La Milotxa, tretze anys de solidaritat: tirar una mà, per xicoteta que siga, no té preu

La Milotxa, tretze anys de solidaritat: tirar una mà, per xicoteta que siga, no té preu

En La Milotxa porten tretze anys organitzant un Mercat ambulant solidari i cada vegada tenen més productes i més organitzacions destinatàries de la seua recaptació, però no s'immuten: els currantes canvien cada any i tots acullen la idea amb ganes, quasi com una festa, no en va el mercat és una forma de fer classe jugant.

El col·legi públic La Milotxa compta amb 250 alumnes d'educació infantil i 21 professors. Des de fa anys, quan passa el Nadal inicien una frenètica activitat destinada a què els alumnes, tots de 3 a 5 anys, aprenguen les matèries més variades per mitjà de l'experiència, per la qual cosa viuen amb intensitat activitats com els carnestoltes, les falles o la Pasqua.

Però si hi ha una festa que genera una sensació especial és el Mercat ambulant solidari, en el que es venen tot tipus de detalls construïts pels propis alumnes en tallers de plàstica, disseny, pintura i el que faça falta, perquè ací l'important no sols és l'acabat de cada peça (que de vegades enlluerne pel seu colorit i imaginació), sinó la fi última que tindran.

I ací estaven, durant el matí del dimarts 24 de maig, centenars de pares, amics i alumnes d'altres col·legis, disposats a recórrer el pati de La Milotxa a la cerca de qualsevol tipus d'objectes artesanals: maraques, collars realitzats amb càpsules de café, polseres de goma, arracades, pilotes blanes, marcs de fotos, manoples, titelles, gots amb palleta, moneders, sitiet, gobelets per a llapis, llibretes per a anotacions, imants de nevera, recipients amb ix de colors, carpetes de cartó ondulat… un mercat ple de colorit, imaginació i bons propòsits.

Cada peça es crea de forma manual, artesanal, a través de distints tallers realitzats sobretot a les vesprades, amb la col·laboració de tots els alumnes i professors”, destaca Pedro Gómez, el director de La Milotxa. “Però l'euro que cada visitant paga per la seua peça no és una cosa simbòlica sense més, sinó que ens servix per a ensenyar als nostres alumnes un concepte tan complex com la solidaritat, perquè tot allò que s'ha recaptat es distribuïx entre diverses ONGs”.

Organitzacions No Governamentals o, si l'ocasió ho requerix, aquells llocs del món en què fa falta tirar una mà, per xicoteta que siga. Enguany el terratrémol de Lorca era una cita obligada i per això han dedicat 600 euros d'allò que s'ha recaptat perquè Creu Roja ho destine al que considere més precís.

Junt amb Lorca, la resta d'aportacions han anat a projectes que repetixen quasi tots els anys: dos xiquets apadrinats a través d'Ajuda en Acció (als que es destina 360 euros), l'Associació per a la Solidaritat amb el món (230 euros per a l'entitat local), intermón (amb 219 euros) i Metges sense fronteres (altres 277 euros).

En total enguany hem recaptat entorn de mil set-cents euros, que és una quantitat important ja que cada peça que es ven en el mercat ambulant costa un euro”, assenyala Pedro. “Però l'important no és la quantitat, sinó que els nostres alumnes cada any aprenen el valor de la solidaritat, de l'ajuda als altres, de l'esforç per a portar un somriure al proïsme”.

I així La Milotxa, amb un exemple pràctic, ens ensenya a tots qual és el seu treball, això que anomenem educar sense saber molt bé què significa eixa paraula.

Sens dubte, hi ha entitats que col·laboren amb quantitats econòmiques molt més importants. Però per a estos alumnes d'infantil, que es passen mesos treballant amb il·lusió per a ajudar als altres, el seu mercat ambulant és un exemple de solidaritat que, senzillament, no té preu.

362-mercadillo-2

 fotos_noticia

 

26 Maig 2011
FaceBook  Twitter  

Altres