Un minut de silenci posa punt final a les denúncies i peticions per a eliminar la violència de l'home contra la dona

Un minut de silenci posa punt final a les denúncies i peticions per a eliminar la violència de l'home contra la dona

Divendres, 23 de novembre, veïns, associacions, alumnes de distints centres formatius, polítics, treballadors de l'ajuntament i cossos de seguretat es reunixen en la plaça Joan de Ribera per a celebrar el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra la Dona. Tots aporten la seua col·laboració i junts guarden al final un minut de silenci.

L'acte va començar puntual. A les 12.30 hores, la regidora de la dona, Eloísa Rosa Martínez, va donar la benvinguda als assistents i va anunciar un a un els col·lectius que s'anaven a sumar a la celebració: el Col·lectiu de Dones, l'Escola Permanent d'Adults, el Taller de Dones, el Programa de Qualificació Professional Inicial de Jardineria, l'Institut d'Educació Secundària, el Programa de Convivència i, finalment, el propi Ajuntament de Puçol.

Amparo Marco, la representant del Col·lectiu de Dones, va destacar el treball que s'ha realitzat en els últims anys des de tots els àmbits, adoptant un paper actiu per a eradicar la violència contra les dones, “un esforç en què hem de continuar insistint, perquè creiem necessari reiterar el nostre compromís amb les víctimes i insistir en la nostra determinació fins a eradicar una violència que no cap en la nostra societat”.

Dami Escobar, Víctor López, Dilan Sánchez i Álex Llorca van ser els quatre alumnes de l'Escola Permanent d'Adults encarregats de llegir textos seleccionats en les classes de l'EPA per a treballar i sensibilitzar sobre la violència de gènere. Textos emotius, infestats de sentiment, dolor, denúncia i esperança: “Sí, sí, t'entenc. Entenc que dius que em vols, que vols que siga el teu somni. Però jo no entenc que si em vols no m'acceptes com sóc, que no m'escoltes, que em crides, em faltes al clave perquè et trau de les teues caselles que expose les meues idees o sentiments”.

Marcela López i Mª Jesús Alamar, en representació del Taller de Dones, van llegir dos textos escrits per Amparo Martínez, centrats en la violència de gènere i a clamar per una existència pacífica, amb paraules que animen a la igualtat: “Dona, tu no eres de segona categoria, eres un ser especial; no suportes més la violència masclista; tot és fruit del rancor i dels zels; els hòmens no suporten que siguem més forts, per tant intenten humiliar-vos; no posseïxen altres armes. Gràcies a Déu, esta situació està canviant”.

A partir d'un text obtingut del programa Stop Violència (Viu en igualtat, viu sense violència), l'alumna Grego Gálvez Pavo, com a alumna del PQPI de jardineria, va explicar als assistents que ningú és de ningú i que quan una relació no funciona cal començar de nou: “Finalment vaig obrir els ulls i em va arribar l'alliberament. El problema no era meu, sinó d'ell. Un matí de primavera vaig decidir començar la meua vida de nou, sola. El vaig deixar i vaig parlar. Em vaig dir que mai més viuria eixe tipus de violència i així ha sigut. Prou de violència de gènere: ningú és de ningú”.

Els alumnes de 4t del Programa de Diversificació Curricular de l'institut formaven el grup més nombrós, tant quant a nombre d'alumnes presents en l'acte com a l'hora d'acostar-se al micro per a participar en una lectura conjunta: Fabiola Iasinovschi, Alberto Escudero, Solomia Solohub, Alba Ricarte i Alexandra Taipe van desglossar un manifest en què exposaven la realitat actual, clamaven per la necessitat mesures de prevenció, denunciaven la necessitat una justícia ràpida, exigien un canvi en el discurs dels mitjans de comunicació i, finalment, van promoure una reflexió per la igualtat.

Per la seua banda, els alumnes del Programa de Convivència van acudir a l'acte exhibint pancartes reivindicatives, com també el van fer els del PQPI o els de l'institut, amb lemes tan significatius com: “Recorda: la dona et va donar la vida, no es la passada”, “Davant del maltractament: tolerància zero”, “Contra el maltractament no hi ha tracte” o “No amagues les teues ferides”.

Abans del minut de silenci amb què va finalitzar l'acte —que va ser acompanyat amb la música del compositor japonés Joe Hisaishi—, va ser la regidora Eloísa Rosa l'encarregada de llegir la declaració institucional amb motiu del 25 de novembre, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra la Dona.

Un text en què es denuncia una situació que encara es manté i contra la que cal continuar lluitant, i que finalitzava amb estes paraules: “L'Ajuntament de Puçol expressa el seu suport incondicional a totes les víctimes d'este drama social i les seues famílies, perquè davant d'este tipus de violència tots som un i hem de mostrar tolerància zero. Tot unit ant este tipus d'actes violents que atempten frontalment contra el valor essencial de la dignitat de les dones i conculquen els principis més fonamentals del nostre Estat democràtic i de dret”.

Informa: Sabín

fotos_noticia

1096-acto-contra-violencia-4

 

26 Novembre 2012
FaceBook  Twitter  

Altres