Article de Ciudadanos del mes de desembre: “Pressupostos Aprovats”

Este és l'article de Ciudadanos de desembre, titulat Pressupostos Aprovats. Tal com contempla el Reglament de Mitjans de comunicació aprovat en 2008, els grups polítics municipals poden publicar en la pàgina web municipal un text d'opinió sobre cada ple que es realitze i un article sobre el tema que ells trien cada mes.

Bon dia, ciutadans. Per fi, al cap d'un any amb el pressupost prorrogat, el nostre regidor d'Hisenda ha pogut coordinar el pressupost, al qual dona forma la nostra alcaldessa i que ha sigut aprovat en el ple de novembre del nostre ajuntament.

El nostre regidor ha sigut el màxim artífex entre altres qüestions que no hi haja augment l'impost de béns i immobles (IBI). A l'haver 4 partits en el pacte de govern, els acords no són fàcils i hi havia discrepàncies sobre este tema; finalment, els arguments del nostre regidor van convéncer a la resta per a no pujar este impost i realitzar els reajustaments pertinents.

No pujar l'IBI era molt complicat pels augments en les despeses de personal (948.488 €), deguts fonamentalment a la pujada dels sous de dos exercicis (2,25% en 2019 i 2,5% en 2020) i per la nova llei, que permet als policies jubilar-se prematurament i que encareix la seua Seguretat Social (10,6% addicional).

Per això, les inversions en infraestructures han sigut triades per ordre de prioritat, basant-nos en els pressupostos participatius (propostes que els ciutadans fan arribar per registre d'entrada).

El PSOE va votar en contra del pressupost, la qual cosa ens sembla molt respectable, encara que només va esmenar un 0,2% d'este, per la qual cosa entenem que estem d'acord en quasi tot.

Compromís també va votar en contra, encara que es va incloure una de les seues esmenes, concretament 5.000 euros per a un pla destinat a la igualtat de gènere d'empleats públics, la qual cosa demostra que es té en compte als partits de l'oposició (en els 4 anys anteriors l'equip de Govern no va admetre cap esmena).

Compromís únicament estava en contra d'una infraestructura —il·luminar el camí a la platja—, que es realitzarà en 2020 seguint els consells del pressupost participatiu, que Compromís va vendre com una de les seues grans propostes de la legislatura passada. Donem-li la veu al poble, deien, i ara sembla que no volen escoltar eixa veu, si no diu el que a ells els agrada.

També pretenien eliminar del pressupost el projecte de carril bici a les urbanitzacions (demanat per Purp i concedit pel PP). Així van en contra dels seus més elementals principis polítics: fomentar vehicles sostenibles com les bicicletes (només cal veure la valència de Grezzi). En tot cas esmenaven el 0,4% del pressupost.

La nota desagradable la va posar el seu portaveu, com és habitual, faltant al respecte a tots els regidors de l'equip de Govern, amb arguments tan absurds com «l'alcaldessa és la que dirigeix les reunions d'Hisenda en pressupostos». Després dels anys d'assessor, regidor i alcalde, este senyor encara no sap que el pressupost el presenta l'alcaldessa i no el regidor d'Hisenda. Desconeix les més elementals normes internes de l'ajuntament, com que la investidura d'un alcalde és per majoria absoluta i no per majoria simple, com ens assegurava en una reunió.

Però com ens sorprendrà un senyor que li diu a una regidora (hui alcaldessa) en un ple que «havia de portar un morrió» o que «té cara de truja» a la finalització d'un ple (visca la igualtat i el llenguatge inclusiu). En el ple del 25 de novembre va insultar al públic present, cridant a una persona que estava intervenint en un perfecte valencià «moniato i borinot».

Ens sembla que estes actituds no donen serietat a la institució i des d'ací li preguem canvie d'actitud. Més enllà de les diferències polítiques que puguem tindre, primer som persones, ens devem un respecte i hem de donar exemple a la societat: amb estes formes no ho estem aconseguint.

En un altre ordre de coses, en breu farem públic el nostre acord amb el Partit Popular i podran observar que de moment no s'ha complit cap de les nostres peticions. Això no ha ocorregut amb el Purp (Partit de les Urbanitzacions) que sí ha vist inclosa una de les seues peticions en infraestructures, el projecte de carril bici a les urbanitzacions.

En el pressupost del pròxim any exigirem diverses de les nostres peticions. No estem del tot contents i volem deixar constància, encara que entenem que l'economia en este any no ho permet, en el pròxim pressupost hauran de complir-se.

Una opinió de Ciudadanos.

09 Desembre 2019
FaceBook  Twitter  

Altres