Flisa, un exemple d'integració social de discapacitats que tindrà continuïtat amb el centre ocupacional Mes de Mur

Flisa, un exemple d'integració social de discapacitats que tindrà continuïtat amb el centre ocupacional Mes de Mur

Flisa és una bugaderia industrial del grup ONCE situada en el polígon industrial de Puçol que dóna treball a cent persones, el 90% d'elles amb alguna minusvalidesa. Per a conéixer de prop el seu funcionament i atendre les seues necessitats, divendres passat 16 va visitar les instal·lacions el conseller Jorge Cabré, en companyia de l'alcaldessa Merche Sanchis.

Flisa va nàixer en 1990, de cara als Jocs Olímpics de Barcelona, “amb l'objectiu de crear un ocupació de qualitat per als discapacitats”, assegura Cristobal Cuevas, director general de l'empresa. Per a això la seua principal ferramenta és demostrar que els discapacitats són capaços de fer les coses “igual de bé que qualsevol altre treballador”.

Fruit de l'esforç continuat, hui Flisa dóna treball a 3.000 persones a través de les seues 27 bugaderies industrials distribuïdes per tot Espanya, dos d'elles a la Comunitat Valenciana: Elx i Puçol. L'empresa de Puçol va nàixer en 1998, gràcies a la bona sintonia amb la corporació municipal, que va posar a disposició de Fundosa (de la Fundación de l'ONCE a què pertany Flisa) terrenys en el polígon industrial i, sobretot, les bones connexions per carretera amb què compta la població.

Hui, la bugaderia industrial de Puçol compta amb un centenar de treballadors, dels quals el 90% té algun tipus de minusvalidesa, “i este és un exemple perfecte del que és la nostra política, perquè la millor política social és la creació d'ocupació”, manifestava el conseller Jorge Cabré durant la visita realitzada a les instal·lacions. “Parlem d'una empresa que treballa cada dia amb 14.000 quilos de roba i que a més realitza una labor social, però el més important de tot és que estes persones demostren cada dia que són tan capaços com qualsevol altre treballador, la discapacitat és un fet anecdòtic a l'hora de treballar: tenen la mateixa capacitat i moltes més ganes”.

Unes ganes que es corroboren amb el baix nivell d'absentisme laboral en l'empresa, el que també comporta que el nivell de contractes fixos siga molt alt. I no és perquè els clients no siguen exigents, grans cadenes hoteleres (grup Husa, cadena H, els hotels de l'ONCE) i els hospitals més importants de València es troben entre els destinataris del seu servici de neteja diari.

A més del conseller de justícia i benestar social i del director general de Flisa, la visita va comptar amb la presència de José Manuel Pichell i Enrique Llín com a representants de l'ONCE, l'alcaldessa Merche Sanchis i els regidors Paz Carceller, Rosa Portalés, Eloísa Rosa Martínez i Chimo Galcerá. Tots ells van recórrer el mateix itinerari que realitza la roba quan entra en la nau de Puçol: llavat, eixugat, planxat i embalat. Va ser una visita didàctica que va servir per a il·lustrar la gran labor d'integració que realitza Flisa.

Però per als representants de l'Ajuntament de Puçol hi havia un motiu afegit d'interés per a la visita: la presència de Jorge Cabré va permetre abordar un dels temes en què més s'està treballat este estiu en l'àrea de benestar social, el futur del centre ocupacional per a discapacitats que s'està construint en el polígon de servicis Mes de Mur.

Ja hem realitzat reunions durant el mes de setembre per a agilitzar el tema, però sens dubte esta visita ens ha servit per a donar-li un espenta al projecte”, comenta Eloísa Rosa, regidora de benestar social. “En estos moments podem assegurar que l'obra del centre ocupacional estarà acabada abans de final d'any i en sis mesos nostres discapacitats podran fer ús de les instal·lacions per a completar el seu procés d'integració social”.

Una integració que hui en dia es realitza a través de cursos, tallers i activitats de qualsevol tipus, però com deia el conseller: no hi ha integració sense treball, ja que “la millor política social és la creació d'ocupació”.

Informa: Sabín

627-jorge_cabre_en_flisa-3

fotos_noticia

 

19 Setembre 2011
FaceBook  Twitter  

Altres