Voluntariat de majors per a majors, la solidaritat no entén d'edat quan es tracta d'ajudar als altres

Voluntariat de majors per a majors, la solidaritat no entén d'edat quan es tracta d'ajudar als altres

La Unió Democràtica de Pensionistes de Puçol s'apunta al carro de la solidaritat amb el programa voluntariat de majors per a majors, on jubilats i pensionistes realitzen la tasca de donar companyia a altres majors que es troben sols o precisen d'un suport social. Un servici solidari obert ara als voluntaris de Puçol.

Juguen a les cartes o al dòmino, xarren sobre la joventut i els temps viscuts en el passat, els lligen una novel·la, els conten acudits, o inclús comenten amb ells les notícies d'actualitat. En definitiva, es tracta de fer companyia a les persones majors que es troben en risc d'aïllament o soledat, o que per la seua situació de dependència no poden eixir de casa.

Esta labor d'acompanyament és exercida pels que més els poden entendre, els seus contemporanis, persones majors que afortunadament encara se senten jóvens per a ajudar als que no han tingut la mateixa sort que ells. Des de la Unió Democràtica de Pensionistes de Puçol (UDP) pretenen consolidar este voluntariat de majors per a majors amb noves adscripcions. Una iniciativa solidària que ja compta amb gran acceptació en la resta d'Espanya i que ha sigut una prioritat màxima per a Agustín Segon des que és president de la UDP de Puçol.

Per a Agustín, “una de les meues metes quan vaig arribar en 2010 era poder formar grups de voluntaris en l'associació, perquè hi ha molta gent major que no ix de casa i necessita la nostra companyia. Per això fem una crida perquè els pensionistes o jubilats de Puçol s'animen i ocupen una part del seu temps lliure a ajudar els seus coetanis”. Els que ja ho han provat, assegura Agustín, “senten una satisfacció enorme perquè l'afecte és recíproc i no volen que ens n'anem de les seues cases, estan desitjant que tornem”.

El president de la UDP puntualitza que esta tasca no consistix en treballs domèstics ni sanitaris, “perquè no tenim els mitjans ni l'experiència”. Es tracta més d'una qüestió psicològica: “animar-los, traure'ls un somriure passant una estona agradable, que no se senten sols i que noten el nostre suport”. Un suport que també agraïxen els familiars, perquè poden aprofitar estos moments per a donar-se un respir.

Des del mes de setembre existix a Puçol un grup de vuit voluntaris, tots ells pensionistes, que per parelles realitzen visites setmanals d'una hora de duració aproximadament. Un total de quatre grups que encara és insuficient perquè, segons afirma Agustí “mig centenar de majors de Puçol necessita la nostra ajuda”.

Els majors que són visitats pels voluntaris solen ser coneguts o veïns dels propis membres de la Unió Democràtica de Pensionistes, la qual cosa fa la labor més fàcil, però este programa de voluntariat està perfectament organitzat amb la coordinació provincial de l'associació i amb els servicis socials de l'Ajuntament de Puçol, per a contactar amb noves persones i també portar un exhaustiu control documental dels participants del programa, on, segons afirma Agustí “donem part del que fem, el temps que estem amb ells, inclús si detectem alguna anomalia en la seua situació”.

A més d'este programa de visites per les cases, els membres de la Unió Democràtica de Pensionistes també poden col·laborar amb la residència de la tercera edat de la població, donant acompanyament a majors que es troben allí atesos, i sempre en coordinació amb la psicòloga del centre. D'esta forma, la funció social de la UDP s'amplia i es complementa amb el mateix objectiu: cuidar dels nostres majors.

Els pensionistes que estiguen interessats a participar d'este voluntariat poden posar-se en contacte amb la directiva de la UDP en l'Espai Social dels Majors (CEAM), en la Plaça del País Valencià, els dimarts de 17 a 20 hores.

La solidaritat de la UDP espera nous socis, anima't a provar... perquè no pots fallar-los.

Informa: Susana Fernández Piqueras

fotos_noticia

640-voluntarios_udp-4


10 Novembre 2011
FaceBook  Twitter  

Altres