La nostra societat de l’Horta Nord ja és una societat multicultural

La nostra societat de l’Horta Nord ja és una societat multicultural

“El món multicultural de l’Espanya de hui” va ser el fòrum, que es va celebrar el dimarts 27, a les 19,30 hores, a l’Espai Social La Barraca, amb assistència de la regidora de Serveis Socials, Eloísa Rosa Martínez, i representants de la Fundación Bancaja. Hi va comptar amb la presència de quatre mediadores interculturals que van oferir una visió de la immigració a partir de les cultures que representaven.

nmaculada Pedro va realitzar una exposició històrica de les diferents cultures que van coincidir al llarg del temps a la Península Ibèrica, deixant cadascuna d'elles un llegat que conforma la nostra cultura actual. Va destacar la riquesa lingüística del nostre país, en el qual persisteixen una gran quantitat de paraules d'altres idiomes, especialment provinents de l'àrab.

La mediadora d'origen tunisià Awatef Ketiti hi va ressaltar la diversitat i els elements comuns que es succeeixen al llarg de la història. Va recalcar la diversitat de la cultura del Magrib, tal com es dona esta diversitat en la cultura espanyola. Va definir com a fonamental l'exercici de "conèixer l'altre" per a poder comprendre i adaptar-se a les noves situacions. Segons Ketiti és necessari "distingir la diferència entre països àrabs, que són vint-i-dos, i països musulmans, un total de cinquanta-dos". I va insistir en què el món àrab té una diversitat de races, de religions (el judaisme va ser previ a l'islamisme, i es mantenen religions politeistes), i també una diversitat lingüística.

Vilma Zitakauskaite, dels països de l'est d'Europa, va comentar com la desaparició del sistema socialista va evidenciar que el sistema econòmic no funcionava sense la protecció de l'Estat i com els sistemes polítics no permetien una expressió d'idees diferents, "estes raons són les que obligaven a molts veïns a emigrar a països amb economies més sanejades i que permetien una participació política major".

També va ser molt interessant la intervenció de Teresa Galindo, directora del periòdicXarxa Urbana, un nou espai comunicatiu per a facilitar l'intercanvi, el coneixement mutu, la retroalimentació i el contacte entre aquells que han nascut en altra ciutat de València, i aquells que l'escolliren per a construir altre projecte de vida. Va definir Amèrica llatina com un continent mestís i amb molts elements comuns a Espanya. Va destacar Amèrica del Sud "com una oportunitat de futur por gran quantitat d'europeus, en el temps de les dos guerres mundials i les seues postguerres. I més tard, a causa de la implantació de dictadures a Xile, El Salvador i altres, es va forçar una immigració de persones formades i amb inquietuds polítiques; mentre que en l'actualitat es produeix un èxode de població rural amb motius dels diferents conflictes que es donen, sobre tot a Colòmbia".

La última intervenció, de la moderadora Ángela María Quintero, en forma de resum, va constatar la necessitat de reconèixer que "totes les cultures són el resultat de mescles anteriors", i que s'hauria d'eliminar el component pejoratiu de la paraula "mestissatge", donant-li més valor a la idea que també conté, que és el de "riquesa cultural".

En general, encontre molt interessant, en el qual la necessitat de conèixer a "l'altre" ens permet conviure d'una manera més sana, i acceptar de forma positiva el que és una realitat: la nostra societat ja és una societat multicultural.

Informa: Juan Miguel Gómez

28 Maig 2008
FaceBook  Twitter  

Altres