Els immigrants del Centre d'Acollida coronen el Picaio amb Acció Ecologista-Agró

Els immigrants del Centre d'Acollida coronen el Picaio amb Acció Ecologista-Agró

Malgrat el fred, una quinzena de residents del Centre d'Acollida d'Immigrants de Puçol no va dubtar a matinar el diumenge 23 de gener per a ascendir el Monte Picaio amb Acció Ecologista-Agró Horta Nord. Gràcies a esta activitat, els excursionistes van gaudir d'una jornada més de natura i mestissatge cultural.

Diumenge 23 de gener a les 10:00 hores partia l'expedició conjunta del Centre d'Acollida d'Immigrants de Puçol i Acció Ecologista-Agró Horta Nord a la cima  del Monte Picaio. Amb una temperatura que a males penes superava els 0ºC els excursionistes afrontaven el seu nou repte: els més de 300 metres d'altitud d'esta emblemàtica muntanya ubicada entre Puçol i Sagunt.

El grup, format per catorze immigrants de Senegal, Mali, Romania i El Marroc, a més dels dos guies d'AE-Agró i d'una treballadora social del Centre d'Acollida, va començar la ruta just al costat del Paratge Natural Municipal de La Costera de Puçol, que ja van visitar immigrants i ecologistes el passat mes de desembre. Des de La Costera els excursionistes van connectar amb el GR-10, la senda de gran recorregut que travessa tota la península ibèrica des de Puçol a Lisboa, per a iniciar l'ascens al Picaio pel Barranc del Llop.

Durant el trajecte per este barranc, els senderistes van poder constatar com les figueres de pala, una planta que exòtica invasora, s'ha apoderat de gran part d'este espai forestal, desplaçant a espècies autòctones com el timó, el romer, el margalló, el llentiscle… Seguint les marques roges i blanques del GR-10, el grup d'excursionistes va superar el Barranc del Llop i va arribar a la pista forestal on al setembre de 2010 es va declarar un incendi forestal que va calcinar quasi 4 hectàrees de bosc en el Picaio. El foc es va iniciar durant unes obres realitzades per una empresa subcontractada per la conselleria de Medi Ambient per a construir una faixa auxiliar al costat de la pista forestal, que paradoxalment tenien com a objectiu facilitar les labors d'extinció davant d'un eventual incendi.

L'aspecte d'esta part del Picaio actualment resulta descoratjador. No sols per la pinada que va arrasar el foc, sinó perquè la franja auxiliar ha destruït pràcticament més hectàrees de bosc que el propi incendi. A més, les figueres de pala han fet cert eixe refrany que “mala hierba nunca muere” i estan invadint també la franja auxiliar.

Juan Carlos Celda, membre d'AE-Agró Horta Nord i guia de l'excursió, explica que “és incomprensible que la conselleria de Medi Ambient mantinga una política de prevenció d'incendis forestals basada en la silvicultura destructiva, que a més de desertitzar el sòl, fomenta la proliferació d'espècies exòtiques com les figueres de pala, una planta que la pròpia conselleria té catalogada com a invasora. De res no servix que Medi Ambient es gaste els diners a combatre les figueres de pala, com en teoria han fet este estiu en la Serra Calderona, si després fan obres forestals que faciliten la seua propagació. El resultat de tot açò és que una pinada amb arbustos típicament mediterranis s'ha convertit ara en una zona on a penes queden pins i sobretot figueres de pala”.

Després de deixar arrere la zona cremada, els immigrants i els ecologistes van arribar al Clar de la Lluna, a pocs metros de la cima del Picaio. En este punt es van desviar del GR-10 i van recórrer els últims metros fins al vèrtex geodèsic de la cima de la muntanya. Des d'este magnífic mirador natural els excursionistes van disfrutar d'unes meravelloses vistes del mar Mediterrani, la comarca de l'Horta Nord, el Castell de Sagunt i la Marjal dels Moros.

Després de recarregar les forces amb un merescut esmorzar, el grup de senderistes va tornar al Centre d'Acollida d'Immigrants. Irene Martí, responsable de les activitats dels residents del centre, comenta que “tant esta excursió com la que vam fer a La Costera al desembre tenen molt bona acceptació entre els residents, perquè els permet canviar les seues rutines diàries i disfrutar de la natura del nostre poble. La pròxima serà a la Marjal dels Moros al febrer”. En este mateix sentit, Juan Carlos Celda destaca que l'objectiu d'estes activitats és que “tant els residents del centre com els membres d'AE-Agró disfrutem de la muntanya, un element integrador que no coneix fronteres i que ens permet compartir una jornada de mestissatge i de natura”.

La pròxima jornada de mestissatge i natura que organitzaran conjuntament el Centre d'Acollida d'Immigrants de Puçol i el col·lectiu comarcal de AE-Agró en l'Horta Nord serà una visita a la Marjal dels Moros el pròxim mes de febrer. Sens dubte, una nova oportunitat perquè els nous veïns de Puçol coneguen millor el patrimoni natural del nostre poble.

Informa: Miguel Crespo
Fotos: Irene Martí

054-agro_inmigrantes-1

 

30 Gener 2011
FaceBook  Twitter  

Altres