Cáritas sempre treballa en l'ombra, excepte quan cal sensibilitzar, demanar o donar les gràcies

Cáritas sempre treballa en l'ombra, excepte quan cal sensibilitzar, demanar o donar les gràcies

El dimecres 2 de novembre, el director de Cáritas interparroquial, Ximo Esteve, rebia dos donatius del poble de Puçol: un amb la recaptació del sopar solidària realitzada durant les festes, l'altre amb els diners del bingo solidari organitzat pels festers eixa mateixa nit. En total, 4.690 euros.

No van ser les festes populars i patronals de setembre pròdigues en incidents, encara que sí que va estar present la pluja en tres moments: la romeria al Cabeçol, que marca l'inici de les festes l'últim diumenge d'agost; el berenar de la tercera edat, que va haver d'entregar-se en bosses perquè cada un la disfrutara en sa casa; i el sopar solidàri, la recaptació del qual anava destinada a Cáritas.

Precisament el sopar va ser l'únic acte que va haver de suspendre's, almenys en part…

Perquè sopar van sopar tots els inscrits. Inclús els festers van organitzar un bingo en la plaça del País Valencià, els beneficis de la qual també anaven destinats a Cáritas. Va haver-hi qui va cantar la línia i també el bingo. Ambdós van arreplegar el seu premi… Però quan va arribar l'hora de l'homenatge a Cáritas, la pluja va obligar a traslladar el reconeixement a un dia més apropiat.

Dos mesos després, eixe dia va arribar.

El dimecres 2 de novembre, al migdia, en el saló de plens de l'ajuntament, tenia lloc eixe homenatge a Cáritas que tant es feia de pregar… més que res perquè mentres no es fera l'entrega oficial el director de Cáritas no podria fer ús dels 3.787 euros recaptats amb el sopar i els 903 del bingo.

El dimecres 2 de novembre es va fer entrega al director de Cáritas de dos xecs recaptats durant les festes, per un total de 4.690 euros

En definitiva, 4.690 euros que ja tenen assignat un fi concret, perquè l'economat de Cáritas interparroquial obri cada quinze dies i cada sessió suposa prop de 3.000 euros de gastos.

Atenem a 150 famílies que tenim en acollida, a més de nombrosos casos individuals. Tot això suposa en nombres redons 800 litres de llet quinzenalment i racions de menjar i productes bàsics que se situen prop dels 6.000 euros cada mes”, va explicar Ximo Esteve després d'arreplegar ambdós xecs, un de mans de l'alcaldessa Merche Sanchis i un altre entregat pel cap dels festers, Vicente Alegre.

Cáritas necessita molts sopars solidaris i moltes iniciatives com la dels festers. Hui som 50 persones treballant altruistament per a poder atendre l'economat que obrim cada quinze dies”, va continuar detallant el director de Cáritas interparroquial. “Un economat en què en teoria els usuaris paguen la mitat del que costa cada producte bàsic, però són molts els casos en què no poden pagar res. Com portem un seguiment de la situació econòmica de cada família, molts s'emporten els productes més necessaris i l'economat apenes recupera una mínima part del cost. Els fons s'esgoten molt ràpidament”.

Però tota pedra fa paret, així que Ximo sempre està obert a qualsevol ajuda, a qualsevol donatiu i, per descomptat, a agrair-lo contínuament: Cáritas només apareix en escena per a sensibilitzar sobre algun problema o per a demanar. La resta del temps la seua labor és callada.

Però la labor existix.

Per això l'ajuntament està atent a les seues necessitats i per això moments abans de l'entrega del xec ja s'havia reunit el director de Cáritas amb Eloísa Rosa Martínez, la regidora de servicis socials, i José Luis García Nadal, tècnic de benestar social, de cara a preparar el nou conveni de col·laboració per a l'any que ve: “Estem en permanent contacte i realitzem reunions de seguiment cada dos mesos, per a saber en quin punt es troben eixes famílies que no sols són assídues de Cáritas, sinó també de l'Àrea de Benestar Social”, va matisar la regidora.

Una col·laboració que va més enllà dels diners, de fet l'economat de Cáritas es troba ubicat en una dependència municipal, una sala del Centre d'Acollida d'Immigrants: dos dijous al mes obri les seues portes a les 4,30 de la vesprada; les tanca quan acaben de passar les famílies o els transeünts que també s'acosten a cobrir les seues necessitats bàsiques; el menjar és el primer, però també la roba forma part de les bosses que entreguen cada quinze dies.

Una roba que es fa més necessària ara que arriba el mal temps.

El poble de Puçol és conscient de la labor que realitza Cáritas, sense alçar la veu, sense cridar l'atenció… excepte, com diu Ximo, “quan cal sensibilitzar, demanar o donar les gràcies”.

La reunió del dimecres 2 de novembre va ser una mostra de les tres: Cáritas acudia a arreplegar els diners del sopar i el bingo solidaris, a donar les gràcies per la sensibilitat d'un poble conscienciat i a demanar que no ens oblidem d'aquells que en estos moments no tenen ni per a cobrir el més bàsic.

Mentres Ximo seguisca de director serà difícil que l'oblidem. Porta més de cinquanta anys al capdavant de Cáritas i continua amb el mateix esperit jove i emprenedor del primer dia: sempre disposat a sensibilitzar, a demanar i, per descomptat, a donar les gràcies.

I sempre per als altres, mai per a ell mateix.

Escriu: Sabín

fotos_noticia

749-entrega_cheques_caritas-4

 

03 Novembre 2011
FaceBook  Twitter  

Altres