El 23 de gener, exposició de fotos de Puçol en el segle XX… i al febrer, el llibre “Puçol en la memòria”

Al març de 2014, un equip de treball va començar a recopilar imatges i dades del segle XX a Puçol, partint de les fotos aportades per 350 famílies de la població. Un any després comencen a arribar els resultats: el divendres 23 de gener en la Casa de Cultura s'inaugura l'exposició Puçol en la memòria. I a finals de febrer arriba la presentació del llibre del mateix títol… que no serà l'últim sobre este tema.

L'1 de setembre de 2011 es posava en marxa el Facebook Puçol se mira amb un clar objectiu, segons el seu creador, Pedro Sánchez: “Puçol se Mira vol ser un grup on es puguen trobar totes les imatges gràfiques, fotografies, vídeos que sobre Puçol puguem compartir i vullguem compartir amb els altres. Es tracta d'aprofitar la ferramenta de Facebook para a més de divertir-nos fer un treball que redunde en un clar benefici social”.

Paral·lelament, l'Ajuntament de Puçol sol·licitava en diverses ocasions el suport econòmic de distintes institucions per a tirar endavant un llibre sobre la història de Puçol. El projecte era costós, per la qual cosa era necessària la col·laboració d'una altra entitat per a poder traure-lo avant.

A principis de 2014, ambdós projectes es van fusionar amb un objectiu comú: a través de la subvenció de la Diputació de València es posa en marxa un llibre sobre la història de Puçol en el segle XX, format fonamentalment per fotos arreplegades entre els veïns de la població.

Després de les falles va començar el període d'arreplega i escanejat de fotos, tant a través del Facebook com del Departament de Comunicació municipal. Fins a l'estiu, van participar 350 famílies, que van aportar entorn de 8.000 imatges, de les quals, una vegada catalogades, van quedar 6.000 fotos distintes en l'arxiu municipal.

I va començar el treball en equip.

Classificar i organitzar les imatges. Determinar en quin capítol podien anar cada una. Intentar que haguera fotos de tot el món en cada capítol. Decidir prioritats.

I eliminar, sobretot eliminar fotos.

Durant quasi un any, les sis persones es reunixen almenys un parell de vegades cada setmana, per a revisar resultats i marcar nous objectius. I després cada un saca avant els seus deures.

L'escriptor Manel Alonso està aportant uns textos originals basats en la memòria, que formen la introducció de cada capítol. La historiadora Encarna Sebastiá completa la documentació amb dades històriques extrets de qualsevol font imaginable. Sonia Pineda publica dia a dia imatges en el Facebook Puçol se mira perquè els veïns continuen col·laborant, en esta fase ajudant a identificar fets, dates i persones que apareixen en cada imatge.

Al seu torn, els tres tècnics del Departament de Comunicació (Sento Pascual, Sergio Maestro i Sabín) treballen en el disseny i maquetació del llibre, la restauració de cada una de les fotos i provar distintes possibilitats d'encaixar-ho tot en les 304 pàgines que finalment tindrà el llibre Puçol en la memòria.

I eliminar, sobretot cal continuar eliminant fotos i capítols sencers.

Els criteris per a triar estan clars: prioritat al màxim antic perquè eixe material es pot perdre i inclús les persones que poden aportar informació sobre eixes fotos són tan majors que han de ser les primeres”, explica l'alcaldessa Merche Sanchis. “Així que s'han pres algunes decisions difícils, però necessàries: s'han eliminat les fotos en color, només caben en el llibre les més velles; també s'han descartat les imatges dels anys 70 fins hui, prioritat a les imatges de les primeres dècades del segle passat”.

Al seu torn estes decisions impliquen prescindir de capítols sencers, per exemple, les falles hauran d'esperar, perquè la primera falla local es va muntar a finals dels 70, encara que apareixen veïnes abillades amb el trage de fallera en algunes fotos antigues de festes.

I es continuen eliminant materials.

Al final, entorn de 1.000 fotos quedaran seleccionades en les 304 pàgines del llibre i totes de les primeres dècades del segle XX, d'ací que ja s'haja batejat el llibre com Puçol en la memòria, volum 1. Necessàriament ha d'haver-hi més volums en el futur, per a donar eixida al material ja recopilat i catalogat. I a l'enorme quantitat d'informació que continuen aportant els veïns.

Però això serà més avant.

De moment l'equip complet treballa contrarrellotge per a portar el llibre a impremta a principis de febrer i poder presentar-lo a finals d'eixe mes.

Mentres arriba el llibre, una bestreta el 23 de gener a les 8 vesprada en la Casa de Cultura: una exposició de 18 panells, cada un centrat en un tema, amb un breu text i cinc fotos. És només un avanç, però també una forma de portar la història als col·legis, instituts i col·lectius locals. Per a això s'ha preparat l'exposició Puçol en la memòria en panells de 100 x 70 centímetres, sobre suport rígid i fàcilment traslladable.

L'exposició estarà en la Casa de Cultura durant un mes, a partir del 23 de gener, però després volem que els veïns, que han sigut els impulsors del projecte amb les seues fotos, també la facen seua: l'exhibisquen en els centres educatius, en les seus de les associacions. Qualsevol espai és bo per a recuperar la nostra història. Inclús quan finalitze eixe període de difusió pública estudiarem com convertir-la en exposició permanent en l'edifici de l'ajuntament, potser en el saló de plens o en qualsevol altre edifici municipal”, finalitza l'alcaldessa.

Puçol en la memòria ja no és un projecte, comença a ser una realitat: el 23 de gener l'exposició, a finals de febrer el primer llibre… i hi hi haurà més, segur.

Informa: Sabín | Fotos: 350 famílies de Puçol

033-expo-siglo-xx-3

15 Gener 2015
FaceBook  Twitter  

Altres