Puçol sembra solidaritat i recull justícia

Puçol sembra solidaritat i recull justícia

Per tercer any consecutiu, l'ajuntament organitza una exposició per a informar els veïns dels projectes de cooperació internacional els quals destina el 0'7 del pressupost anual. Una inversió superior als 60.000 euros que ens permet sembrar solidaritat i arreplegar justícia en els països més necessitats.

El dilluns 15 de novembre s'inaugurava en l'Espai Social La Barraca l'exposició de panells fotogràfics Exp0'7: sembrem solidaritat, recollim justícia, que mostra els distints projectes de cooperació internacional amb els quals col·labora el nostre municipi.

Durant 2010 Puçol ha invertit més de 60.000 euros en 9 projectes solidaris en la República Centre Sud-africana, Moçambic, Perú, Panamà, El Marroc, Algèria, Haití, Guatemala i el Sàhara. Els beneficiaris d'esta ajuda han sigut ONGs com a Creu Roja, ASOM, ADIS o Projecte Àfrica, que gràcies a la solidaritat de Puçol construïxen escoles i alimenten xiquets africans, formen discapacitats al Marroc, acullen al nostre poble a xiquets sahrauís, oferixen atenció a majors desemparats en Panamà o envien a voluntaris de la nostra localitat a passar unes vacacions solidàries a Guatemala.

Juanmi Gómez, mediador intercultural de l'Ajuntament de Puçol, explica que “l'objectiu d'esta exposició és fer vore a la ciutadania com resulta de necessària actualment la cooperació internacional amb els països més necessitats. Però també volem analitzar les raons d'esta situació, ja que la seua pobresa es deu en gran manera a les relacions comercials injustes entre els països rics i pobres. Per això, primer volem sembrar solidaritat i a continuació arreplegar el seu fruit: justícia”.  

A més, durant la inauguració de l'Exp0'7 es presentava l'Estudi sobre la percepció de la immigració a Puçol, desenvolupat en el marc del Programa d'Atenció Municipal a la Immigració i la Ciutadania de l'àrea de Benestar Social de l'ajuntament. Com explica Amparo Ferrer, tècnic d'AMICS, “els objectius d'este estudi són detectar les necessitats, carències i obstacles en la convivència intercultural en la nostra localitat i aprofundir en l'anàlisi sobre la immigració en l'àmbit educatiu, familiar i social. Amb estes dades es pretén elaborar un mapa d'estratègies orientades a cobrir les necessitats detectades”.

Del present estudi es desprén, per exemple, que actualment l'11,2% de l'alumnat dels centres educatius públics de Puçol és d'origen immigrant. El nombre més gran el tenim en l'Institut d'Educació Secundària, on 98 dels 800 alumnes formen part del col·lectiu estranger. Entre els centres d'educació primària destaquen les dades del col·legi Lluís Vives, en el que trobem que 58 dels 256 xiquets són fills d'immigrants, i els del Bisbe Hervàs, on només 18 dels 427 xicotets són estrangers.

Com indica Amparo, “algunes famílies preferixen portar als seus fills al Bisbe Hervàs, encara que estiga més lluny de sa casa que altres col·legis, per a evitar que els seus fills estiguen en classe amb immigrants”. 

Una altra dada destacable és la percepció que tenen els veïns de Puçol respecte al fenomen de la immigració. A la pregunta de “Què opina sobre el número d'estrangers que hi ha a Puçol?” El 58% d'enquestats respon que “hi ha massa”. Segons la tècnic d'AMICS, “esta percepció es deu a la crisi. Mentres havia una bona conjuntura econòmica la gent no considerava que haguera molts immigrants. Però ara la població autòctona veu perillar el seu estat del benestar: beques, prestacions econòmiques, el seu treball...”.

Després de la publicació de l'estudi sobre immigració, la inauguració de l'Exp0'7 continuava amb la presentació de la mostra sobre consum responsable de la ONG de solidaritat internacional SETEM, que s'exhibix conjuntament amb l'exposició dels projectes de cooperació de l'Ajuntament de Puçol.

El nostre municipi invertix el 0'7% del seu pressupost anual a la solidaritat i al desenvolupament internacional. Una xifra que per a alguns veïns serà escassa i per a altres massa elevada. Siga quina siga la teua opinió al respecte, des del dia 15 de novembre tens l'oportunitat de participar en la nova enquesta de la web municipal: “El 0'7 del pressupost anual que destina l'Ajuntament a cooperació internacional li pareix...”. Els veïns de Puçol podrem expressar la nostra opinió respecte a la solidaritat local fins al pròxim 30, ja que des de novembre les enquestes de la web municipal tenen una periodicitat de 15 dies.

L'Exp0'7 ha estat oberta al públic en l'Espai Social La Barraca des del dilluns 15 fins a al divendres 19 de novembre. Durant estos cinc dies els alumnes dels centres educatius de la localitat, els estudiants de l'Escola Permanent d'Adults (EPA), els menors del Centre de Dia i els participants en els Programes de Qualificació Professional Inicial (PQPI) han realitzat visites guiades.

A partir del dilluns 22, l'Exp0'7 es trasllada a l'Institut d'Educació Secundària per a fomentar entre els jóvens del nostre poble valors com la cooperació, el voluntariat o el comerç just. Un any més, Puçol sembra solidaritat per a arreplegar justícia.

Informa: Miguel Crespo 

Acte d'inauguració de l'Exp0'7

19 Novembre 2010
FaceBook  Twitter  

Altres