Puçol lidera els pobles de l'Horta Nord en l'aplicació de la Llei de Transparència

El dimarts 10 de novembre es van reunir regidors i tècnics d'informàtica de deu poblacions de l'Horta Nord per a analitzar com havien organitzat el treball a Puçol per a posar en marxa el Portal de Transparència abans del 9 d'octubre, com marca la llei valenciana. Tots tenen a més l'obligació que cenyir-se a la llei estatal a principis de desembre. La bona sintonia entre ells ha propiciat futures col·laboracions, com l'aplicació de l'administració electrònica.

El 9 d'octubre els municipis valencians havien de posar en marxa el Portal de Transparència a nivell autonòmic.

No tots ho van aconseguir.

Per a fer balanç i plantejar estratègies futures, la Diputació de València va reunir el 17 d'octubre als ajuntaments de la província. Puçol va ser el model triat perquè havia pres una sèrie de decisions que li van permetre tindre a temps el Portal de Transparència.

Era difícil arribar al 9 d'octubre amb tot en marxa, perquè en la majoria dels casos som ajuntaments nous, que vam entrar a governar a l'estiu i ens vam trobar que no s'havia fet res sobre el tema”, explica MeryCortell, regidora de Transparència de Puçol. “Per a poder complir objectius la clau va estar a simplificar els passos i fer-los més intel·ligibles per als veïns. La llei és molt àmplia, si pretens aplicar-la tal qual és normal no arribar a temps”.

En companyia de Diego Bahílo, responsable del Departament d'Informàtica, Mery va explicar als regidors de la comarca que la clau és començar per publicar en el portal el mínim que demana la llei, després ampliar cada ajuntament el que puga assumir de la transparència internacional —que és molt més exigent— i, finalment, es crearà l'ordenança municipal sobre la transparència.

És a dir, invertir l'orde que intentaven aplicar la resta d'ajuntaments.

Amb els apunts clars i la data de mitjan de desembre com a límit per a posar en marxa el Portal de Transparència d'acord amb els requisits de la llei estatal, els regidors de la comarca han vist en esta col·laboració un primer escaló d'una major col·laboració futura.

Ser un municipi transparent és una obligació legal i, sobretot, moral. Hem d'eliminar qualsevol barrera entre l'administració i el veí. Estem molt agraïts amb els companys de Puçol que han compartit amb la resta de municipis la seua experiència i coneixement”, assegura la regidora de Transparència d'El Puig,María Saldaña.

La intenció manifestada després de la cita del 10 de novembre és tornar a reunir-se per a abordar el següent desafiament tecnològic, previst per al 2016: l'obligatorietat de posar en marxa l'administració electrònica.

Informa: Sabín |Fotos: Sergio Maestro

fotos face

922-ley-transparencia-3

12 Novembre 2015
FaceBook  Twitter  

Altres