Els veïns de Puçol, Paiporta i Mislata podran realitzar totes les gestions amb el seu ajuntament a través d'Internet

Els veïns de Puçol, Paiporta i Mislata podran realitzar totes les gestions amb el seu ajuntament a través d'Internet

Puçol, Paiporta i Mislata han obtingut un a subvenció de 260.000 euros del Ministeri d'Indústria per a modernitzar l'Administració Pública i millorar els servicis al ciutadà, que podrà realitzar qualsevol tipus de gestió per Internet. A més, paral·lelament, Puçol gestiona amb la Diputació Provincial la implantació d'una xàrcia Wi-Fi per a tots els veïns del poble.

 

El projecte amb el Ministeri d'Indústria sorgix de la inquietud dels departaments d'informàtica dels ajuntaments de Puçol, Paiporta i Mislata per unir esforços en la recerca de solucions per a poder garantir l'accés electrònic dels ciutadans als servicis públics, és a dir, implantar solucions per al que es coneix com a Administració electrònica i aconseguir una major qualitat, comoditat i rapidesa en els servicis als ciutadans.

El projecte consistix a oferir una sèrie de servicis que permeta acostar totes les gestions que es realitzen des de l'ajuntament als ciutadans, per mitjà de l'ús d'Internet i altres tecnologies afins, com el mòbil. Entre eixos servicis estaran: Autentificació i Firma Electrònica, Sistema de Notificacions, Registre Telemàtic d'E/S, Directori de l'Organització, Pagament Telemàtic, Segellat de Temps, Gestió Electrònica d'Expedients, Gestió Documental, Repositori de Dades del Ciutadà, Representació Tercers, Sistema d'informació geogràfica, Interoperabilitat amb altres Administracions Públiques, Monitorització de sol·licituds "on line", Perfil del contractant...

Diego Bahílo, cap del Departament d'Informàtica de l'Ajuntament de Puçol, és el coordinador del projecte, en el que han hagut d'unir les seues forces tres poblacions perquè el Ministeri només subvenciona propostes que arriben a més de vint mil habitants: "en este cas Puçol és el capdavanter i l'interlocutor amb el Ministeri d'Indústria, per la qual cosa som els responsables de justificar la subvenció de 260.000 euros que se nos ha concedit. Perquè no hi haja cap tipus de retards, divendres que ve, 6 de febrer, firmarem un conveni entre les tres poblacions per a garantir el compliment dels compromisos adquirits amb Indústria".

El projecte suposa un import total de 368.538 €. Ha sigut subvencionat pel Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç, dins del Pla Avança, en la modalitat de projecte en cooperació. La subvenció suposa el 70% del cost del projecte, mentre que el 30% restant han d'aportar-ho els ajuntaments. En definitiva, cada població rep 86.000 euros del Ministeri.

En tot Espanya només s'han concedit a 38 ajuntaments, la gran majoria capitals de província o ajuntaments grans.

El responsable informàtic de Puçol destaca a més que "és un projecte en cooperació, sent el sol·licitant l'Ajuntament de Puçol i participant al costat d'ell, els ajuntaments de Paiporta i Mislata. I és un dels dos únics casos a la Comunitat Valenciana que ha sigut concedit en la fórmula de cooperació, ja que la resta són grans ciutats que superen folgadament els 20.000 habitants".

El projecte es completarà durant els anys 2008 i 2009 i, en essència, suposarà que els veïns de cada població comptaran amb una Carpeta ciutadana en Internet, a través de la qual realitzaran les gestions que desitgen amb el seu ajuntament.

També s'inclou en el Pla Avança la ferramenta Localgis, que permet comparar les dades de l'INE i del cadastre, el que és útil per al control de llicències d'obres, ocupació de la via pública, crear piràmides d'edat, catàleg de béns municipals i altres aplicacions destinades a un millor servici als ciutadans.

Internet per a tots

La modernització de l'Administració Pública no seria completa si tots els veïns no pogueren fer ús d'este servici. D'ací que l'Ajuntament de Puçol estiga treballant paral·lelament en la firma d'un conveni amb la Diputació Provincial de València, dins del pla Sona la Dipu, per mitjà del qual s'instal·larà una xàrcia Wi-Fi perquè tots els veïns puguen accedir a Internet.

"Portem setmanes dissenyant les característiques tècniques del projecte i ja està molt avançat", explica l'alcalde, Mariano Sanchis"En breu podrem firmar el conveni i este mateix any podran els veïns de Puçol començar a accedir a Internet a través d'una xàrcia Wi-Fi la implantació dels quals es realitzarà en les distintes zones del municipi per fases".

La llei establix que a partir de 2010 els ajuntaments han de facilitar una sèrie de gestions als seus veïns a través d'Internet. En el cas de Puçol, ni es va a esperar a l'últim moment ni es va a limitar a una llista de mínims, apostant per una àmplia xàrcia de servicis per a tots els ciutadans.

Encara que això, lògicament, xoca amb els alts costos d'este tipus de solucions informàtiques, costos que excedixen amb molt les possibilitats reals d'un poble com Puçol: "d'ací que estiguem treballant en tots els fronts i ja hàgem obtingut l'ajuda econòmica del Ministeri d'Indústria i estiguem a punt de firmar el conveni amb la Diputació de València. A més, estem a l'espera que la Generalitat Valenciana oferisca una sèrie de ferramentes de gestió adaptades als ajuntaments i també les sol·licitarem. En definitiva, comptem amb tots per a donar el millor servici als nostres veïns".

El pròxim pas en esta carrera és el dia 6 de febrer, a les 11 del matí, en l'Ajuntament de Puçol, on es firmarà el conveni de col·laboració entre Mislata, Paiporta i Puçol per a poder disfrutar de la subvenció de 260.000 euros concedida pel Ministeri d'Indústria.

04 Febrer 2009
FaceBook  Twitter  

Altres