El primer Premi Som Puçol, per a la corporació que el 1981 va recuperar la denominació Puçol

El 9 d’octubre se celebra a les 12.30 hores, a la porta de l’ajuntament, l’acte institucional que commemora l’entrada de Jaume I a València el 1238. Enguany, a més, es lliurarà per primera vegada el Premi Som Puçol, amb què es reconeix la labor d’una persona o un col·lectiu local que ha treballat per la identitat del nostre poble i que ha contribuït, amb el seu esforç, a fer de Puçol un poble senzillament millor.

El guardó Som Puçol és un reconeixement destinat a persones, col·lectius o entitats que destaquen pels seus valors humans, com l’esforç, la dedicació, l’altruisme, la tolerància, la llibertat o la solidaritat”, assenyala el regidor Xavier Alcácer. “Estos valors i les persones que els tenen són els que exemplifiquen el caràcter de les puçolenques i els puçolencs i actuen com a catalitzadors per a fer avançar i créixer el nostre poble”.

En definitiva, aprofitant que el Nou d’Octubre celebrem el dia dels valencians, a partir d’enguany es lliurarà un guardó destinat als veïns o col·lectius de la població el treball i l’esforç dels quals servisca per a fer de Puçol un poble millor.

És un començament, cada any el Premi Som Puçol reconeixerà un treball individual o col·lectiu que ens ajude a ser millors persones”, explica Enric Esteve, l’alcalde. “I el primer guardó el volem lliurar a la corporació que en el Ple de juliol de 1981 va recuperar la denominació històrica original del nostre poble, que durant els anys del franquisme havia sigut substituïda per Puzol”.

Una corporació presidida pel socialista Josep Vicent Cuello i que comptava amb sis regidors més del PSOE: José Novella, José Julián Sanchis, Josep M. Iborra, Francisco Marín, Enrique Asensi i Josefina Alcamí; cinc de la UCD: José Bayarri, Gumersindo Claramunt, Victoriano Pérez, Mariano Amigó i Jesús Ruixo; dos del PCE: Jaime Fabra i Rafael Esteve, i tres regidors independents: Vicente Martínez, Enrique Pérez i José Ramón Gómez.

Abans de l’aprovació al mes de juliol, la proposta va ser elaborada per la Comissió d’Educació i Cultura, i va comptar amb un informe favorable de la Facultat de Filologia de la Universitat de València elaborat pel prestigiós professor Manuel Sanchis Guarner, qui citava en el seu text: “El topònim valencià que actualment té la grafia oficial de Puzol té una etimologia clara. Deriva del llatí puteolu, diminutiu de puteus, ‘pou’; és a dir, es tracta d’un mossarabisme valencià paral·lel al topònim castellà Pozuelo. (…) La castellanització de Puçol en Puzol és aberrant. En els documents castellans medievals s’escrivia també Puçol, ja que en el castellà medieval la ç representava l’articulació alveolar africada sorda”.

Amb l’informe favorable i l’aprovació del Ple municipal, l’alcalde va remetre la sol·licitud al president del Consell del País Valencià, el 26 de novembre de 1981. Després de l’aprovació per part de la Conselleria d’Interior, l’únic nom oficial de la població és Puçol.

Hem convidat els regidors i familiars d’aquella corporació municipal de 1981, però també convidem tots els veïns de la població que s’acosten el dia 9 a la plaça d’enfront de l’Ajuntament per a homenatjar estos veïns i, a continuació, gaudir de la cercavila, amb tabal, dolçaina i danses, que recorrerà la plaça, el carrer de Sant Joan i l’avinguda de València per commemorar la festa dels valencians”, finalitza l’alcalde.

Informa: Sabín |Fotos: Arxiu Municipal

784-informe-sanchis-guarner

08 Octubre 2016
FaceBook  Twitter  

Altres