Mª José Mateo, presidenta d'ADIS: “Val la pena continuar treballant pels discapacitats”

Mª José Mateo, presidenta d'ADIS: “Val la pena continuar treballant pels discapacitats”

En 2008 ja són quatre els anys que l'Associació de Discapacitats de Puçol porta treballant en la millora de les condicions d'este col·lectiu, amb nombrosos tallers i activitats que han suposat grans avanços tant per als jóvens i els xiquets que disfruten d'elles com per a les seues famílies. La seua presidenta, Mª José Mateo, fa balanç dels avanços aconseguits.

ADIS va començar a funcionar fa quatre anys amb l'objectiu de satisfer les necessitats d'este col·lectiu. Per a Mª José Mateo, la seua presidenta, els discapacitats són "una essència d'amor i tendresa".

En tot este temps, l'associació s'ha donat a conéixer de forma considerable i ha rebut nombrosos suports. L'últim, el de la Fundació TAI, que es van interessar per la labor que realitzaven i van decidir donar-los bona part dels fons que van recaptar del mercadet solidari que van organitzar el 13 de desembre.

ADIS du a terme multitud d'activitats que es dividixen entre aquelles dirigides als discapacitats majors i als més xicotets. Respecte als primers han posat en marxa el Taller d'Habilitats Socials, que funciona totes les vesprades de dilluns a divendres en l'Espai Social Martínez Coll.

Fa un parell d'anys van firmar un conveni amb l'ajuntament amb l'objectiu de col·laborar en la inserció laboral dels jóvens, la qual cosa els permet realitzar pràctiques prelaborals com a conserges en els col·legis Bisbe Hervás, La Milotxa, Jaume I i Lluís Vives. O també poden optar per la Residència de la 3a Edat, en la que amb l'ajuda dels ancians, estan arreglant el jardí.

La presidenta assenyala que des d'ADIS es fomenta que "tots ens necessitem" i les pràctiques que els discapacitats realitzen en la residència són una forma de"agraïment mutu".

Altres activitats dirigides als més veterans són els tallers de floristeria, cistelleria i de cuina. Amb tot es pretén que ells "siguen autònoms, que es valguen per si mateixos perquè són persones igual de capaços que la resta però necessiten més temps per a deprendre". Seguint esta línia, des del Club d'Oci, a l'estiu van estar treballant amb ells en el Passeig Marítim perquè deprengueren a agarrar l'autobús per si mateixos i a més van realitzar una eixida de cap de setmana a Montanejos.

D'altra banda, i gràcies a l'associació, els jóvens "s'han muntat grups d'amics que ixen a sopar sense ajuda de monitors, el que pareix una nimietat, però és un èxit". A llarg termini, els agradaria poder aconseguir una vivenda tutelada per a ells, ja que fins a la data, tots les projectes que organitzen "es duen a terme en les aules i espais que amablement ens deixa molta gent del poble".

Per als més xicotets

Quant als xicotets, s'ha posat en marxa Musicoterapia, amb la que tracten d'estimular els sentits a través de la música, al mateix temps que treballen la motricitat fina, la grossa, l'atenció i l'afectivitat. "Les mares noten una gran milloria en els seus fills, que experimenten un canvi en l'expressió facial i una major alegria". A més compten también con el Club d'Amics a què poden acudir els dissabtes al matí i en el que se seguixen les mateixes pautes que en musicoterapia. "Inclús els encanta acudir a les activitats", afig Mª Josep, "perquè quan no les tenen les reclamen".

En 2008 han llançat un projecte nou que és l'Escoleta de Nadal, on els xiquets practiquen una estona la motricitat, mentre que la resta del temps es destina a activitats lúdiques, perquè "els exercicis són molt importants per a ells i no els poden deixar de costat". Estes escoles funcionen també com "un temps de respir per als familiars que, mentre ells estan allí, poden aprofitar-lo per a fer les compres nadalenques tan pròpies d'estes dates o simplement invertir-lo en oci".

Existixen a més activitats compartides per xiquets i jóvens, com el Taller de Manualitats, dirigit a aquelles persones més autònomes.

L'objectiu és que el col·lectiu de discapacitats "s'integre de forma natural al poble de Puçol". Per a això, han començat a participar en actes tals com l'Ofrena de Flores a la Verge, la Cavalcada de Reis o el Sopar Solidàri que s'organitza tots els anys per a recaptar fons que es destinen a ONGs que treballen per a millorar la qualitat de vida dels altres. D'altra banda, han aconseguit que "representen obres teatrals davant de més gent, no sols ja davant de la seua família, sinó també davant dels ancians de la residència o les autoritats".

Compartir inquietuds

Esta és una xicoteta mostra de la infinitat d'activitats i projectes en què ADIS posa tot el seu interés. Des d'allí es fomenta la convivència, no sols entre els jóvens i els xiquets, sinó també entre els seus familiars, que gràcies a ells compten amb un espai"per a compartir problemes i inquietuds". Un exemple és el dinar de germandat que organitzen dos vegades a l'any (el 3 de desembre, Dia Mundial del Discapacitat, i a final de curs).

Al desembre hi ha vist la llum el segon nombre d'Entre Amics, una revista que reflectix el que l'associació va realitzant i en la que tant alumnes com pares participen. María José agraïx "l'ajuda del Departament de Comunicació de l'ajuntament que va col·laborar en la maquetació", no obstant, assenyala que la millor manera de donar-se a conéixer"són els comentaris de profunda satisfacció de les mares al vore els canvis que experimenten els seus fills".

ADIS fa honor al seu lema "uns pocs fan un molt", ja que gràcies a les xicotetes accions de molta gent han aconseguit grans avanços i per açò "val la pena continuar treballant" en la mateixa línia, perquè "els progressos que estan experimentant els nostres xiquets a tots els nivells és la millor recompensa que podem tindre".

Informa: Nuria Martínez León

28 Desembre 2008
FaceBook  Twitter  

Altres