L'antic centre d'acollida de Puçol, preparat per a rebre migrants del buc Aquarius en cas de ser necessari

Puçol es va declarar municipi acollidor en el ple de juny de 2016 amb l'aprovació de tots els partits polítics amb representació en l'Ajuntament. Davant la necessitat de situar a les 629 persones que naveguen rumb al port de València en el buc Aquarius i altres dos vaixells, Conselleria va contactar al principi de la setmana amb el municipi per a conéixer les possibilitats que podria oferir la localitat. S'ha dut a terme un inventari i una anàlisi sobre l'actuació a implementar en cas que es destinaren diversos migrants a la ciutat. No obstant això, açò no suposa la confirmació de la seua recepció i actualment s'està a l'espera d'instruccions.

«Hem realitzat una anàlisi per a conéixer el nombre de persones que podríem acollir per a cobrir les seues necessitats amb totes les garanties», explica Mar Mazo, regidora de Benestar Social. Així mateix, «hem indicat als organismes autonòmics i estatals que ens ho han sol·licitat que podríem acollir un màxim de huit persones».

«Per les característiques de l'antic centre, seria convenient rebre a persones adultes. Si es destinaren menors a Puçol, i sempre en cas que finalment es produïra esta actuació, es faria el possible per a adaptar l'enclavament, ja que estem a la disposició d’allò que ens demanen».

L'espai disponible consta de «tres habitacions; una amb dues lliteres i, l'altre parell, amb una llitera cadascuna», indica Ana Gómez, regidora de Patrimoni. «Hi ha banys i dutxes, així com una sala molt gran que podria emprar-se com a menjador. No hi ha cuina, però s'ha plantejat la idea de recórrer a un servei de catering» en el cas que s'efectuara l'acolliment.

Segons les persones que vingueren i el seu perfil, «tenim clar que les necessitats i l'enfocament de la intervenció seria diferent, amb el que el protocol d'actuació canviaria. Internament hem definit, en el cas que s'efectuara l'acolliment, de quines són les gestions i actuacions que hem de desenvolupar», apunta l'edil de Benestar Social.

La inversió que seria necessari realitzar seria «mínima, no més enllà del destinat a neteja, pintura, canvi de matalassos i una mica de lampisteria», assenyala Mar. Així mateix, de produir-se la reubicació de diverses d'estes persones migrants a Puçol, «ens hem plantejat un servei integral; no solament centrar-nos a aportar sostre i alimentació, que és obvi, sinó també a treballar un pla d'actuació».

En este sentit, els esforços s'enfocarien a garantir «la seua adaptació, que estiguen acompanyats i, també, que coneguen el nostre poble, la nostra llengua i la nostra cultura. Segons el perfil, adaptaríem i establiríem programes d'intervenció per a assegurar la seua autonomia personal i la seua inserció sociolaboral. Volem que, com qualsevol persona que ve a viure al nostre municipi, se senten part d'ell».

La localitat és municipi acollidor «i estem preparats, però això no vol dir que finalment realitzem l'acolliment; estem a l'espera d'instruccions», recorda Mar. Per tant, Puçol encara es troba a l'espera de qualsevol confirmació. Si es produïra, «en 2 o 3 dies» estaria tot a punt per a la recepció de diversos migrants del buc Aquarius. Paral·lelament, «convocaríem una comissió urgent amb tots els partits polítics i agents socials».

Informa: Nicolás D’Opazo | Fotos: Sergio Maestro

fotos face

458-centro-acogida-2

15 Juny 2018
FaceBook  Twitter  

Altres