ASOM acusa al govern espanyol de ser còmplice de la massacre marroquina en el Sàhara

ASOM acusa al govern espanyol de ser còmplice de la massacre marroquina en el Sàhara

Des de principis de novembre, la comunitat internacional s'estremix amb les notícies que arriben des de L'Aaiún, en l'antiga colònia espanyola del Sàhara Occidental. Segons ASOM, “El Marroc està massacrant ciutadans legalment espanyols amb la complicitat del govern espanyol, que no fa res per a evitar-ho”.

El 8 de novembre l'exèrcit marroquí irrompia a la força en el campament sahrauí de Gdaim Izik, ubicat prop de la ciutat de l'Aaiún. El desmantellament violent de l'assentament sahrauí provocava al seu torn els pitjors disturbis de les últimes dècades que es recorden a L'Aaiún. Com a conseqüència dels greus enfrontaments, El Marroc afirma que han mort 12 persones (10 d'elles integrants de les forces de seguretat marroquina). No obstant el Front Polisario, organització que reclama la independència del Sàhara Occidental, alerta de la mort i la desaparició de desenes de civils sahrauís.

Sara León, presidenta d'ASOM (Associació de Solidaritat amb el Món), no dubta a condemnar l'atac marroquí contra el poble sahrauí. Segons la presidenta d'ASOM, “tot el que està passant en el Sàhara és molt greu. S'està massacrant ciutadans que encara són legalment espanyols, ja que el procés de descolonització encara no ha conclòs, i el govern espanyol no fa res per a evitar-ho”.

A més de condemnar l'atac marroquí i denunciar la passivitat espanyola, Sara també lamenta la lentitud de la reacció del govern de José Luís Rodríguez Zapatero. “Espanya ha tardat molt a condemnar la violència exercida pel Marroc contra el poble sahrauí. Una vegada més el nostre govern, per motius econòmics, ha donat carta blanca al regne marroquí per a fer el que li done la gana en un territori que recordem està ocupat il·legalment”, afirma indignada.

La presidenta d'ASOM també destaca que en este conflicte, una de les primeres víctimes ha sigut la llibertat d'expressió. Com explica, “la premsa i els activistes internacionals han sigut expulsats del Sàhara Occidental. El Marroc està manipulant i privant al món d'informació. No sabem ni el nombre real de morts ni de desapareguts en esta massacre”.

Sara León afirma que “els sahrauís ja estan farts que els demanen calma i paciència des de la comunitat internacional i que ningú no faça res per a posar en marxa els mecanismes necessaris perquè aconseguisquen la independència“. Per això, tots els dimarts la comunitat sahrauí resident a València es concentra a les 19:00 hores enfront del consolat del Marroc en la capital del Túria, per denunciar esta situació que dura ja dècades.

El Sàhara Occidental va ser colònia espanyola fins a l'any 1976, quan al mig del procés de descolonització, el nostre país va abandonar este territori africà després de la Marxa Verda, impulsada pel monarca Hassan II. Des de llavors, El Marroc ocupa i gestiona de facto el Sàhara Occidental, a pesar que ni les Nacions Unides ni cap altre país en el món reconeix la seua sobirania sobre este territori.

El violent desmantellament del campament de Gdaim Izik i els greus enfrontaments en la ciutat de l'Aaiún són els últims conats d'incendi d'un conflicte que porta en flames des de fa més de 30 anys davant de la passivitat de la comunitat internacional i d'Espanya. Per a Sara León la conclusió és clara: “els sahrauís tenen la sensació que el món es riu d'ells, mentres El Marroc continua massacrant-los”. 

Informa: Miguel Crespo

Sara León, president d'ASOM

30 Novembre 2010
FaceBook  Twitter  

Altres