra, tenen projectes de futur. Parlem de sessions de videofórum, "en les que es passaran pel·lícules per a crear un fòrum de debat i reflexió, que en principi es destinaria residents, i si tot va bé, es donaria la possibilitat que participara tot el poble".

Com es pot comprovar, el centre té multitud d'actuacions en marxa i altres que vindran. La més pròxima, el 6 de febrer, que celebrarà el dia de l'intercanvi gastronòmic, que consistix "en un sopar intercultural a la que s'invita a totes les associacions del poble i en la que es poden degustar plats típics de tots els racons del món".

L'esforç i la implicació de tots va donant els seus fruits.

Informa: Nuria Martínez León

 

11 Gener 2009
FaceBook  Twitter  

Altres