El Centre d'Acollida d'Immigrants rep els temporers amb un ple absolut a pesar dels retalls

El Centre d'Acollida d'Immigrants rep els temporers amb un ple absolut a pesar dels retalls

Com cada any per esta època, amb l'inici de la campanya citrícola, el Centre d'Acollida d'Immigrants es prepara per a rebre els temporers que treballaran en la collita de la taronja. A pesar de la crisi i els retalls, el centre torna a ser referent d'integració gràcies a l'esforç dels residents i a la labor dels tècnics.

Procedixen en la seua majoria del nord d'Àfrica, però enguany també vénen de països d'Europa de l'Est. Porten ja recorreguts milers de quilòmetres per tot el nostre país realitzant tasques agrícoles de collita de fruita i verdura de temporada. Són els anomenats temporers, treballadors immigrants que busquen una ocupació principalment en el camp, però també allà on es puga donar una oportunitat per a formar-se, integrar-se i estabilitzar la seua situació.

I eixa integració molts la troben en el Centre d'Acollida d'Immigrants de Puçol, que des dels anys 90 porta realitzant la tasca social i solidària d'oferir allotjament i manutenció als temporers de la taronja. A partir del 2 de novembre i fins al pròxim 24 de febrer un total de 38 llits es posen a disposició de tots aquells que vinguen amb un permís de treball o residència, o autorització en cas de comunitaris.

El Centre d'Acollida no és només un mer alberg sinó que també facilita la integració social i cultural dels immigrants a través d'inserció laboral, classes, cursos i el tradicional intercanvi gastronòmic

Enguany, com apunta Juanmi Gómez, que torna a dirigir el centre substituint Vicent Horcas, “hem patit retalls per culpa de la crisi econòmica, però ens hem estret el cinturó treballant de valent perquè el centre puga funcionar en les mateixes condicions que altres anys. Volem seguir la línia continuista de les dos temporades anteriors, amb la mateixa qualitat”.

No en va, les 38 places ja tenen qui les ocupe de moment, i la llista d'espera està plena, perquè per un simbòlic preu de tres euros al dia poden dormir, dinar i sopar, així com disposar de servicis d'higiene i manutenció. Però els immigrants saben que la seua estada està lligada al seu contracte de treball i a més han de tindre un comportament cívic exemplar.

En este sentit, el director del centre assegura que “es va a facilitar la rotació perquè puguen beneficiar-se el màxim nombre de persones. D'esta forma, els residents tindran 15 dies de termini perquè troben un treball i si no, se’ls convidarà a abandonar”. No obstant això, l'educadora del centre, Irene Martí, realitzarà una tasca “fonamental” d'orientar els qui ho necessiten en la recerca d'ocupació.

Per este motiu, el Centre d'Acollida no és només un mer alberg sinó que també facilita la integració social i cultural dels immigrants a través d'inserció laboral, classes de castellà i valencià, cursos d'informàtica, que es posaran en marxa en breu, o el ja tradicional intercanvi gastronòmic que se celebra a final de la temporada amb la col·laboració de diverses associacions locals.

La funció d'interculturalidad i solidaritat que complix el Centre d'Acollida s'ha consolidat al llarg dels anys gràcies a la seua capacitat d'adaptar-se a les noves situacions i també gràcies al treball dels educadors del centre, que en col·laboració amb els distints agents locals, han sabut portar la immigració a diferents àmbits del municipi, com els col·legis o l'institut de secundària, la formació d'adults, l'esport o activitats mediambientals.

Una integració que també es fa possible gràcies a la subvenció de l'Ajuntament de Puçol i la Conselleria de Benestar Social, i la coordinació amb altres centres semblants com el Centre d'Acollida d'Immigrants (CAI) de València.

Informa: Susana Fernández Piqueras

732-centro_acogida

 

02 Novembre 2011
FaceBook  Twitter  

Altres