Article d'Ara Puçol del mes de febrer : “Dia Internacional de la Dona Treballadora”

Este és l'article d'Ara Puçol de febrer , titulat Dia Internacional de la Dona Treballadora. Tal com contempla el Reglament de Mitjans de comunicació aprovat en 2008, els grups polítics municipals poden publicar en la pàgina web municipal un text d'opinió sobre cada ple que es realitze i un article sobre el tema que ells trien cada mes.

Llarg i tortuós ha sigut el camí recorregut per dones de tot el món per a aconseguir fer-se un buit en la societat. Feministes, obreres i militants anònimes van aconseguir multitud de drets per a les dones. Ara que es compleixen els 85 anys del vot femení a Espanya, és necessari fer una mirada retrospectiva a la història.

La Constitució espanyola de 1931 va garantir el vot i va facilitar el divorci. Amb la República es va aprovar la Llei de l'Avortament, es va apartar a l'església catòlica de l'educació i va promoure l'escolarització de les xiquetes, les dones van poder accedir al món laboral i les organitzacions de dones es van estendre en tots els àmbits.

Però el colp d'estat franquista va tirar per terra estos avanços i van fer falta 40 anys per a recuperar l'aconseguit en la II República i que les dones, malgrat haver fet grans aportacions al món, no acabaren sent oblidades. En tot este temps hem aconseguit no solament tindre dret al vot, sinó també a ser elegides en els diferents càrrecs polítics, empresarials i en organitzacions nacionals i internacionals. Tenim la mateixa oportunitat que els homes a cursar estudis universitaris i capacitar-nos així professionalment. Hem aconseguit que s'aproven lleis que ens protegeixen en la violència intrafamiliar, que ens atorguen la capacitat per a contractar i ser tutores i la igualtat entre tots dos sexes enfront de la direcció familiar.

Lamentablement, les oportunitats laborals continuen sent dispars i, encara que hui dia en alguns països hi ha més dones universitàries que homes, això no es veu reflectit en la direcció de les empreses públiques o privades. Així mateix, no existeixen mesures reals que s'apliquen per a aconseguir la igualtat.

El 8 de març, Dia Internacional de la Dona, es refereix a les dones corrents com a artífexs de la història i afona les seues arrels en la lluita multisecular de la dona per participar en la societat en peus d'igualtat amb l'home. Un dia per a celebrar conquestes perquè molts són els assoliments aconseguits, però també per a mantindre'ls i aconseguir els que encara queden en el camí per a arribar a tindre un estatus social digne.

Totes les persones som iguals en drets i obligacions. No ens deixem enganyar amb la palabrería de partits que encobreixen les seues intencions reals, els que han deixat entreveure que la posició de la dona és la de procrear per a així tindre proletariat al qual continuar explotant. Sí, m'estic referint a partits polítics com són PP, C's i Vox. No deixem que destruïsquen tot l'aconseguit.

Seguim en la lluita, unides, braç a braç i mà a mà.

«Ni un pas arrere, ni per a prendre impuls».

Una opinió d'Ara Puçol

01 Març 2019
FaceBook  Twitter  

Altres