Josep Vicent Cuello primer alcalde democràtic de Puçol, rep el Belloranja de plata

Josep Vicent Cuello primer alcalde democràtic de Puçol, rep el Belloranja de plata

Dissabte passat dia 24 de setembre es va celebrar en la localitat de Puçol el dia d'Extremadura a la Comunitat Valenciana organitzat per la Federació d'associacions Extremenyes a la Comunitat Valenciana. Una vetlada que va finalitzar amb un vi d'honor i la degustació de productes extremenys.

La casa de la cultura va ser l'escenari triat per a albergar les commemoracions del 2011 dels premis Belloranja.

Uns premis que simbolitzen la fusió dels arbres característics d'Extremadura i València, la alzina i el taronger, i que s'atorguen a aquelles persones que dia a dia s'involucren i col·laboren amb les associacions extremenyes a més de servir com a vehicle per a donar a conéixer la Comunitat Valenciana i Extremadura.

Els actes van començar amb un minut de silenci en homenatge i condol per la mort en tràgiques circumstàncies de Mina Chennane, sòcia de l'Associació Horta Nord de Puçol, una altra víctima més de violència de gènere. Es va guardar este minut de silenci amb un gran respecte i les mostres de dolor van aflorar en molts dels assistents.

Les celebracions van començar amb una introducció del poeta i escriptor extremeny establit a València, Francisco González Maqueda, el qual va cridar als extremenys emigrants al sentir-se orgullós del seu estatus, ja que estos  van fer un gran servici a Extremadura i als seus paisans.

El següent a prendre la paraula va ser el president de l'Associació Extremenya Horta Nord, José Luis Martínez, el qual va agrair a les autoritats el seu suport i ajuda amb la seua associació, a més d'agrair la participació i assistència de tots els presents.

L'alcaldessa de Puçol, Merche Sanchis, va agrair a la Federació d'associacions Extremenyes a la Comunitat Valenciana l'haver triat Puçol per a celebrar el dia d'Extremadura i va fer una lectura elogiant a l'agermanament d'ambdós comunitats, la valenciana i l'extremenya, que en el cas de la nostra localitat és especialment forta.

Va tancar l'acte el senyor Antonio Vega, coordinador d'Emigració de la Junta d'Extremadura, que vi d'Extremadura exclusivament per a esta celebració. El senyor Antonio es va sentir sorprés per la intensitat amb què viuen els extremenys en altres províncies les celebracions de la seua terra.

A continuació es va procedir a l'entrega dels guardons Belloranja que per segon any consecutiu atorga la Federació d'associacions Extremenyes a la Comunitat Valenciana a les personalitats que s'han destacat pel seu suport a Extremadura, a les seues associacions i als extremenys amb els seus usos i costums.

L'any 2011 els guardonats han sigut els següents:

Belloranja de plata Josep Vicent Cuello Piedrahita, primer alcalde demoràtic de Puçol, que va ser l'impulsor de la creació de l'associació extremenya l'Horta Nord de Puçol. L'encarregat d'entregar-li el guardó va ser José Martinez, president de l'Associació Horta Nord de Puçol.

Belloranja de plata Jose Alfredo Pellicer Artes, director territorial de cultura de la Generalitat Valenciana. Li va fer entrega del guardó Carlos Durán, vicepresident de la Federació d'associacions Extremenyes a la Comunitat Valenciana.

I finalment la Belloranja d'or Francisco Torres Gil, diputat de l'assemblea d'Extremadura, valencià de naixement i extremeny de pro. L'encarregat d'entregar-li el guardó va ser Emilio Fajardo Minaya, president de la Federació d'associacions Extremenyes a la Comunitat Valenciana.

Tots els guardonats es van sentir molt joiosos i van oferir unes paraules d'agraïment a tots els assistents.

Per a finalitzar es van interpretar els himnes de València i Extremadura, uns himnes que tots van escoltar amb molt d'orgull.

Una vegada acabat l'acte institucional, es va passar a la part cultural del dia. La companyia de teatre Espantaperros va representar de forma magistral l'obra teatral de Luis Chamizo, Las Brujas.

Una obra que probablement siga la representació de teatre més important de la dramatúrgia extremenya i que representa una estampa de l'Extremadura de principis del segle XX, on el seu autor analitza de forma reeixida els problemes de la societat extremenya.

Una obra que analitza les formes de vida, costums, folklore, trages, ritus, gastronomia, oficis, o la parla d'Extremadura i que està interpretat per actors extremenys i en la llengua de la devesa extremenya, en castúo. Una representació teatral que va encantar tots els assistents.

Per a finalitzar el dia en honor a la terra d'Extremadura es va servir un vi d'honor en l'espai social la Barraca i es va oferir una degustació de productes extremenys per a delit de tots els presents.

Informa: Paco González i Lorena Reolid

653-premios_belloranja-1

fotos_noticia

 

28 Setembre 2011
FaceBook  Twitter  

Altres