Dos protagonistes rememoren com els rojos i els blaus es van fusionar fa 65 anys per a crear la UD Puçol

Mai recuperar un tros de la història va ser tan divertit: tres porters i un extrem dret, encara que jugava per l'esquerra, es reunixen per a rememorar una campanya de fa 65 anys, quan la rivalitat de dos equips locals va donar lloc a la creació de l'únic club que hui existix. Gols no hi ha marcat ningú (amb tant porter), però la història de la Unió Esportiva Puçol mai va ser contada d'una forma tan personal i divertida.

En 1949, Antonio Juan era un jove extrem dreta que jugava al futbol amb els seus amics en la plaça, entre els arcs del Palau arquebisbal, i que pertanyia a l'Atlétic, equip sense camp de futbol propi a què els veïns anomenaven els “rojos”, potser per la seua camiseta blanc-i-roja, encara que per a molts aquella definició també amagava una al·lusió política.

Aquell mateix any, José Mª Esteve formava part de l'altre equip de futbol local, l'Esplai, amb camiseta blava i amb un camp propietat de la Parròquia, construït gràcies a l'aportació de terrenys d'alguns propietaris de la població, simpatitzants d'este equip als que els veïns anomenaven els “blaus”, qui sap si pel color de la seua indumentària…

En 1950, ambdós equips es van fusionar per a crear la Unió Esportiva Puçol, l'equip local. Va ser un moment clau, perquè en aquella època el primer ja tenia 900 socis i el segon altres 700… i no tots estaven disposats a compartir seient amb el que fins a uns dies abans era  “l'etern rival”.

Durant el matí del 9 d'abril de 2015, el Departament de Comunicació i els festers d'enguany han assentat en la mateixa taula Antonio Juan i José Mª Esteve per a preparar un article històric per al llibre de festes.

Ambdós han rememorat com va ser la fusió de l'Atlétic i l'Esplai entre rialles, anècdotes i un ambient realment familiar. Una rememoració històrica, amb l'ajuda de Pablo Esteve, el cap dels festers d'enguany, ja que la història completa, junt amb fotos inèdites i alguna sorpresa formaran part del llibre de festes que estan preparant per a les festes de setembre.

El més curiós ha sigut comprovar la complicitat entre els quatre participants en la xarrada, potser perquè tots han viscut el futbol des de dins i, per una vegada, dominava la part defensiva: tres d'ells han sigut porters i només Antonio defenia la importància de l'atac… encara que no era un dia per a ficar molts gols.

L'interés per contar la història d'una altra forma sorgix després de constatar que estos dies el poble camina entusiasmat amb els temes històrics: acaba d'esgotar-se en les quatre papereries locals la primera edició del llibre Puçol en la memòria (que arreplega la primera part del segle XX en la població, en una edició amb 300 pàgines i 1000 fotos) i el tema de moda és rememorar vells temps… encara que l'enfocament que preparen per al llibre de festes promet sorpreses.

A mitjan juliol, quan es presente el llibre en l'Espai Social La Barraca, coneixerem el final de la història.

No vos la perdeu. No té deixalla.

Informa i fotos: Sabín 

326-los-orignes-de-la-ud-pucol2

10 abril 2015
FaceBook  Twitter  

Altres