“Quan conec algú, no m’importa si és blanc, negre, jueu o musulmà. En tinc prou amb saber que és un ésser humà”

“Quan conec algú, no m’importa si és blanc, negre, jueu o musulmà. En tinc prou amb saber que és un ésser humà”

 

El passat divendres 15 de febrer va tenir lloc la Jornada d’Intercanvi Gastronòmic que organitza cada any el Centre d’Acollida d’Immigrants Laborals de Puçol, en col·laboració amb distintes associacions locals i l’ajuntament de la localitat.

En el Centre d'Acollida encara ens dura el somriure, per diversos motius. Ha sigut un dur treball d'organització que ha implicat diverses setmanes, els resultats de les quals vam poder compartir amb totes les persones, representants d'associacions i entitats del municipi, que van participar en l'encontre. Volem aprofitar per a agrair-vos la vostra paciència, la vostra motivació i tots els plats que vau aportar per a posar en comú. Gràcies! Esperem que tots ho passàreu tan bé com nosaltres.

Enguany, el Centre d'Acollida desitjava que l'intercanvi gastronòmic constituira a la vegada una oportunitat per a intercanviar experiències des de les diferents cultures que convivim a Puçol. Per això, vam transformar l'Espai Social La Barraca i vam voler mostrar alguns aspectes de les cultures del Magrib, tant l'àrab com la bereber.

Amb eixa intenció, es van poder degustar té i pastes àrabs al principi de la vetllada, que s'havia fixat a les 21 hores. A continuació, els assistents podien passar a la jaima que havíem muntat al saló, ambientada amb estores i una tènue il·luminació. En ella, diversos residents del Centre d'Acollida ensenyaven caligrafia àrab i bereber a aquells que ho desitjaven. També va ser possible fer-se un tatuatge de henna, tot això gràcies a l'art que van demostrar tenir alguns dels nostres residents.

Hi havia altres molts al·licients que invitaven als pariticipants a xafardejar i conèixer un poc millor la cultura del nord del Magrib: vam proporcionar informació sobre els abecedaris, sobre la tradicional decoració amb henna, sobre la cultura bereber del nord del Magrib ...

També hi havia una sèrie de frases cèlebres de personatges de tot el món, que havíem elegit per a invitar a la reflexió sobre la diversitat cultural, animant els assistents a votar per aquella amb la qual sentien la seua opinió més representada. La frase més votada, enunciada pel poeta nord-americà Walt Whitman, va ser la següent: "Quan conec algú, no m'importa si és blanc, negre, jueu o musulmà. En tinc prou amb saber que és un ésser humà".

La regidora de Serveis Socials, Eloísa Rosa, i l'alcalde, Mariano Sanchis, van donar la benvinguda a tots els assistents i entitats representades en l'acte. Després de la inauguració oficial, es va passar a degustar els diferents plats elaborats.

Per la nostra banda, els residents del Centre d'Acollida van preparar peix a la bereber, carn dolça i dos variants de cous-cous. Estes receptes van ser incloses en el receptari que vam regalar a tots els assistents, que incloia receptes típiques de totes les nacionalitats que han passat este curs pel Centre d'Acollida.

Destacar la manera en què tots els assistents es van implicar aportant plants d'elaboració pròpia, fet que va tenir com a conseqüència que les taules estigueren ben surtides de guisats riquíssims que entre tots vam degustar.

Per a finalitzar la vetllada, el grup de música Marbele (format per músics d'Angola, de Ghana i del Senegal) ens va animar amb els seus ritmes de percussió i dansa africana.

Esperem que haja sigut una experiència enriquidora per a tots. Per la nostra banda, us assegurem que així va ser.

Informen: Carolina Raboso i Juan Miguel Gómez


20 Febrer 2008
FaceBook  Twitter  

Altres