Música, animació, emocions i pluja en el començament de la Setmana de la Dona

El divendres 2 de març començaven els actes programats a Puçol per a la Setmana de la Dona, amb la pluja com invitat no previst i, a pesar de tot, notable presència de públic en els espectacles de carrer (Iknotiz i Borumbaia), l'acte institucional d'inauguració, el concert Ací Fem i, per a tancar el primer cap de setmana, l'homenatge a les primeres dones que van tocar en la banda de música local, amb un concert a càrrec de Santa Cecília.

La programació oficial d'enguany va començar el divendres 2 de març, a les 18.30 hores, amb un espectacle itinerant a càrrec d'Iknotiz i Borumbaia Percussió. Animació de carrer amb percussió, malabars, "zancudos", humor, foc i repartiment de fullets amb la programació. Junts van recórrer un llarg trajecte des de la plaça de la Generalitat fins al passeig de la Constitució.

Un cercavila a què el públic va assistir com bonament va poder: la intermitent pluja va provocar algun esvaró, inclús dels protagonistes, a pesar del que se «van animar» a realitzar el trajecte complet per a portar als assistents, paraigua en mà, fins a l'edifici de l'Àrea de Benestar Social.

Després de la percussió, el foc i els malabars va arribar el torn de la paraula, en l'acte institucional celebrat a l'aire lliure amb l'amenaça permanent de pluja.

Mar Mazo, la regidora de la Dona, va donar un repàs detallat a l'àmplia programació d'enguany, que finalitza el diumenge 11 de març amb una multitudinària marxa a peu per a tota la família. Va aprofitar la seua intervenció per a «agrair el gran treball realitzat per tots els components de l'Àrea de Benestar Social», així com la col·laboració d'altres departaments municipals, i reconéixer que l'acte es feia en el passeig, a l'aire lliure «perquè vull donar visibilitat este edifici que és el lloc on treballem tots els dies».

L'alcaldessa Lola Sánchez va ser molt més breu en el seu discurs: l'amenaça de pluja s'havia convertit en certesa, pel que va agrair als presents l'esforç per acudir a la inauguració, als distints treballadors la seua generositat per a tirar endavant una programació tan àmplia i va recordar a tots els veïns que «la lluita per la igualtat continua i no cal oblidar que el paper de la dona és imprescindible en tots els àmbits de la vida».

Un piscolabis en l'edifici de l'antiga estació de Renfe, seu actual de Benestar Social, va posar el punt final a la inauguració.

Els actes del divendres van finalitzar en l'Espai Jove, amb el primer concert Ací Fem organitzat dins de la Setmana de la Dona: música interpretada per dones que en esta primera edició va comptar amb la presència de Pupil·les i Tesa. Sempre amb entrada gratuïta, naturalment.

Després del parèntesi del dissabte, en el que el protagonisme va correspondre a les falles amb la cavalcada i el ball de disfresses, el diumenge a les 12 hores la Casa de Cultura va acollir un concert especial: d'una banda, es rendia homenatge a les sis primeres dones que van formar part de la banda de música de Puçol; per un altre, el concert de Santa Cecília també va ser un homenatge a Dori Cubillo, la presidenta del centre, que no va poder acudir per estar ingressada en un centre hospitalari.

Sobre l'escenari, la primera part va correspondre a l'actuació de La Unió Musical de Serra, amb una trentena de músics sota la direcció de José Francisco Muñoz Valls. Van interpretar les tres peces previstes en el programa (el pasdoble La Unió de la Serra, Danses espanyoles i l'Arlésienne), encara que donada la setmana en què ens trobem van fer un bis amb un tema interpretat per una de les dones del col·lectiu que va recórrer el saló d'actes amb el saxo soprano, en el moment més emotiu d'eixa primera part.

Però no seria l'únic moment emotiu.

Després del descans, van pujar a l'escenari les homenatjades, les sis primeres dones que es van incorporar al Centre Musical i Instructiu Santa Cecília de Puçol, per a rebre un detall de l'organització i el reconeixement del públic, que omplia dos terços l'aforament. Marta González, Nereida Fabuel, Antonia Sánchez, Josefa Olmedo, Pilar Martí i Josefa Córcoles formen ja part de la història de la música a Puçol.

Altres tres peces formaven el programa previst per Santa Cecília per a la segona part del concert: Marta Agustín, Festa Peana i Stonage. Però no van ser les úniques: va haver-hi un pasdoble addicional, dedicat a la presidenta del centre, Dori Cubillo.

Va ser, amb diferència, el moment més emotiu de la setmana.

Informa i fotos: Sabín

174-acto-oficial-3

06 Març 2018
FaceBook  Twitter  

Altres